spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Rujeola continuã sã dea bãtãi de cap autoritãtilor vasluiene

- Advertisement -

APEL LA PREVENTIE…Epidemia de rujeolã continuã sã afecteze din ce în ce mai multi copii din România. Doar sãptãmâna trecutã, potrivit Institutului National de Sãnãtate Publicã, peste o sutã de noi cazuri au fost confirmate. Printre cele 12 judete afectate se numãrã si Vasluiul, cu patru noi cazuri confirmate. Concret, au fost raportate 105 cazuri noi, 28 în Bucuresti, 20 la Iasi, 18 la Buzãu, 14 la Neamt, cinci la Cãlãrasi, câte patru la Tulcea si Vaslui, câte trei în Arges si Galati, câte douã în Giurgiu si Teleorman si câte unul în Constanta si Prahova. Astfel, numãrul total de cazuri confirmate cu rujeolã, în România, raportate pânã la data de 13 iulie, este de 14.701, din care 59 de decese. Unul dintre copiii decedati era din judetul Vaslui.

Pentru a limita efectele epidemiei de rujeolã care evolueazã la nivel national, Directia de Sãnãtate Publicã a judetului Vaslui continuã campania de vaccinare în rândul populatiei eligibile. Vasluienii trebuie sã stie cã rujeola este o boalã infectioasã acutã, cu înaltã contagiozitate (indicele de contagiozitate este de 95%), determinatã de virusul rujeolic. Aceastã boalã se caracterizeazã clinic prin febrã, catar conjunctival si al cãilor respiratorii, exantem macular caracteristic. Incubatia medie este de 10 zile, cu limite între 8-14 zile. Perioada de la contactul infectant si pânã la aparitia eruptiei este de 14 zile. Contagiozitatea apare la sfârsitul perioadei de incubatie si se mentine încã 4 – 6 zile dupã aparitia eruptiei. Transmiterea se face pe cale respiratorie prin picãturi proiectate în anturajul apropiat al bolnavului în timpul tusei, strãnutului, vorbitului si mai rar, dar posibil, prin obiecte contaminate cu secretii respiratorii, conjunctivale, lacrimi. Rujeola poate da complicatii cum ar fi: pneumonia (frecventã la copilul mic), encefalita, complicatii care pot evolua spre deces. Rujeola este boala prevenibilã prin vaccinare. Doar vaccinarea protejeazã împotriva îmbolnãvirii. Odatã ce boala s-a declansat pot fi tratate doar simptomele acesteia.

Rujeola a luat viata unui bebelus din comuna Feresti

În judetul Vaslui, primele cazuri de rujeolã au început în luna martie a anului trecut. În 2017, la nivelul judetului nostru au fost înregistrate 326 de cazuri de cazuri de rujeolã, cu un deces. Este vorba despre un bebelus în vârstã de cinci luni din comuna Feresti. Copilul fusese adus, pe data de 6 mai 2017, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, diagnosticat cu febrã, tuse si tulburãri respiratorii. Pe data de 10 mai i-au apãrut pe corp primele bubite specifice bolii, iar pe data de 12 mai, acesta a murit la Iasi, la Clinica de Boli Infectioase.

226 de cazuri în 2018

Frecventa cazurilor de rujeolã, raportate la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui se mentine ridicatã si în 2018. În primele sapte luni ale acestui an au fost declarate 226 de cazuri, situatia vaccinãrii copiilor eligibili prezentându-se astfel: la grupa de vârstã 9-11 luni au fost vaccinati 65,73% din copii; la grupa de vârstã 1-4 ani au fost vaccinati 60,47% din copii, iar la grupa de vârstã 5-9 ani 72,11 % dintre copii li s-au administrat vaccinul ROR. “La nivelul DSP Vaslui se aflã un stoc de vaccin ROR de 2.200 doze, iar în teritoriu, la medicii de familie un numãr de 1.130 doze. Rugãm pãrintii sã constientizeze importanta protejãrii sãnãtãtii copiilor lor prin solicitarea administrãrii vaccinului la cabinetul medicului de familie, vaccin care se administreazã în mod gratuit”, a declarat Mihaela Vlada, director DSP Vaslui. (F.G.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.