|

Salarii de bugetari marite in instanta

Precedent creat in cazul reincadrarii veniturilor salariatilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) in noua lege 330 care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010. Un prim proces intentat de un salariat al institutiei a fost castigat cu hotarare definitiva si irevocabila, proces prin care Curtea de Apel Suceava a stabilit ca reincadrarea in legea unica a salariilor s-a facut gresit.

Este cazul unui angajat reprezentat in instanta direct de Cartel Alfa. Alte peste 1.000 de dosare ale angajatilor reprezentati de Sindicatul Impact si Sindicatul Alfa (ambele afiliate la Cartel Alfa) se afla in faza incipienta in fata instantei de la Botosani.

Cea care a castigat procesul este nimeni alta decat lidera nou-infiintatului Sindicat Alfa la nivelul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Irina Mihalache, ca si angajat al institutiei, pe postul de inspector de specialitate cu peste 20 de ani vechime, a fost reprezentata in instanta direct de Cartel Alfa. Procesul a fost intentat in luna aprilie, iar in iunie, Tribunalul Botosani i-a dat castig de cauza. Practic, Irina Mihalache si-a recapatat salariul la nivelul celui pe care il avea in decembrie 2009, adica cu tot cu sporurile prinse in fostul contract colectiv de munca.

Victorie si la Curtea de Apel Suceava

Desi Directia a fost nevoita sa puna in aplicare imediat hotararea completului de judecata, fiind executorie in cazul litigiilor de munca, juristii au facut totusi recurs la Curtea de Apel Suceava. In aceste zile, si instanta de la Suceava a dat verdictul in favoarea salariatului, creandu-se astfel un precedent la nivelul Directiei. Cu alte cuvinte, se confirma faptul ca la nivelul DGASPC incadrarea pe noua grila unica de salarizare s-a facut gresit. „In mod corect, de la inceput, trebuiau luate in calcul toate sporurile din fostul contract colectiv de munca ce era in vigoare in decembrie 2009. Legea asta a spus, ca se face incadrarea in noua grila, insa pe parcursul anului 2010, salariul nu va fi mai mic de nivelul celui din 2009. Ori in cazul salariatilor din DGASPC, s-au scos toate sporurile din CCM si s-a ajuns la o diminuare salariala si de 50%”, a declarat Marius Orosanu, liderul Cartel Alfa Botosani. Inca de la 1 ianuarie 2010, Irina Mihalache trebuia sa incaseze lunar circa 1.400 lei cu tot cu sporurile castigate prin CCM, adica salariul la nivelul lui decembrie 2009. Pentru ca, de la 1 iulie 2010, s-a cerut reducerea salariilor cu 25%, venitul net al acesteia a ajuns la 1.070 lei, lucru de altfel acceptat. Daca instanta nu i-ar fi dat castig de cauza, Mihalache ar fi ajuns in situatia de a incasa lunar 700 lei net.

Ii urmeaza exemplul si alti angajati

La ora actuala, Cartel Alfa mai reprezinta in instanta inca un salariat al DGASPC, proces deschis in acelasi timp cu cel al Irinei Mihalache. Deoarece cauza sa a fost judecata de un alt complet, verdictul de la Botosani in cazul sau a fost favorabil Directiei. Cartel Alfa a facut recurs la Curtea de Apel Suceava si se asteapta pronuntarea. In acelasi timp, un alt proces colectiv al Sindicatului Impact este pe rolul instantei (fiind vorba de circa 1.000 de salariati) si un altul al Sindicatului Alfa. „Speranta mea nu este sa castige Alfa sau Impact, ci ca salariatii sa poata primi cat mai curand salariile la nivelul celor din decembrie 2009. Acum practic s-a indreptat o nedreptate cu acest proces castigat de noi”, a mai spus Oorosanu. (Monica Aionesei)

„Nu suntem in masura sa comentam o decizie a instantei. Intr-adevar s-a creat precedentul. In cazul in care instanta va da castiga de cauza si celorlalti angajati, vom cauta o solutie sa le achitam sumele respective. Concluzia este ca la ora actuala prea multe posibilitati de plata nu sunt, dar deocamdata nu am luat in calcul aceasta varianta”, Liviu Radasanu, director executiv al DGASPC

evenimentuldebotosani.ro