spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
18-apr.-2024

Salariile uriase din spitale lasã comunele vasluiene fãrã medici de familie

- Advertisement -

PROBLEMÃ… Locuitorii comunei Fruntiseni vor rãmâne, în curând, fãrã asistentã medicalã primarã, dupã ce actualul medic de familie si-a declarat intentia de a se angaja într-un spital, acesta fiind si medic specialist. Astfel, dupã Coroiesti, Mãlusteni si Pochidia, Fruntiseniul devine a patra comunã din judetul Vaslui care nu va mai avea medic de familie.

Potrivit directorului Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, Mihaela Vlada, pe lângã localitãtile enumerate mai sus, în alte sase comune medicina de familie este deficitarã. „În curând, comuna Fruntiseni va rãmâne fãrã medic de familie. Actualul medic renuntã la activitatea de medicinã de familie, având si o altã specializare. Astfel, numãrul comunelor care nu vor avea medic de familie va creste la patru: Coroiesti, Mãlusteni, Pochidia si Fruntiseni. Mai avem comune în care nu avem cabinet de medicinã de familie, dar avem punct de lucru al altor cabinete medicale. Este vorba despre comunele Arsura, Ciocani, Dodesti, Gãgesti, Ibãnesti si Tanacu, comune care au o populatie de sub 1000 de locuitori”, a declarat Mihaela Vlada.

Medicina de familie, cenusãreasa sistemului sanitar

În ultimii ani, medicii de familie au tot atras atentia asupra subfinantãrii asistentei medicale primare, adãugând cã se doreste o crestere a finantãrii de la 5,7%, cât este în prezent, la 10% din Fondul National Unic de Asigurãri Sociale de Sãnãtate. Potrivit reprezentantilor Colegiului Medicilor, venitul brut al unui medic de familie este de în jur de 15.000 de lei. „Acest venit brut include, pe lângã venitul medicului, atât cât mai rãmâne, salariul asistentului medical cu tot ce înseamnã impozite, dãri cãtre stat si chiria, cheltuieli de functionare curentã, dotare, investitii eventual, consumabile, servicii de curãtenie, servicii informatice, servicii contabile si tot ceea ce înseamna functionarea. În general, aceste cheltuieli directe si indirecte se ridicã în acest moment la 58 – 60% din acest venit brut încasat de cabinet denumit furnizor de servicii”. Asta înseamnã cã un medic de familie din judetul Vaslui are un venit net de 6000-7000 de lei, în timp ce un medic care munceste în spital ridicã lunar si 20.000 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.