spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Rupti de lume (video)

- Advertisement -

Satul în care n-a ajuns niciodatã un sef de la Consiliul Judetean!

SINISTRATI Lacu Babei si Fîntîna Blãnarului sunt satele unde femeile încã nasc acasã ajutate de rude, incendiile mistuie totul în cale pentru cã nu are cine sã le stingã, elevii merg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la scoală si mijloacele de transport nu ajung.

Toate acestea au la bazã starea proastã a drumului care face legãtura între satul Oprisita, comuna Poienesti, si Lacu Babei, comuna Bogdana, drum care aduce mai degrabã cu un traseu off-road care ar ridica probleme si celor mai experimentati profesionisti. Sãtenii acuzã Directia Silvicã, care a încheiat, potrivit sãtenilor, contracte cu douã firme private, Forestfalt Servicii SRL, firmã care îsi are resedinta în Fãlticeni, judetul Suceava, si TehnoForest Vaslui. Utilajele acestor firme ar fi distrus si mai tare drumul, si desi patronii au fãcut cu localnicii o întelegere verbalã, drumul nu a fost reparat. Ambulantelor, masinilor de interventie a pompierilor si microbuzelor scolare le este imposibil sã parcurgã cei aproximativ 8 kilometri dintre cele douã sate, aceasta fiind si cauza pentru care mai multe femei au fost obligate sã nascã acasã ajutate de rude, casele unor sãteni au ars pânã la temelie, iar copiii se supun zilnic pericolelor fãcând naveta. Mai mult, localnicii sunt revoltati si de faptul cã autoritãtile nu au întretinut mãcar soseaua construitã pe timpul lui Ceausescu, sosea a cãrei rãmãsite încã se mai observã pe anumite portiuni. „Drumul dintre Oprisita si Lacu Babei este drumul judetean 245 care face legãtura între Bacãu si Bârlad. În urmã cu câtiva ani a fost trecut în administrarea Directiei Silvice care ar fi avut bani sã îl refacã însã pe fondul crizei financiare proiectul a fost abandonat si drumul a trecut din nou în administrarea Consiliului Judetean. Am fãcut demersuri pentru rezolvarea situatiei pe care toti o cunosc însã nu s-a rezolvat nimic. S-a fãcut la un moment dat o nivelare si s-au acoperit niste gropi însã zona este parcursã de masini pline de lemne, astfel încât este imposibil ca drumul sã se mentine practicabil.”, a declarat Barbu Vasiliu, primarul comunei Bogdana.

Au nãscut acasã

Elena Damian si Anisoara Bãdita sunt doar douã din femeile care au fost nevoite sã nascã acasã pentru cã sorocul le-a venit mai devreme iar ambulantele au ajuns cu întârziere din pricina drumului.

„Am nãscut ajutatã de mamã si soacrã”

„M-au luat durerile nasterii si am sunat la 112 sã vinã ambulanta sã mã ducã la spital. Când a ajuns echipajul m-a luat cu nou-nãscutul în brate pentru cã între timp nãscusem, ajutatã de mamã si de soacrã. Era iarnã si salvarea a ajuns foarte târziu din cauza drumului impracticabil.”, a declarat Anisoara Bãdita, una din femeile care au nãscut acasã.

„Situatia localnicilor este groaznicã!”

„Toti ne iau în râs si îsi paseazã responsabilitãtile. Nu se poate asa ceva. În urmã cu 4 ani, când a candidat la presedentia Consiliului Judetean Vasile Mihalache, am mers la dumnealui si ne-am spus oful. A promis atunci cã dacã iese presedinte ne face drumul. Numai minciuni! Dupã ce a câstigat alegerile si-a uitat promisiunea. Mãcar dacã ar fi acoperit gropile! Am fost si am vorbit cu domnul Diaconu, patronul firmei din Vaslui, si mi-a spus cã a predat mai multe masini cu piatrã pentru refacerea drumului. Ce s-a întâmplat cu pietrisul nu stiu. Situatia localnicilor este groaznicã. Soferii de pe ambulante care au mai ajuns la noi, se opresc la Oprisita, nu mai urcã pentru cã stiu cã se împotmolesc. A venit într-o zi o salvare condusã de un sofer care nu mai fusese aici. Necunoscând drumul, a urcat cu mare dificultate, si dupã ce a ajuns si a luat pacientul, a preferat sã înconjoare pe la Bogdana, de fricã sã nu se împotmoleascã la întoarcere.”, a declarat Constantin Ifrim, un localnic.

„Pompierii au ajuns pe jos”

„Am sunat la pompieri când mi-a luat casa foc, dar nu au putut ajunge cu masinile de interventie din cauza drumului prost. În cele din urmã, au venit pe jos, fãrã masini. Casa a ars toatã. Am luat cu bãrbatul meu bani de la bãnci si am construit una nouã. Suntem datori vânduti!”, ne-a povestit Valeria Lupu.

„De ce mai plãtim rovinietã?”

„Aratã drumul acesta ca un drum judetean? De ce mai plãtim rovinietã? Eu merg la Vaslui pentru a cumpãra marfã pentru magazin din 3 în 3 zile, dar tot ce câstig din vânzare investesc în masinã, pe care o bag în service la fiecare sfârsit de sãptãmânã. De la Vaslui la Oprisita fac 10 minute, iar de la Oprisita la Lacu Babei, adicã 8 kilometri, îi fac în 30 de minute. E normal? Ocolul Silvic ne vinde pãdurile la parchetele particulare, utilajele firmelor ne stricã drumurile, iar noi ne distrugem masinile. Sã nu mai vorbim de combustibil. Consum de câteva ori mai mult decât în mod normal. În pãdure, pe timpul lui Ceausescu, era asfalt si acum….În urmã cu aproximativ un an am mers la Prefecturã cu o cerere semnatã de localnici, dar nu ne-a bãgat nimeni în seamã. Si Primãria ar trebui sã ia mai multe mãsuri, sã facã mai multe presiuni. În loc sã ajute la repararea drumului, seful Ocolului Silvic ne verificã masinile sã vadã dacã nu furãm lemne”, a spus Marinel Lepadatu.

„Fetele mele merg pe jos 8 kilometri pânã la scoalã”

„Am douã fete si pentru cã la noi în sat scoala are doar clasele I-IV sunt nevoite sã meargã pe jos la scoala din Oprisita 8 kilometri. Uneori le mai duc cu masina însã nu pot tot timpul. De asemenea, dacã se întâmplã câte ceva cu vreun sãtean îl duc pânã la Oprisita pentru cã ambulantele nu urcã pânã la Lacu Babei. Dacã nu gãsesc pe nimeni cu masinã bolnavii sunt transportati cu cãruta. Drumul este în aceastã stare jalnicã si pentru cã douã firme fac defrisãri si transportã zeci de tone de lemn cu toate cã în urmã cu ceva timp, la intrarea în pãdure era un indicator care limita greutatea vehicolelor la 7 tone. Între timp, a dispãrut indicatorul”, a declarat Cãtãlin Rusu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.