spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Salarii mai mari pentru profesorii care predau simultan la mai multe clase

- Advertisement -

BANI… Veste bunã pentru profesorii care predau simultan la mai multe clase. Ministerul Finantelor a pus în dezbatere publicã un proiect de ordonantã de urgentã (OUG) care reglementeazã anumite mãsuri fiscal-bugetare si care prevede majorarea salariilor personalului didactic ce asigurã predarea simultanã la 2 – 5 clase de elevi in invatamantul primar sau gimnazial. În judetul Vaslui, vizati de aceste modificãri sunt profesorii care predau în mediul rural. În localitãtile Obârseni si Stâncãseni ale comunei Voinesti, spre exemplu, douã învãtãtoare predau în decursul unei ore copiilor din patru, respectiv cinci clase diferite: a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a si clasa pregãtitoare (doar în satul Obârseni). „Nu este usor deloc sã faci materii diferite cu toti elevii, în acelasi timp. Dar nu avem ce face, ne adaptãm. Sunt copii buni, care au potential, dar au nevoie de sprijin. Unii dintre ei fac eforturi mari de a veni la scoalã, merg pe jos un km si nu renuntã. Dar sunt si copii care nu vin, pentru cã nu-i lasã pãrintii”, ne povestea în urmã cu câteva luni învãtãtoarea Vasilica Plãcintã de la Scoala cu clasele I-IV Obârseni.

Potrivit art. 7 al ordonantei de urgentã, personalul didactic care asigurã predarea simultanã la 2 – 5 clase de elevi în învãtãmântul primar sau gimnazial primeste o majorare a salariului de bazã, dupã cum urmeazã: a) pentru 2 clase de elevi, o crestere cu 7% a salariului de bazã detinut; b) pentru 3 clase de elevi, o crestere cu 10% a salariului de bazã detinut; c) pentru 4 clase de elevi, o crestere cu 15% a salariului de bazã detinut; d) pentru 5 clase de elevi, o crestere cu 20% a salariului de bazã detinut”, prevede proiectul de OUG.

Învãtãmântul simultan, o suprasolicitarea neuropsihicã mai intensã pentru profesori

Aceastã mãsurã este propusã în contextul în care, în urma misiunii de audit financiar derulatã la Ministerul Educatiei Nationale asupra Contului anual de executie al bugetului de stat pe anul 2018 încheiat de Curtea de Conturi, echipa de audit a fãcut urmãtoarea recomandare: ”Conducerea MEN va întreprinde demersurile necesare pentru armonizarea prevederilor Legii nr. 153/2017 referitor la predarea simultanã cu prevederile Legii nr. 1, cu modificãrile si completãrile ulterioare în sensul eliminãrii obligatiei de acordare a acestei majorãri personalului didactic de predare din învãtãmântul prescolar”, este mentionat în nota de fundamentare a OUG. Învãtãmântul simultan se poate organiza atât în învãtãmântul preuniversitar primar, cât si în cel gimnazial si presupune o suprasolicitarea neuropsihicã mai intensã pentru profesori. În unele scoli, din lipsa de elevi, dupã cum legislatia în vigoare o cere, orele se tin cu mai multe clase în acelasi timp. Mai exact, în localitãtile izolate geografic sau lingvistic ori în localitãtile în care efectivele de elevi corespunzãtoare unui anumit nivel de clasã din învãtãmântul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevãzute de lege si nu exista posibilitatea asigurãrii transportului scolar se organizeaza clase în regim simultan, conform metodologiei. Organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiasi nivel, primar, respectiv gimnazial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.