|

Revoltãtor: Bâtrân de 76 de ani, victimã a unui accident, dat afarã din spital la ora 1 dimineata

Caz revoltãtor la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, acolo unde un pacient de 76 de ani, victimã a unui accident rutier, a fost externat si trimis acasã, miercuri, la ora 1 dimineata! Bãrbatul ajunsese în unitatea medicalã, marti, în jurul orei 18:00, dupã ce a fost lovit de o masinã, în localitatea Muntenii de Jos. Este posibil, ca bãrbatul, care suferã de Alzheimer , sã fi cerut sã fie trimis acasã, iar cadrele medicale sã se fi conformat, desi acesta era rãnit. Ajuns acasã, omul a acuzat dureri foarte mari si stãri de rãu, iar familia a solicitat, din nou, transportul lui la spital. Readus la UPU, miercuri, la ora 9:00, bãtrânul a fost lãsat de izbeliste la Urgente Minore pânã la ora 15:00. Abia dupã ce a fost sesizatã conducerea spitalului, cei de la UPU au început sã miste. Dupã mai multe investigatii medicale fãcute asearã, în al 12-lea ceas, s-a descoperit cã bãtrânul avea entorsã la picior si fracturã cranio-facialã. Cum este posibil ca un bãtrân în vârstã de 76 de ani cu piciorul luxat sã fie externat si trimis acasã în toiul noptii, nimeni nu-si poate explica, nici mãcar conducerea unitãtii. Cert este un singur lucru! Dupã cazul bãtrânului de la Psihiatrie, externat în urmã cu o sãptãmânã fãrã stiinta familiei si gãsit mort pe un ses din afara orasului, iatã cã angajatii SJU Vaslui recidiveazã! Pânã când? Probabil pânã când anchetele deschise de comisiile de disciplinã ale spitalului nu vor mai fi doar praf aruncat în ochii familiilor celor suferinzi, iar cei vinovati vor plãti pe mãsura faptelor lor.

La Vaslui risti sã mori imediat cum iesi pe poarta spitalului iar cel mai recent caz este cel al lui Gheorghe Buruianã, din Muntenii de Jos. Bãrbatul, în vârstã de 76 de ani, a fost victima unui accident rutier, marti seara, dupã ce o masinã a dat peste el. Acesta a fost transportat de urgentã, cu ambulanta, la spitalul din Vaslui. Timp de aproximativ 6 ore, bãrbatul a stat în Unitatea de Primiri Urgente, unde medicii l-au supus mai multor investigatii medicale. Din rezultatele analizelor a reiesit cã pacientul nu are nevoie neaparat de spitalizare si cã poate fi trimis acasã. Ceea ce s-a si întâmplat (atentie!!) la ora 1 dimineata ! Nu a contat nici vârsta înaintatã a acestuia, nici faptul cã locuieste în Muntenii de Jos, nici cã suferã si de alte boli si tocmai fusese accidentat de o masinã.

