spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

S-a sunat de intrare! Aproximativ 75.000 de elevi au rãspuns “Prezent!” (foto)

- Advertisement -

START Scolile din Vaslui si-au deschis portile pentru cei aproximativ 75.000 de elevi pentru care ieri a debutat noul an scolar. Cu ghiozdane noi în spate si cu buchete de flori cât ei de mari, prichindeii au pãsit pentru prima datã în sãlile de clasã. Liceenii, cei cu ceva mai multã “experientã” într-ale deschiderii de an scolar, au profitat de vremea frumoasã de afarã si au optat pentru terasele barurilor în dauna discursurilor tinute de profesori si oficialitãti. În oras, emotii multe, agitatie mare, trafic perturbat, toate specifice unei zile de sãrbãtoare.

Elevii vasluieni au început ieri scoala! Cei mai multi s-au reîntors pe bãncile scolii, iar altii au experimentat pentru prima datã emotiile debutului de an scolar. Este vorba de câteva mii de “boboci” care s-au pregãtit din timp pentru prima zi de scoalã. Cu un ajutor consistent din partea pãrintilor, care le-au cumpãrat ghiozdane, rechizite si uniforme, si plini de emotii, micutii s-au trezit încã de la primele ore ale diminetii nerãbdãtori sã ajungã la scoalã, sã-si cunoascã învãtãtoarea si sã-si facã noi prieteni. Printre ei s-a numãrat si Tudor Erimescu. “Am emotii foarte mari. Nu stiu ce înseamnã sã mergi la scoalã, dar tata mi-a spus cã o sã fie bine. Stiu cã acolo pot sã pictez, sã cânt. Mi-am luat haine noi, un penar foarte frumos. Abia astept sã-mi fac prieteni noi.” ne-a declarat emotionat Tudor. Dupã ce au participat la o scurtã festivitate de început de an scolar, micutii scolari, însotiti de pãrinti si bunici, au fost invitati în sala de clasã în care îsi vor desfãsura cursurile, si-au cunoscut învãtãtoarea, colegii si orarul pentru ziua de marti. Din pãcate nu si manualele si asta, dupã cum se stie, deoarece anul acesta învãtãmântul românesc se aflã într-o situatie fãrã precedent. Pentru prima datã, elevii claselor I nu mai au pe bancã, în prima zi de scoalã, traditionalul Abecedar si nici Matematica, asa cum se obisnuieste din generatie în generatie, care si-au primit de fiecare datã darurile mai mult decât necesare pentru începutul vietii de scolar. Nici elevilor de clasa a II-a nu li s-au dat cãrtile dupã care vor învãta în acest an scolar. Chiar dacã ministrul Remus Pricopie încã mai anunta chiar si la sfârsitul sãptãmânii trecute cã mult lãudatele manuale digitale vor ajunge pe bãncile elevilor pânã la începutul anului scolar, cadrele didactice, directorii si inspectorii scolari si-au luat gândul si nici nu înteleg pe ce se bazeazã afirmatiile mai marelui Educatiei. Elevii mici nu au nici mãcar cãrti vechi, asa cum au primit anul trecut, când, desi se schimbase programa, ministerul nu a reusit sã schimbe si manualele. Scolarii care au intrat anul acesta în clasa a II-a sunt cei care s-au obisnuit cu experimentele si haosul încã de când au pãsit prima datã peste pragul scolii. Ei sunt prima generatie care a prins controversata clasã pregãtitoare (zero), ei au învãtat anul trecut dupã programã nouã si manuale vechi si tot ei au intrat anul acesta în clasa a II-a fãrã sã aibã cãrti deloc.

