|

Rugã din întuneric, înainte de Crãciun: luminã pentru doi copii care îsi fac temele la lumânare !

DUREROS… Când majoritatea copiilor îsi doresc telefoane de ultimã generatie sau calculatoare, doi copii din suburbia Moara Grecilor , Vaslui, de 12, respectiv 13 ani, au un singur vis: sã aibã curent electric în casã. De când s-au nãscut, duc o viatã grea: dorm cu pãrintii în aceleasi paturi, mânâncã doar ceea ce primesc de la Cantina de ajutor social si se încãlzesc cu vreascuri adunate din pãdure. N-au avut niciodatã curent electric, iar de televizor nici nu poate fi vorba. Îsi fac temele la lumina lumânãrii si se culcã de cum se înnopteazã afarã. Uneori mai aprind o lumânare si se joacã construind castele din pahare de plastic, alteori pur si simplu stau în pat si viseazã cu ochii deschisi la momentul când vor avea o casã cu conditii decente de trai. Suma de care ar avea nevoie pentru a se racorda la curentul electric nu e foarte mare, însã depãseste veniturile familiei. Pentru doi pãrinti care lucreazã cu ziua, 4.000 de lei este o sumã imensã.

Povestea lui Bogdan si a lui Florin a ajuns la noi printr-o scrisoare a bunicii lor, care ne ruga sã le prezentãm cazul, poate-poate se va gãsi cineva sã le împlineascã visul de a avea luminã în casã: “Mã numesc Ichim Luminita, locuiesc în Vaslui si sunt bunica a doi copilasi care nu-si doresc altceva de Crãciun decât sã aibã curent electric în casã, pentru cã, de când s-au nãscut, nu au avut niciodatã luminã în cãsuta lor dãrãpãnatã si acum, elevi fiind în clasa a V-a, îsi scriu lectiile la lumânare. Eu am încercat din toate puterile mele sã-i ajut, dar nu pot sã fac prea multe pentru ei, deoarece nici eu nu am prea multe de oferit. Lucrez ca femeie de serviciu la câteva scãri de bloc si salariul meu este de doar 750 lei pe lunã si mai am încã o fetitã de 12 ani de întretinut. Salariul meu de abia îmi ajunge sã plãtesc utilitãtile care ne vin lunã de lunã la apartament”.

“Vã rog din toatã inima mea tristã si îndureratã sã-i ajutati sã se poatã bransa la curentul electric”

Rugãmintea bunicii se îndreaptã cãtre oamenii cu suflet mare, care pot sprijini financiar familia sã se racordeze la curentul electric: “vin cu umilintã în fata dumneavoastrã, oameni buni, si vã rog din toatã inima mea tristã si îndureratã, dacã puteti, sã-i ajutati sã se poatã bransa la curentul electric, ca sã aibã si ei luminã în casã, sã-si poatã scrie temele si sã nu se mai culce la ora când se face întuneric afarã. Suma de care au nevoie pentru a se bransa este de 4.000 lei, dar desi am fãcut multe cereri pe la toate institutiile statului, nu i-a ajutat nimeni cu nimic, în afarã de Primãria Vaslui, care le oferã în fiecare zi douã portii de mâncare de la Cantina de ajutor social. Fiica mea, Oana, adicã mama copilasilor, suferã de retard mental si nu lucreazã nicãieri, doar mai merge cu ziua la muncã prin sat, de unde se întoarce acasã doar cu câte o bucãticã de pâine si fãrã niciun ban. Singurul venit din casa lor este alocatia copiilor care, bineînteles, nu le ajunge sã-si cumpere mãcar o hãinutã sau ceva dulce. Copiii au crescut în cele mai grele lipsuri si nu-si doresc altceva, decât sã aibã si ei curent electric si, poate, cineva le va dãrui si un televizor ca sã vadã si ei desene animate, asa cum vãd toti copiii de vârsta lor. Sper si mã rog din toatã inima ca bunul Dumnezeu sã vã deschidã si sã vã lumineze inima plinã de bunãtate si sã scoateti din întunericul în care trãiesc pe cei doi copilasi nevinovati si plini de greutãti. Orice fel de ajutor este foarte bine venit”.

“Stau cu gura cãscatã la televizor, cã ei nu stiu ce înseamnã sã ai asa ceva în fiecare zi”

Ieri, am mers împreunã cu bunica în Moara Grecilor, acolo unde locuieste fiica sa si cei doi nepoti. Bogdan si Florin erau la scoalã, i-am gãsit, în schimb, pe pãrintii lor. Ne-au primit în casã si de la primii pasi ne-a uimit curãtenia. Totul era aranjat, la locul lui, asternuturi si presuri curate, iar în curte, totul în ordine. Asta pentru cã, în ciuda problemelor de sãnãtate pe care le are, Oana este o femeie care stie sã se gospodãreascã. Cu capul în jos, rusinatã parcã de situatia în care se aflã, aceasta a spus cã îsi doreste o viatã mai bunã pentru copiii ei, însã îi este aproape imposibil sã facã ceva în acest sens. Nu la fel de rusinat, sotul ei se plânge cã nu-si gãseste de muncã, pentru cã, în trecut, a fãcut câteva prostii si nu vrea nimeni sã angajeze un puscãrias. “A furat de la vecinul lui o drujbã, a venit politia, i-a luat-o, adicã a fost recuperat prejudiciul si a primit închisoare cu executare trei ani si sase luni. Asta a fost a doua oarã, dar si prima oarã tot o gãinãrie a fãcut. Îmi aduc aminte si acum cã, atunci când a plecat la închisoare si am venit sã iau copiii, era întuneric la ei si frig, nici lemne nu aveau. De fapt, nici acum nu au. Asearã (n.r. luni seara) s-a dus fiicã-mea cu bãiatul cel mare si au adus vreascuri din pãdure. Acum, de iarnã, bãietii nu au geci groase, doar subtiri. Si fac naveta la Vaslui, asteaptã în statie autobuzul… E foarte greu, pentru cã sunt si la o vârstã dificilã, când îi poate pierde. Mã refer cã pot intra în anturaje dubioase. Când vin la mine, le pun sã mãnânce si stau cu gura cãscatã la televizor, cã ei nu stiu ce înseamnã sã ai asa ceva în fiecare zi”, a mai povestit bunica celor doi nepoti. Suma de care este nevoie pentru a putea racorda casa la curentul electric este de aproximativ 4.000 lei. “Teoretic, casa este a soacrei fiicei mele, însã doar terenul era pe numele ei. Anul acesta, am depus actele pentru intabulare, însã nu au fost încheiate pentru cã are si o datorie la impozit. Pânã pe 15 decembrie, putem sã achitãm doar datoria, fãrã penalitãti, adicã 900 lei. Dupã data aceasta, trebuie sã plãtim si penalitãtile. Abia dupã ce încheiem intabularea si cuscra are act de propietate, poate sã depunã cerere de racordare la curentul electric. Apoi, este si o datorie de vreo 1.300 de lei la E.On si mai trebuie plãtitã si taxa de reconectare. Cred cã ne ajunge cam pe la 4.000 lei”, a mai precizat bunica. Cei care vor sã sprijine aceastã familie, o pot face luând legãtura cu bunica celor doi copii, Luminita, la numãrul de telefon 0756.269.776.