spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

SÃ ÎNCERCÃM ÎMPREUNÃ!

- Advertisement -

Reabilitarea Ansamblului Mãnãstirii Pârvesti

– Sat Pârvesti, comuna Costesti, judetul Vaslui –

MONUMENTE Campania „Sã încercãm împreunã” îsi propune sã semnaleze starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru. Începem cu prezentarea monumentelor de arhitecturã ecleziasticã de lemn. Bisericile de lemn din judetul Vaslui sunt specifice acestei zone prin tehnica de executie, prin sistemul constructiv, dar si prin detalii decorative. De asemenea, acestea sunt mãrturii ale ctitorilor, ale mesterilor populari, ale oamenilor din trecut care au slujit în ele sau le-au îngrijit, reflectând astfel memoria locului.

Judetul Vaslui pãstreazã numeroase biserici de lemn, care prezintã o vechime si valoare arhitecturalã deosebite, 55 fiind incluse în Lista Monumentelor Istorice, iar 15 dintre acestea sunt clasate ca monumente de categorie A, cu valoarea nationalã si universalã. Desi institutia noastrã a fãcut în repetate rânduri demersuri în acest sens, nici o bisericã de lemn din judetul nostru nu a fost înscrisã, de-a lungul timpului, în Programul National de Restaurare, dar nici în alte proiecte cu surse de finantare diferite. Periodic, prin aceastã campanie, vom aduce în atentia publicului si alte monumente istorice valoroase cu arhitecturã de lemn, sperând ca împreunã sã încercãm sã le pãstrãm, sã le conservãm si, în cel mai fericit caz, sã le reabilitãm.

Ansamblului Mãnãstirii Pârvesti

Demersul nostru începe cu prezentarea Ansamblului Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, judetul Vaslui, monument de arhitecturã popularã cu valoare nationalã ce se aflã într-o stare avansatã de degradare, necesitând lucrãri urgente de consolidare-restaurare.Schitul Pârvesti – întemeiat la 1666 de vornicul de poartã Apostol Talpes si nepotii sãi, Ioan si Simion Popescu, postelnici de Bilahoi – a fost reclãdit în 1816-1820 de cãtre monahul Nicodim Popescu, urmas al ctitorilor, împreunã cu serdarul Gh. Cociu si Ioan Nedelcu. Ansamblul cuprinde douã constructii de lemn, Biserica „Sf. Nicolae” si turnul clopotnitã. Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a Mãnãstirii Pârvesti, una dintre cele mai mãrete constructii de lemn de arhitecturã popularã din Moldova centralã, este unicã prin sistemul de boltire, tehnica constructiei si armonia volumelor. Este construitã din bârne de stejar, prinse în „cheotoare dreaptã”, pe temelie de piatrã de râu si tãlpoaie de lemn. Acoperisul, în patru ape, este învelit cu sindrilã. Usa masivã de stejar de la intrarea în pronaos are feroneria lucratã în atelier mestesugãresc local. Biserica pãstreazã icoane si mobilier de epocã din lemn de tei, sculptat si pictat în tehnica ulei. Turnul clopotnitã al Mãnãstirii Pârvesti, construit în 1820 în partea de vest a incintei, este construit din bârne de stejar, încheiate în „cheotoare dreaptã”, pe soclu de piatrã. Are scarã interioarã de lemn si învelitori din sindrilã (Maria Popa, Monumente istorice din judetul Vaslui. Biserici si mãnãstiri din Eparhia Husilor, Editura Kolos, Iasi, 2008). Interventii suferite în timp: închiderea pridvorului si adãugarea unei centuri de beton de jur împrejurul bisericii (1974). Starea actualã de conservare: tãlpile din lemn de stejar ale fundatiilor sunt putrezite; pardoseala de lemn este putredã; învelitoarea de sindrilã este degradatã; dislocarea stâlpilor despãrtitori dintre naos si pronaos. Monumentul a fost supus unor tasãri inegale, fapt care a dus la înclinarea elementelor de structurã verticalã si la dislocãri de elemente, fiindu-i afectat sistemul de rezistentã. Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare.

Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.