|

Sanse mai mari pentru pacientii vasluieni cu AVC

PROIECT… Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad vor intra în programul de trombolizã intravenoasã, ceea ce va aduce o sansã în plus la viatã pacientilor care suferã atacuri vasculare cerebrale.

Începand cu anul 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al actiunilor prioritare pentru tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creeazã premizele pentru a extinde acest program la nivel national. “Programul si-a dovedit eficienta, multi pacienti care au beneficiat de tratament interventional în caz de AVC fiind recuperati. Din aceastã cauzã, împreunã cu specialistii am decis extinderea acestuia la nivel national. Tratamentul acut farmacologic si interventional reprezintã principalul mijloc de reducere a dizabilitãtii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sãnãtãtii.

Douã spitale din judetul Vaslui incluse în proiect

Programul va fi extins la nivel national, dacã noul proiect trece nemodificat de faza dezbaterii publice. Pe listã se aflã si Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui dar si Spitalul Municipal “Elena Beldiman” Bârlad. Criteriile principale avute în vedere au fost: existenta unui serviciu de gardã de neurologie în regim de premanentã (7/7, 24/24), existenta unui computer tomograf functional în regim de permanentã (7/7, 24/24) si existenta unui serviciu de gardã de radiologie în regim de permanentã (7/7, 24/24). Prin aprobarea acestui nou proiect de Ordin, tratamentul AVC ischemic acut prin trombolizã intravenoasã va putea fi administrat pacientilor din România în 41 de spitale, pe raza a 36 de judete si a municipiului Bucuresti.