|

RROMII DIN BÂRLAD S-AU URCAT CU PICIOARELE PE MAȘINA POLIȚIEI (FOTO, VIDEO)

ULTIMA ORA: O filmare făcută de un  grup de cetățeni de etnie rromă de pe strada Traian din municipiul Bârlad a devenit virală  pe site-ul de socializare Facebook.  Pe filmul respectiv se vede cum o mașină a Poliției Bârlad  cu trei agenți de poliție,  se află la un caz de tulburare a liniștii și ordinii publice, caz care a fost semnalizat la 112, în jurul orelor 22.45, în seara de 14 iunie, pe strada Traian din cartierul Podeni, Bârlad. Intervenția polițiștilor bârlădeni s-a finalizat cu ridicarea unui bărbat pentru a fi dus la sediul poliției, iar unul dintre participați la „scandal” s-a aruncat  pe mașina poliției și a sărit cu picioarele pe capotă! Conducerea IPJ Vaslui a dispus efectuarea de verificări pentru a vedea dacă cele filmate se confirmă și va acționa în consecință. Privitor la sesizarea de la 112 care a dus la acțiune afilmată, trei indivizi din Bârlad, care erau pe strada Traian,  au fost  amendați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice.

Din filmarea postată pe Facebook și distribuită de sute de ori, se vede intervenția polițiștilor, chemați pentru că mai mulți tineri de etnie rromă făceau gălăgie în toiul nopții, pe strada Traian.  Cel care a postat filmarea acuză intervenția polițiștilor, spunând că aceștia s-au „luat” degeaba de tinerii care stăteau „la stradă și nu făceau nimic”. Pe film se vede cum  tinerii rromi au adresat cu cuvinte jignitoare  polițiștilor, acuzând  că aceștia l-au luat pe unul dintre ei în mașină degeaba și că îl băteau, iar tânărul ar fi avut mâna ruptă și nu putea fi bruscat.  Până la urmă polițiștii au reușit să-l urce pe tânăr în mașina de serviciu, dar când să plece cu el la secție, pentru că acesta refuza să se legitimeze, unul din rromii aflați de fața la întreaga acțiune, s-a suit efectiv pe capota din față a mașinii de poliție, strigând  nervos  să-i dea drumul celui din mașină ridicat de patrulă.  „Iote bulangii, echipa depoliție de la Bârlad, niște sclavi, iote l-o luat să-l omoare, iote! Băga-mi-aș….”, sunt doar o parte din cuvintele adresate „echipei” de polițiști bârlădeni, din care făcea parte și o femeie.

„Ia mâna de pe mine măi!!!”, striga cel care a fost luat la poliție, iar „asistenții” celui care filma răcneau la polițiști: „Nu ai dreptul să-i iei telefonul, este obiectullui! Eu vreau să filmez, e vreo problemă că filmez sau care-i problema?? Da’ chiar nu se mai  poate! Filmez, că nu aveți voie să dați în oameni! Măi criminalilor, ce aveți măi?? Dați-i drumul la om! Ce-a făcut, vreo crimă?? Da’ chiar nu se poate să dai într-un om! Băăăă, are mâinile rupte băăăă! Dute-n … mea, cu spray-ul tău cu tot, dai cu spray bă?? Dați mă drumul omului!! Pleacă măi de aici (se adresa unui polițist – n.r.) ție își dau o petardă de sari în sus!!”, sunt câteva dintre răcnetele care seaud pe fimare, făcute de cel care filma. Finalul intervenției  a fost „apoteotic”! Unul dintre rromii care erau recalcitranți  și se certau cu polițiștii,  a sărit pe mașina poliției cu picioarele, când aceștia plecau spre sediu, find cu greu potolit de alte persoane care asistau la intervenția poliției. Și totuși, acest gest n-a fost pedepsit depolițiști, care au preferat să plece cu cel ridicat la sediul poliției, lăsându-l liber pe cel care s-a suit pe mașina de  serviciu a poliției.

Poliția i-a amendat pe scandalagii și face verificări în continuare!

Filmul a ajuns și la IPJ Vaslui, iar conducerea instituției a dispus efectuarea deverificări pentru a se stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și dacă cele filmate sunt reale.

„Joi seara, pe 14 iunie, la orele 22.45, a fost un apel la 112 de la un cetățean de 53 de ani, de pe strada Traian din cartierul Podeni, Bârlad. Sesizarea se  referea la faptul că un grup decetățeni fac scandal și tulbură liniștea. La fața locului s-au deplasat două echipaje  depoliție și au fost găsiți trei  bărbați cu vârste de 19, 32 și 34 de ani, care făceau gălăgie și tulburau liniștea cetățenilor. Cel de 34 de ani era sub influența alcoolului și nu a vrut să se legitimeze, așa că a fost dus la sediul poliției.  Toți cei trei bărbați au fost amendați la Legea 61/1999 privind liniștea și ordinea publică, iar în această cauză, conducerea IPJ Vaslui, care a vizionat filmul distribuit pe rețeaua de socializare, a dispus efectuarea de  verificări”, a precizat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.