Readus la spital dupã câteva ore

Fiul bãrbatului, care a asteptat în tot acest timp pe hol, a luat un taxi si l-a dus acasã. Starea de sãnãtate a bãrbatului s-a agravat însã. Nu a putut dormi toatã noaptea din cauza stãrii de rãu si a durerilor cumplite la nivelul picioarelor. Speriatã, familia acestuia a chemat din nou ambulanta, iar miercuri, la ora 9:00, bãrbatul a ajuns din nou pe patul de spital. A fost primit de o asistentã cu remarca “iatã-l si pe cel care a refuzat internarea asearã” si probabil pentru a-i da o lectie, l-a uitat pe un pat de la Urgente Minore. De la ora 9:00 pânã la 15:00, nimeni nu s-a uitat la el. “L-au tratat ca pe un câine. A stat mai multe ore pe patul ãla, fãrã a fi consultat. Dupã-amiazã, când fratele meu s-a dus la spital, l-a gãsit asa cum l-a lãsat dimineatã, îmbrãcat, flãmând, si pe marginea patului,” ne-a declarat Vestina Buruianã, fiica pacientului. Abia dupã-amiazã, dupã ce familia s-a adresat conducerii unitãtii spitalicesti, bãrbatul a intrat din nou pe mâna medicilor. I s-au fãcut noi investigatii medicale, iar rezultatul a fost traumatism cranio-facial si fracturã de piramidã nazalã. De data asta cadrele medicale au hotãrât sã-l interneze, în sectia ORL. Familia acestuia se declarã socatã de modul cum a fost tratat. “Din ce am înteles de la fratele meu, care a vorbit cu medicii, pe lângã problemele la cap pe care i le-au descoperit, tata va sta trei sãptãmâni cu piciorul în ghips, din cauza unui entorse. Nu reusesc sã pricep cum este posibil sã trimiti acasã, la ora 1 dimineata, un bãtrân de 76 de ani, cu grad de handicap I, bolnav de Alzheimer ? De ce atâta nepãsare?” s-a întrebat fiica bãrbatului.

“Pacientul a solicitat externarea”

Am contactat-o pe sefa UPU-SMURD pentru a afla si varianta spitalului. Potrivit medicului Carmena Piseru, decizia de a-l trimite pe bãtrân acasã a fost luatã în urma solicitãrii acestuia. “Pacientul nu a fost internat, a stat în UPU. Marti seara a fost vãzut de toti specialistii din spital. Familia lui e supãratã pe noi pentru cã pe foaie nu au fost trecute leziuni care ar fi putut provoca decesul. Rudele lui cred cã noi l-am favoriza pe soferul care l-a lovit cu masina. Mai trebuie precizat cã, marti seara, domnul a refuzat internarea. Era împreunã cu fiul, nu era singur. A fost lãsat sã plece acasã la 23:07, nu la ora 1. Într-adevãr, miercuri dimineata, acestia au revenit la spital, iar acum bãrbatul este internat pe BMF (buco-maxilo-facialã), cu traumatism cranio-facial, cu fracturã de piramidã nazalã. Noi nu putem interna oamenii cu forta, cã nu suntem puscãrie” a precizat sefa UPU-SMURD.

Cazurile se tot repetã

Cazul lui Gheorghe Buruianã face parte dintr-un lung sir de greseli pe care angajatii Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui le-au tot fãcut în ultima vreme. Nu mai târziu de sãptãmâna trecutã, un pacient de pe sectia de Psihiatrie a fost externat fãrã ca familia acestuia sã fie anuntatã. Bãrbatul nu a mai ajuns acasã, fiind gãsit mort, câteva zile mai târziu, pe un ses din apropierea orasului. În luna iulie a acestui an, o pacientã a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui si-a gãsit sfârsitul dupã 15 minute de la externare. Elena Iordan a ajuns la Urgente la 4 dimineata, acuzând dureri de cap, mâini si picioare. Medicii au considerat cã starea de sãnãtate i se agravase din cauza unei constipatii. Nora ei ne povestea la acea vreme, cã femeia “nu-si mai simtea mâinile si picioarele, o durea capul, se simtea rãu, iar ei au spus cã e constipatã. Pe la ora 9 si ceva am vorbit cu ea la telefon. Mi-a spus cã medicii îi vor da drumul acasã, pentru cã nu avea nimic grav. Dupã 20 de minute am sunat-o din nou. Mi-a rãspuns o asistentã de la Urgente. Mi-a spus cã soacra mea a fost adusã din nou la spital pentru cã suferise un atac cerebral. Cãzuse în statia de autobuz din Piata Traian, la nici jumãtate de orã de la externare”. Pacienta a murit câteva zile mai târziu. În ambele cazuri, conducerea spitalului a deschis anchete interne pentru a afla de ce nu s-au respectat procedurile.