Licitatii de toatã jena pentru manualele copiilor nostri

Este pentru a nu stiu câta oarã când Ministerul Educatiei dã dovadã de incapacitate de organizare si neprofesionalism. Desi ar fi trebuit ca toate aceste operatiuni legate de implementarea manualelor digitale sã se desfãsoare din timp, începerea licitatiei a fost tãrãgãnatã si s-a fãcut în ultimul moment. Era clar cã ar putea apãrea contestatii din partea celorlalte edituri, ceea ce s-a si întâmplat, întreg calendarul fiind dat peste cap. Pe 4 august, Ministerul Educatiei Nationale anunta lista editurilor care au cîstigat licitatia pentru noile manuale, tipãrite si în format digital, pentru clasele I si a II-a. În acelasi comunicat, reprezentantii promiteau cã, în zece zile, vor urca pe www.manuale.edu.ro modelele cãrtilor scolare pentru ca învãtãtorii sã-si poatã alege si comanda materialele dupã care vor lucra la clasã. Chiar si fãrã sã fi apãrut contestatiile, timpul era destul de scurt pentru derularea tuturor procedurilor. Manualele pentru Matematicã si explorarea mediului, dar si cele de Comunicare în limba românã ar trebui sã fie editate de SC CD Press SRL si de Grup Media Litera SRL, Grup Editorial Litera SRL si SC SIVECO România SA. Saptesprezece edituri au contestat licitatia, acuzând editurile cîstigãtoare de dumping. Apoi au fãcut si plângere la DNA, considerând cã procedurile au fost fraudate. În prezent, doar o singurã contestatie a fost respinsã, pentru celelalte rãspunsul întârziind sã aparã. Între timp, la una dintre firmele care au cîstigat licitatia – SIVECO – se desfãsoarã perchezitii într-un dosar de evaziune fiscalã si spãlare de bani, iar patroana a fost arestatã!

Politica nu se separã de scoalã

Cei aproximativ 75.000 de elevi care s-au întors în bãnci vor învãta în 731 de unitãti scolare, cu 20 mai putine fatã de anul trecut. “ Cei mai multi elevi sunt în scolile primare si gimnaziale, 43 491. La licee, scoli profesionale si colegii sunt 20 210 elevi, în timp ce la grãdinite sunt înscrisi 12 339 copii. Fatã de anul trecut sunt cu 20 de unitãti scolare mai putin, 8 scoli si 12 grãdinite fiind închise.” ne-au declarat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Dacã pentru unii elevi începerea anului scolar este un motiv de bucurie, nu acelasi lucru se poate spune si despre copiii care învatã în spatii improvizate, printre mormane de moloz sau copiii care sunt nevoiti sã facã naveta pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la cursuri, din cauza lipsei mijloacelor de transport. Desi multe dintre problemele cu care se confruntã învãtãmântul vasluian dãinuiesc de ani de zile, figurile reprezentative ale politicii locale si judetene nu se feresc sã aparã în fiecare an la ceremoniile de deschidere a noului an scolar. Cu totii s-au strãduit ieri sã le inoculeze elevilor ideea cã judetul Vaslui are mai putinã nevoie de economisti, functionari publici si avocati, si mai mult de tinichigii, strungari si fierari betonisti.

Emotii în prima zi de scoalã pentru elevii clasei I la Bârlad

PRIMA ZI DE SCOALÃ Emotii, si în acelasi timp bucurie, în prima zi de scoalã la Scoala Generalã nr. 8 “Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad. Cu sau fãrã pãrinti de mânã, dar desigur, cu ghiozdanul în spate si cu flori pentru învãtãtoare sau dirigintã, elevii s-au adunat ieri la careu, în curtea scolii, care a devenit neîncãpãtoare, pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a noului an scolar 2014 – 2015. Cei mai emotionati si… putin dezorientati au fost cei peste 100 de “prichindei” de clasa zero, care au pus pentru prima datã ghiozdãnelul în spate. Festivitatea a început în jurul orei 9.00, iar dupã ce în deschidere directorul Georgel Bradu le-a prezentat tuturor structura noului an scolar, cu totii s-au îndreptat, alãturi de învãtãtori si profesori, cãtre clasele unitãtii de învãtãmânt bârlãdene. Prichindeii de la clasa I au fãcut un pod de flori pentru cei din clasa zero, care pãseau pentru prima datã într-o scoalã. Condusi de Mickey Mouse sau Minnie Mouse, elevii claselor pregãtitoare au intrat alãturi de pãrinti si bunici în clase. Elevii claselor I au intrat si ei pentru a-si primi manualele … însã dezamãgire: pe bãnci îi asteptau doar câteva rechizite, caietele suplimentare de lucru la Românã si Matematicã si câteva surprize de la învãtãtoare. “Manuale nu avem, este vorba de Abecedar si Matematicã dar pe undeva prin luna noiembrie probabil cã le vom primi. Acum vom lucra cu caietele suplimentare”, ne-au spus învãtãtoarele micilor elevi de clasa I, care nu au dorit sã comenteze de ce nu sunt abecedare si aritmetici la clase.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.