|

Revolta preotilor vasluieni: “Sã-l scoatem pe Onilã din bisericile noastre!”

SCANDAL… Tot mai multi preoti din judetul Vaslui cer ca tablourile si imaginile din biserici în care apare fostul episcop desfrânat, Corneliu Onilã, sã fie eliminate. Enoriasii din mediul rural, în special, care au auzit de scenele de sex ale fostului episcop au fãcut scandal si au cerut ca imaginile cu Onilã sã disparã din biserici. Unii dintre preoti au gãsit deja metode prin care au acoperit imaginile de pe pereti în care apare Onilã, mai ales cã mai bine de jumãtate din biserici au pe pereti astfel de tablouri. Se anuntã un mare scandal si în biserica de la Corni-Albesti, satul natal al lui Onilã, lãcasul de cult construit cu banii episcopiei, în timp ce zeci de bisericute se dãrâmã peste credinciosi.

Odatã ce, prin demisia sa, Corneliu Onilã a recunoscut scenele de sex cu studenti de la seminarul din Husi, în parohiile din judet a apãrut o întrebare: “Ce vom face acum cu tablourile pictate în interiorul bisericilor noastre, mai ales cã fostul episcop apare în multe lãcasuri de cult?”. Conform unor surse, în cazul în care un episcop este dovedit ca având astfel de legãturi nefiresti, tablourile sale trebuie îndepãrtate din biserici, pentru cã acel ierarh a fãcut de râs Biserica strãmoseascã. În sute de biserici din judet, tabloul cu Onilã, râzându-le în fatã credinciosilor, troneazã încã de la intrare, ceea ce înseamnã cã vor trebui adusi mesteri pictori, care sã acopere imaginea lui Onilã si, cel mai probabil, sã picteze imaginea cu noul episcop de Husi. În nicio bisericã din judet nu mai existã tablourile de 600 de lei, pe care preotii au fost obligati sã le cumpere de la Episcopie, pentru a fi asezate în jiltul destinat episcopului. Multi preoti au aruncat la gunoi acele tablouri vândute la un pret nesimtit, sãtui de bãtaia de joc la care au fost supusi de fostul ierarh.

La Corni-Albesti se anuntã un mare scandal

Biserica din satul Corni-Albesti a înghitit zeci de miliarde de lei vechi din fondurile Eparhiei, pentru cã fostul episcop dorea sã rãmânã în amintirea consãtenilor sãi drept un filantrop. Ori, oamenii din Corni Albesti considerã cã Onilã i-a fãcut de rusine si nu vor sã-l mai vadã prin sat. Mai mult, unii dintre fiii locului spun cã vor sã dea jos placa de pe bisericã, în care Onilã apare drept unicul binefãcãtor si constructor. “Sunt foarte multi oameni din sat sau care provin din comunã, care au ajutat la ridicarea bisericii. Ori, acest Onilã s-a trecut drept singurul ctitor, fãrã sã se ia în calcul eforturile noastre. Cerem schimbarea acestei plãci cu una corectã, în care sã aparã toti cei care au contribuit la bisericã”, explicã un fiu de-al satului, care a ajutat la ridicarea bisericii, dar pe care Onilã nici nu l-a bãgat în seamã.