|

Sansã nesperatã pentru zeci de copii care au vãzut marea pentru prima datã!

MULTÃ BUCURIE… Voucherele de vacantã i-au fãcut pe mii de vasluieni sã apeleze, anul trecut, la agentiile de turism, pentru a planifica vacante în tarã. Foarte multi au ales statiunile balneoclimaterice românesti, unde s-au tratat de diverse afectiuni. Dar, au fost si cazuri fericite, în care copii care nu aveau nicio sansã sã vadã marea s-au distrat pe Litoral, pentru prima datã în viata lor, pe baza voucherelor! “Este adevãrat, am avut familii de asistenti maternali, care au primit voucherele de vacantã si au dus copiii pe care îi au în îngrijire la mare. Nu ar fi avut, micutii, nicio sansã sã vadã Litoralul, dacã nu erau aceste vouchere”, a spus Mihai Bumbu, directorul agentiei de turism OTT Vaslui. În opinia acestuia, numãrul de turisti care au apelat la agentia sa, dar si la alte agentii de tarã, aproape s-a dublat, anul trecut, prin folosirea voucherelor de vacantã.

“Având în vedere reusita actiunii Guvernului, de a acorda vouchere de vacantã în sistemul bugetar, apreciez cã miscarea turisticã a crescut, la nivel national, cu 75-78%, în 2019. Toate statiunile de tratament, pensiunile si hotelurile au fost foarte accesate de turistii români, în general, si de cei vasluieni, în mod special”, spune Bumbu. Ce au ales turistii vasluieni, care au folosit vouchere de vacantã, în 2019? În primul rând, statiunile balneoclimaterice si acele zone în care se pot face diverse tratamente. “Au fost multi, foarte multi care au ales aceste statiuni, asta si datoritã contractelor încheiate cu Ministerul Sãnãtãtii, pe diverse zone de tratament”, spune directorul OTT Vaslui. Pe locul al doilea a fost, anul trecut, turismul de circuit, pentru cã multi bugetari care au folosit voucherele au dorit sã facã tot felul de circuite în Maramures, Transilvania, Banat si Clisura Dunãrii, Deltã, Litoralul Românesc sau Valea Prahovei. “Ne-am bucurat sã aflãm cã oameni care nu au vãzut niciodatã marea au reusit sã se bucure de soarele de pe Litoral, în mod special acei copii care au fost dusi la mare de cãtre pãrintii adoptivi, special prin folosirea voucherelor. Foarte multe concedii de 6-7 zile au fost petrecute de turistii vasluieni la mare sau la munte, cu aceste vouchere”, spune Mihai Bumbu. Si, pentru cã succesul anului 2019 poate fi reeditat în acest an, multi dintre cei care au apelat la serviciile agentiilor de turism anul trecut au început deja sã se intereseze de vacante pe perioada lunilor de varã – iulie, august, chiar si pentru luna septembrie.

Cei care apeleazã acum la agentiile de turism primesc reduceri de 50% la pachetele turistice

Pe lângã bonusul pe care îl primesc de la agentiile de turism, mai beneficiazã si de beneficiile Early Booking, astfel cã reducerile sunt de 40-50%, în multe cazuri”, spune directorul agentiei de turism. De exemplu, spune Bumbu, o familie care a mers la un tratament în Vatra Dornei, Lacu Sãrat, Bãile Felix sau Sovata s-a încadrat, anul trecut, în valoarea voucherului, de 1.450 de lei, pentru 6 zile. Sunt si situatii în care contravaloarea cazãrilor a fost sub valoarea totalã a voucherelor. Spre exemplu, o familie care a adus douã vouchere de 1.450 lei, valoare totalã 2.900 de lei, a consumat pe cazãri si masã doar 2.600 de lei. Restul de 300 de lei se pot reporta pe anul în curs, atunci când vor veni din nou cu vouchere si, în loc de 2.900 de lei, vor avea la dispozitie 3.200 de lei. Sunt tot felul de mãsuri care îi pot ajuta pe turisti si doar o vizitã la agentia de turism poate sã le clarifice dorintele pentru un concediu sau un sejur. “Acest aflux mare de turisti care au folosit vouchere în 2019 ne-a fãcut sã ne dotãm cu echipamente noi, cum ar fi POS-uri pentru vouchere de vacantã acordate pe carduri, dar si o paletã mai largã de destinatii turistice. Am observat cã grupuri mari de turisti preferã vacante în perioada sãrbãtorilor religioase sau de final de an – Paste, Rusalii, Crãciun, Revelion – folosind voucherele de vacantã în totalitate. Peste câteva zile, dupã data de 25 februarie 2020, când se încheie Târgul de Turism de la Bucuresti, vom avea în sistem toate ofertele din tarã si din strãinãtate, astfel cã accesând site-ul ottvaslui.ro orice turist din judetul Vaslui sau din România poate vedea ce oferte sunt pentru acest an în toate statiunile si zonele turistice”, spune Mihai Bumbu.

