|

Rromii de la Grajduri dati afarã cu pusca de cãtre patronul Apisrom

DEZVÃLUIRI…Tupeul rromilor de la Grajduri, veniti sã punã mâna pe o afacere bãnoasã de la Vaslui, s-a stins la Apisrom Vaslui. Administratorul Dumitru Rãscanu i-a scos din biroul sãu cu pusca dupã ce acestia i-au cerut, sub amenintãri, sã devinã intermediarii afacerii sale. Chiar dacã s-a ales cu dosar penal pentru uz de armã neletalã fãrã drept, Rãscanu spune cã a fost nevoit sã se apere si s-a oprit la gardul proprietãtii sale. De asemenea, omul de afaceri vasluian face luminã si în cazul incendiului izbucnit la depozitul firmei sale, Apisorm Vaslui. Întreaga poveste a început vineri noaptea, când pompierii au intervenit sã stingã vâlvãtaia izbucnitã la depozitul firmei din cauza unui scurt circuit la un aparat electric, conform declaratiilor reprezentantilor ISU. Cazul a fost preluat de politisti care fac cercetãri în acest caz.

Incendiul izbucnit la depozitul societãtii Apisrom din Valsui scoate la ivealã povesti desprinse parcã din filmele cu mafioti. Administratorul firmei face luminã în acest caz si spune cã nu a putut rãspunde telefonic cu o zi înainte deoarece era plecat din tarã. “Eram pe avion, mã întorceam spre casã si, dupã cum stie toatã lumea, în aeronave telefoanele se tin închise”, spune Dumitru Rãscanu. De asemenea, acesta rãspunde speculatiilor unora care sustineau cã, în urmã cu ceva timp, acesta ar fi avut un conflict cu câtiva rromi din comuna Grajduri, judetul Iasi. Confirmã conflictul, transat acum de politistii vasluieni, dar spune cã povestea incendiului si cea cu rromii sunt, de fapt, subiecte separate. “Este adevãrat cã am avut un conflict cu doi rromi din comuna Grajduri, dar povestea este alta. Nu am avut niciun fel de datorie la ei si nici nu i-am cunoscut pânã atunci. M-am trezit cu ei la mine în birou si mi-au cerut ca ei sã-mi intermedieze afacerile. M-au amenintat, dar au stiut cum sã o facã. Îmi spuneau doar cã “te fac!” si “vom avea grijã de tine”. I-am dat afarã din firmã mai mult cu forta. Curios este cã nu s-au arãtat deloc intimidati chiar dacã nu eram singur. Cu mine mai erau douã angajate. Am fost nevoit sã recurg la fortã pentru a-i scoate afarã, dar am fãcut-o pânã la gardul unitãtii si atât. M-am folosit de o puscã pentru tir, cu aer comprimat, pe care nici nu am scos-o din husa ei. Am folosit-o mai mult ca pe o bâtã. Cei doi rromi s-au dus la politie si mi-au fãcut reclamatii. Am dat declaratii în fata oamenilor legii, le-am pus la dispozitie filmãrile de pe camerele de supraveghere si m-am ales cu dosar penal pentru cã am folosit acea puscã chiar dacã, repet, am fost amenintat pe proprietatea mea si arma era una cu aer comprimat. Deocamdatã, mi-a fost suspendat permisul de port-armã si pusca a rãmas în custodia politistilor”, a declarat Dumitru Rãscanu. Povestea acestuia scoate la ivealã scene incredibile, la care se adaugã si tupeul rromilor de la Grajduri, veniti sã preia o afacere de succes pentru cã asa au vrut ei.

Lãmuriri si în cazul incendiului de la depozitul firmei

Dupã cum sustine Dumitru Rãscanu, incendiul a izbucnit din cauza unui sterilizator de cearã care functiona noaptea. De asemenea, administratorul face precizãri legate si de speculatiile conform cãrora incendiul a fost unul provocat pentru a încasa asigurarea pe clãdire. “Asigurare am pe stocurile de marfã si pe clãdire. Stocurile nu au fost afectate deloc. În schimb, în incendiu au fost distruse câteva utilaje care nu erau asigurate. Valoarea totalã a acestora depãseste 50.000 de euro. Am vãzut speculatiile legate de incendiu si tin sã mentionez faptul cã depozitul era asigurat doar pentru 80.000 de euro. De asemenea, mi-au ars documente vechi de care nu mai aveam neapãrat nevoie si care erau tinute în podul depozitului. Arhiva, cu toate documentele contabile, nu a avut de suferit din douã motive. Primul este acela cã acele acte sunt tinute într-un birou care nu a fost afectat, iar arhiva electronicã este pe un server de la Centrul de Afaceri. Asa cã degeaba spune lumea cã ar fi ceva intentionat. Nu au dreptate. Am vãzut si declaratia celor de la ISU, dar nu este chiar exactã. Nu a ars arhiva, ci doar documente depozitate în podul depozitului, suprafata a fost de 360 de mp si nu de 300, dar nu cred cã pompierii au stat sã facã mãsurãtori exacte. Referitor la noul depozit, aici este vorba de o investitie de aproximativ 2 milioane de euro, fãcutã în etape, în functie de banii disponibili, din profitul firmei. Societatea proceseazã miere de albine si cearã din tarã si nu numai. Aducem miere din Ungaria, Bulgaria si Republica Moldova. Exporturile sunt fãcute în toatã Europa”, a mai spus Dumitru Rãscanu.

Povestea incendiului de la Apisrom

În urmã cu câteva zile, pompierii vasluieni au fost solicitati sã intervinã pentru stingerea unui incendiu izbucnit la depozitul de miere de albine al firmei Apisrom din municipiul Vaslui. La fata locului au sosit trei autospeciale, o cisternã cu apã si 12 militari care sã lupte cu flãcãrile. Cu toate eforturile pompierilor, focul a distrus acoperisul depozitului, a afectat utilajele din interior si a distrus, în totalitate, arhiva si documentele societãtii. Tinând cont cã întreaga clãdire a fost ridicatã cu bani europeni, pe fir au intrat si politistii vasluieni care fac cercetãri în acest caz. De asemenea, gurile rele spun cã, de fapt, focul a fost unul intentionat pentru a face pierdute si distruse anumite documente si ca administratorul sã încaseze prima de asigurare. “Ridicã multe semne de întrebare incendiul acesta, mai ales cã stiu sigur cã, în urmã cu ceva timp, au venit sã-l caute pe patronul Danut Rãscanu câtiva rromi de la Grajduri. Am înteles cã ar fi avut niste încurcãturi cu ceva bani si au venit dupã ei. Mai trebuie luat în calcul si faptul cã nu pare foarte afectat de pierdere si îsi ridicã un nou depozit în apropierea de fosta fabricã de cãrãmidã”, spun acestea. Pânã la urmã, politistii vasluieni sunt cei care trebuie sã facã luminã în acest caz si sã stabileascã dacã a fost vorba de un accident sau un incendiu provocat intentionat.