|

Rezistenta de la Pungesti – Prima noapte | FOTO

Oamenii din Pungesti asteaptã întãriri din judet si din tarã. Sunt bineveniti toti cei care cred cã prin proteste pasnice cei de la Chevron pot fi alungati

REPORTAJ…Aproape 250 de sãteni din comuna Pungesti au fost fatã în fatã cu trupele de jandarmi si de pazã aduse de Chevron. O sutã dintre locuitori au decis sã facã o noapte albã pentru a da de veste celorlalti dacã apar utilajele de constructii, fiind hotãrâti sã facã un lant uman cu trupurile lor pentru a nu le permite accesul în perimetrul unde urmeazã sã fie amplasatã sonda. Au venit de la Bârlad cei de la GISC si de la Iasi un grup de activisti care s-au solidarizat cu protestatarii. Sãtenii au cerut sã vinã primarul Pungestiului, Mircea Vlase, considerat de oamenii ca fiind unul dintre cei vinovati cã Chevron-ul a ajuns la ei, în comunã. Acesta detine un teren pe care l-a închiriat companiei americane si de pe acest teren urmeazã sã înceapã forãrile. Sãtenii au spus de la tribuna improvizatã în remorca unei camionete cã, pãmântul si l-a atribuit ilegal, în urma unui schimb de teren dubios. Pãmântul cu pricina, figura în urma cu doi ani, ca rezervã a primãriei. Primarul Vlase nu a avut curajul sã aparã, el transmitând un mesaj sec, prin intermediul unui fin de-al sãu: „Cei de la Jandarmerie si Consiliul Judetean nu-mi permit sã mai ies în public cât atmosfera este tensionatã”.

La cãderea serii peste 250 de sãteni din Pungesti, o comunã de 3.500 de suflete, erau pe baricade. Strânsi în fata perimetrului de la Silistea, unde Consiliul Judetean Vaslui a dat avizul de constructie pentru prima sondã Chevron din România, au decis sã rãmânã peste noapte pentru a împiedica pãtrunderea utilajelor de forare si constructii în perimetrul vizat. Au aprins un foc mare exact pe locul unde urmeazã sã fie amplasatã sonda. Decizia oamenilor din Pungesti, de a organiza o noapte albã, s-a datorat si informatiilor care au început sã curgã, precum cã utilajele de constructii (dragline si buldozere) asteaptã peste deal sã fie aduse când protestarii vor pãrãsi zona. Atmosfera s-a încins în momentul aparitiei reprezentantilor de la Grupul de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad (GISC), în frunte cu pãrintele protopop, Vasile Lãiu, notarul Lulu Fânaru si Violeta Cozaru. Acestia le-au explicat oamenilor cât de important este protestul lor. „Sã stiti cã protestul va fi de duratã, iar acum este de abia începutul. Nu vã fie fricã. O sã fiti intimidati, dar nu trebuie sã vã lãsati. În joc este viata voastrã si a copiilor vostri. Voi nu faceti altceva decât sã vã apãrati pãmânturile în fata celor care vor sã vi le otrãveascã. Trebuie sã vã organizati si în permanentã aici sã fie un grup unit de minim 50 de persoane care sã stea de veghe. Atunci când vor veni utilajele sã dati alarma în sat”, le-a spus pãrintele protopop.  Constantin Pâslaru, activist antifracking venit de la Iasi în sprijinul celor de la Pungesti a înfierat actinile Chevron-ului, care au demarat lucrãrile chiar de ziua Sf. Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Molodovei: „Credeti cã este întâmplãtor cã aici au demarat lucrãrile chiar de ziua Cuvioasei. E un afront adus nouã oamenilor si un semn cã lor nu le pasã de viata noastrã. Sã ne rugãm la Sf. Parascheva sã ne ajute sã scãpãm de americani. În timp ce guvernantii nostri, în frunte cu premierul Victor Ponta sãrutau moastele, miseleste pe la spate au dat ordin de începere a lucrãrilor la sondele pentru explorarea gazelor de sist. Mai mult au asmutit jandarmii de noi, desi protestãm pasnic si civilizat”.

Protestul de la Pungesti, în direct la Realitatea TV

Oamenii s-au organizat. Au fãcut liste cu persoane care sã formeze grupul ce va sta în permanentã si modalitatea prin care se va da alarma în comunã în cazul în care utilajele vor apãrea în zonã. Ei sunt hotãrâti sã facã un lant uman pentru a nu le permite accesul. În ajutorul lor au sãrit activisti anti-Chevron veniti tocmai de la Iasi, înarmati cu portavoce. S-a fãcut o scenã improvizatã pe remorca unei camionete, unde rând pe rând, oamenii au luat cuvântul. De la aceastã tribunã, organizatã ad-hoc, cei prezenti au primit informatii despre situatia cutremurelor din satul Izvoarele, judetul Galati (cauzate de fracturarea hidraulicã de la sondele vechi ale Petrom de exploatare a titeiului), iar cei de la GISC au fãcut o trecere în revistã a consecintelor drastice asupra mediului, dacã se va începe explorarea si exploatarea gazelor de sist. Singura televiziune nationalã din România care a transmis în direct de la fata locului a fost Realitatea TV, unde timp de o orã, în emisiunea lui Rares Bogdan si Andreea Cretulescu au fost prezentate date si informatii de la Pungesti. Si televiziunea Nasul TV care transmite doar pe internet a fost interesatã de protestele de la Pungesti.

Zorii i-au prins pe protestatari tot la perimetrul Chevron

Cei ce au decis sã rãmânã peste noapte au aprins trei focuri pe marginea drumului judetean, pentru a îndura frigul si ceata care a început sã se lase peste valea Racovei. S-au copt cartofi în jar, s-a servit ceai adus de preotul din Pungesti si cafea fãcutã la o butelie de campanie. Urma o searã lungã si friguroasã în care asteptarea a fost lucrul cel mai greu de suportat. Lumea s-a mai împutinat pe la orele 1.00, dar a rãmas un grup compact de aproape 100 de oameni. În zori trupele de jandarmi si-au fãcut aparitia si au început intimidãrile. Au format un cordon în fata perimetrului si au încercat sã disperseze multimea adunatã pe carosabil.