Turistii vasluieni plãtesc la fel ca turistii din Bucuresti sau Constanta, pentru pachetele turistice

Este la fel de adevãrat cã, dupã 27 de ani de existentã a acestei agentii de turism, lucrurile se vãd cu mult mai bine, mai clar, fatã de agentiile care îsi încep acum activitatea. OTT Vaslui se numãrã printre agentiile care au fondat Asociatia Nationalã a Agentiilor de Turism (ANAT), fiind printre initiatorii legii care a permis acordarea voucherelor de vacantã pentru sute de mii de bugetari. În timp, spune Mihai Bumbu, agentia sa a legat relatii strânse cu tour operatori din toatã România, dar si din strãinãtate, cum ar fi Paralela 45, Eximtur Cluj, Litoralul Românesc, Paradis Vacante sau Intertour Bacãu, plus toate statiunile balneoclimaterice nationale. “Acest lucru ne-a ajutat foarte mult, pentru cã, acum, un turist din Vaslui, care merge într-o statiune din tarã si se întâlneste cu turisti din Bucuresti, Oradea sau Constanta poate spune cã are aceleasi preturi la pachetele turistice cu aceia care provin din zonele dezvoltate ale României, pentru acelasi numãr de zile si acelasi confort”, a mai spus Bumbu. Este un câstig pentru turistii din judet, dar si o metodã prin care agentii care functioneazã douã-trei luni pe an sunt scoase de pe piatã, mai ales cã nu au grija celor pe care îi trimit în vacante. Si ar mai fi un avantaj, sustine directorul OTT Vaslui. Având în vedere legãturile cu tour-operatorii din strãinãtate, toate grupurile care au plecat din judetul Vaslui în diverse tãri, în vacantã, au beneficiat de ghizi, care cunosc foarte bine limba englezã, de pachete de asistentã medicalã si turisticã.

Vor fi vouchere de vacantã si pentru cei 4 milioane de angajati din mediul privat?

Vouchere de vacantã si în mediul privat, propune un parlamentar. “Propun parlamentarilor PRO ROMÂNIA sã initieze un proiect de lege, prin care angajatii din mediul privat sã beneficieze în cursul anului 2020, de tichete de vacantã. Tichetele sã fie acordate nominal salariatilor, din bugetul statului, pentru firmele care îsi desfãșoarã activitatea pe teritoriul României si au plãtite toate impozitele si taxele, înregistrând totodatã profit. Prin aceastã mãsurã,vom promova si încuraja turismul în România”, a scris parlamentarul Bogdan Abãlași pe pagina sa de Facebook. Ideea voucherelor de vacantã si în mediul privat a fost îmbrãtisatã si de PNL înainte de a ajunge la guvernare. Acum, ministrul Economiei, Virgil Popescu, anuntã cã voucherele ar putea fi acordate si la privat. „Mentinem voucherele de vacantã, niciodatã nu a fost problema renuntãrii la voucherele de vacantã. Mai mult, avem o initiativã parlamentarã în dezbatere la Camera Deputatilor cu privire la voucherele din domeniul privat, companiile private”, a spus Virgil Popescu. Ministrul spune cã voucherele vor fi acordate și în extrasezon iar salariatii vor putea decide perioada pentru care vor primi tichetele.