|

S-a decis: Românii își pot plăti retroactiv contribuția la pensii până la sfârșitul anului

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem.

Guvernul a prelungit printr-o Ordonanță de urgență, adoptată în ședința de joi, termenul până la care românii pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale.

Persoanele care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare au ocazia să-și plătească retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la 31 decembrie 2017.

Plata contribuției de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, până la data menționată, pentru o perioadă de maxim 5 ani retroactiv, calculați de la data încheierii contractului de asigurare.

Măsura a fost luată pentru a permite cât mai multor persoane să realizeze stagii de cotizare în baza Legii nr. 186/2016, având în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate, se arată într-un comunicat al Executivului.

Scopul acestei măsuri este evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limită de vârstă din cadrul sistemului public de pensii.

Potrivit evidențelor Casei Naționale de Pensii Publice, până la data de 10 aprilie 2017, un număr de aprox. 13.300 de persoane au încheiat contracte de asigurări sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei.

sursa: https://www.realitatea.net/s-a-decis-romanii-pot-plati-retroactiv-contribu-ia-la-pensii-pana-la-sfar-itul-anului_2055529.html