|

Revoltãtor: O singurã ambulantã pentru aproape 50.000 de locuitori!

SALVATI AMBULANTA!

APEL….Vasluienii din nordul judetului au un mesaj disperat cãtre autoritãtile judetene: “nu ne lãsati sã murim”

S.O.S …În luna ianuarie a acestui an, mai multi angajati ai Serviciului de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui atrãgeau atentia asupra faptului cã judetul va rãmâne fãrã autosanitare functionale din cauza managementului defectuos. Avertismentul lor începe sã se adevereascã, spre disperarea vasluienilor. Singura ambulantã a substatiei Murgeni a fost trasã pe dreapta, dupã ce s-a defectat definitiv, iar situatia s-a repetat, zilele acestea, si la Negresti, unde substatia din oras a rãmas cu o singurã ambulantã disponibilã. Astfel, nu mai putin de sase comune împreunã cu orasul Negresti au rãmas într-o singurã autosanitarã si aia care abia merge. Vasluienii din nordul judetului trag un semnal de alarmã si sperã cã autoritãtile vor gãsi o solutie. “Nu ne lãsati sã murim”, a fost mesajul adresat de acestia.

În ultimele sãptãmâni, personalul de pe ambulantele vasluiene s-a specializat pe jocul de table, sah, remi. Si nu pentru cã populatia judetului s-ar fi însãnãtosit peste noapte, ci din cauza autosanitarelor, care-si dau duhul pe drumurile judetului. Primii care au tras pe dreapta au fost cei de la substatia Murgeni. S-a întâmplat sãptãmâna trecutã, dupã ce singura ambulantã disponibilã s-a stricat de tot. Situatia a fost relatatã de Nelu Toderitã, seful substatiei respective. “Da, asa este, nu avem nici o masinã în statie, toate s-au stricat. Tot parcul de masini de la SAJ Vaslui este depãsit, iesit din uz, dar nu avem ce face, noi trebuie sã venim la muncã. Angajatorul este obligat sã ne dea “obiectul muncii”, adicã masini. Noi suntem prezenti, nu e vina noastrã cã nu avem cu ce sã muncim. Vreau sã vã spun cã eu lucrez aici din 1990 si nu am mai avut o situatie atât de gravã ca aceasta de acum. Este drept cã vin colegii de la Bârlad la urgente si se ajunge destul de târziu la apeluri”, declara Nelu Toderitã, sãptãmâna trecutã.

“Dacã nu se vor achizitiona ambulante, tot parcul auto va ceda pânã în luna mai”

Luna trecutã, mai multi angajati ai SAJ Vaslui declarau, pentru ziarul Vremea Nouã, cã tot parcul auto al Serviciului va ceda pânã în luna mai, dacã nu se vor cumpãra ambulante noi. Acestia au dat vina pe managementul deficitar al celor din conducere, pe care îi acuzã cã au dat foarte multi bani pe reparatii fictive. “Ambulanta VS 06 SAJ, un Mercedes Vito, a stat mai bine de un an în service. Schimbatul motorului a costat aproape 75.000 de lei, iar celãlalte reparatii au urcat nota finalã de platã la aproape 100.000 de lei. Alte douã ambulante aproape noi, VS 04 SAJ si VS 08 SAJ, au fost trase pe dreapta si dezmembrate bucatã cu bucatã. Vorbim de douã autosanitare Mercedes Vito cu aproape 100.000 de kilometri la bord. VS 50 SAJ, VS 17 SAJ sunt alte douã ambulante bãgate în service pentru schimb de motor. Au fost scoase cu mari defectiuni, desi s-au cheltuit sume foarte mari pe reparatia lor. Avem soferi care merg cu bidoanele de apã dupã ei, de fricã sã nu le ia foc masina. În prezent, SAJ Vaslui se aflã în licitatie de achizitionare de ambulante. Dacã nu vor fi aduse cât mai repede, în urmãtoarele sãptãmâni, parcul auto al SAJ Vaslui va ceda. Mai rezistã pânã, maxim, în luna mai. S-a ajuns în aceastã situatie pentru cã, cei care trebuiau sã aibã grijã de ambulante, si-au bãtut joc de banul public. Au cheltuit sume foarte mari pe reparatii care s-au fãcut doar pe hârtie.”

Sase comune si orasul Negresti au rãmas cu o singurã ambulantã

Situatia s-a agravat si în nordul judetului, dupã ce substatia Negresti a rãmas într-o singurã ambulantã disponibilã. Situatia, deosebit de gravã, a fost semnalatã de consilierul local, Rusu Petronel Cristian. “As vrea sã semnalez, public, o problemã extrem de gravã cu care se confruntã Serviciul de Ambulantã Negresti. În mod normal acest serviciu este asigurat de cãtre douã masini de ambulantã la care se adaugã masina SMURD. În aceastã perioadã o masinã de ambulantã si masina SMURD sunt defecte. Serviciul este asigurat de o singurã masinã care lucreazã în trei schimburi. Si aceastã masinã prezintã un grad mare de uzurã si se poate defecta oricând. Reamintim zona de care se ocupã Serviciul de Ambulantã Negresti, comunele Bãcesti, Dumesti, Todiresti, Rafaila, Vulturesti, Rebricea si orasul Negresti. Rugãm pe cei responsabili sã gãseascã urgent solutii pentru a asigura rezolvarea urgentelor de sãnãtate, din aceastã zonã, având în vedere faptul cã nu existã o altã posibilitate de tratament aici. Vã rugãm nu ne lãsati sã murim cu zile”, a fost mesajul cosilierul local, postat pe retelele de socializare.