|

Revolta unui medic: “cred cã cineva a vrut în mod intentionat sã arunce cu o gãleatã cu zoi în toatã munca mea de 40 de ani”

REACTIE… Faptul cã în spatiul public a ajuns o informatie potrivit cãreia, din pricina medicilor Livia Rotaru, anestezist, si a chirurgului Wassouf Emad, ar fi murit o persoanã, victimã unui accident rutier, petrecut la finele lunii martie, a generat multã tensiune la Spitalul Husi. Cauza însã nu a fost legatã de faptul cã institutia medicalã respinge vehement eventuala vinovãtie în acest caz, ci indignarea a vizat faptul cã cei doi medici spre care s-a arãtat cu degetul…nici mãcar nu erau de gardã! Livia Rotaru, medic ATI cu peste 40 de ani vechime, s-a supãrat cel mai mult, si a avut o reactie publicã: “În toamnã îmi închei activitatea, dupã 40 de ani. Sã aflu din ziare cã din cauza mea a murit un om, într-o zi în care eu nu eram de serviciu, ci cu totul alt medic, a fost o picãturã care mi-a cam umplut paharul. As vrea sã stiu dacã în cei 40 si ceva de ani de serviciu, a fost vreodatã cazul sã fiu chematã de acasã si sã nu vin. Nu a fost, vã spun eu.”, a fost reactia mediciului Livia Rotaru.

Medicul Livia Rotaru ar vrea ca pacientii sãi, dar si colegii care o cunosc bine, în urma celor peste patru decenii, sã fie siguri cã “din cauza ei” nu a murit niciun om! În seara în care victima acelui accident ar fi ajuns la unitatea medicalã din municipiul Husi, doctorita Rotaru era acasã. Nici pomenealã sã fie “de gardã la domiciliu”, spune ea. “Eram acasã, în ziua mea liberã. De gardã la domiciliu, în acea zi, era cu totul altã doctoritã. Nu dau nume, cã nu asta e treaba mea. De unde pânã unde povestea asta, cã eu am fost chematã si n-am venit, ba cã desi iau bani pe gãrzi la domiciliu, nu vin sã ajut lumea? Si cum sã îmi fie atribuit un…mort, desi eu nu am cunostintã directã de acest caz, nu am fost nici mãcar de serviciu si, mai pe scurt, eram acasã, ca tot omul, în ziua mea liberã? Nu, nu cred în coincidente. Cred cã cineva a vrut în mod intentionat sã arunce cu o gãleatã cu zoi în toatã munca mea de 40 de ani si ceva de activitate. Dacã este cum spuneti, “vreo gresealã” la mijloc, atunci nu credeti cã azi cei care au gresit ar fi trebuit sã mã sune, sã îsi cearã scuze? Dar articolul este acolo, acuzele sunt publice si pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic. Da, cred cã se poate gresi, dar greselile sunt corectate imediat, cu bunã-credintã. Ce ne facem când, în mod intentionat, se aruncã cu informatii false, ca un om ca mine, care a muncit în spitalul acesta, dar chiar si la Vaslui si Bârlad, când era – si încã mai este – o crizã teribilã de anestezisti, sã fie umilit, acum, la final de carierã? Asta e foarte grav. Nu îti poti bate joc de munca unui om. E nedrept. Si e o sãptãmânã în care toti trebuie sã ne gândim dacã avem sau nu constiintã. Unii nu stiu dacã au. Si îmi pare rãu sã spun asta”, a precizat Livia Rotaru.

“Cine a avansat, mintind cu nerusinare, numele noastre, si de ce?”

În aceeasi situatie s-a aflat si doctorul Wassouf Emad. În spatiul public s-a spus cã acesta ar fi fost si el unul dintre responsabilii de moartea femeii, rãnite grav în accidentul de la finele lunii martie, însã, surprinzãtor, nici acesta nu era de gardã. “Pot sã vã spun foarte clar cã nici doctorul Emad, si el arãtat cu degetul în piata publicã, nu era, bietul om, la serviciu. Ba chiar era acasã, la Iasi, fiind liber. S-a spus cã noi nu am intervenit si am lãsat femeia în agonie, iar când a fost dusã la SJU Vaslui, ar fi murit. Vã dati seama ce înseamnã asta? Nici eu, nici doctorul Emad nu eram în spital si nu eram de gardã. Cine a avansat, mintind cu nerusinare, numele noastre, si de ce? Stim de la colegi detalii despre situatie, dar nu e în competenta noastrã sã lãmurim public un caz care nu ne-a apartinut. De aceea nu facem precizãri si nu intrãm în niciun detaliu. Ne întrebãm doar de ce numele noastre au fost împroscate cu noroi.”, vrea sã stie Livia Rotaru, medic anestezist al Spitalului municipal “Dimitrie Castroian” Husi.