|

Santaj si taxã de protectie la Liceul „Ghenutã Coman” din Murgeni

TUPEU DE … RROM Un elev de la Liceul „Ghenutã Coman” din Murgeni, Aron St., de etnie rromã, ajuns în clasa a IX-a, a început sã practice santajul si sã cearã taxã de protectie. Victimã i-a cãzut un coleg, Andrei A., tot în clasa a IX-a, cãruia Aron S. i-a cerut taxã de protectie 30 de lei, amnintându-l cã altfel îi violeazã sora mai micã, de 14 ani, si pune tiganii pe el sã-l taie. Cazul a ajuns la Politia orasului Murgeni, apoi la Judecãtoria Bârlad, unde Aron S., sprijint de pãrinti, care sunt penticostali, a „pozat” într-un adolescent care îsi regretã greseala si va ajunge un stâlp am comunitãtii, model de cumintenie! Iar blândetea judecãtorilor bârlãdeni a iesit din nou la suprafatã, elevul rrom fiind „condamnat” la sase luni supraveghere zilnicã! Interesant este cã victima lui, Andrei A., a abandonat scoala, plecând sã munceascã într-o tarã strãinã, în timp ce santajistul si tupeistul Aron, rãmas repetent, merge în continuare la liceu, unde a reluat clasa a IX-a si nu aratã niciun regret pentru ce-a fãcut.

Între doi elevi de la Liceul Tehnologic „Ghenutã Coman” din Murgeni a fost „zarvã mare” în anul scolar 2016-2017. Unul dintre ei, elev în clasa a IX-a, Aron St., s-a gândit cã smecheria „costã” si ca urmare s-a pus pe fãcut bani, santajând pe colegul sãu, Andrei A., cãruia i-a cerut taxã de protectie 30 de lei, altfel va avea de suferit, amenintându-l cã-i va viola sora de 14 ani, elevã si ea la Liceul din Murgeni. „La începutul lunii octombrie 2016, Aron S. i-a solicitat vãtãmatului Andrei A. sã-i remitã suma de 30 lei cu titlu de taxã de protecție, spunându-i cã dacã nu se va conforma solicitãrii va fi victima unor acte de violențã. Aceastã coversație s-a purtat pe aplicația de socializare Facebook. Ulterior acestei conversații, inculpatul l-a așteptat în curtea liceului pe vãtãmat dupã terminarea orelor de curs și în prezenta martorilor l-a lovit pe acesta cu palmele peste fațã și cu pumnul în zona abdominalã, solicitându-i ca a doua zi sã-i aducã taxa de protecție în cuantum de 30 lei. Pe fondul stãrii de temere, vãtãmatul le-a cerut pãrinților suma de 30 lei spunându-le cã suma respectivã îi este necesarã la școalã pentru a cumpãra o carte. A doua zi Andrei A. i-a înmânat inculpatului Aron S. suma de bani solicitatã, pentru a scãpa de amenințãrile acestuia.

La data de 19.10.2016, prin intermediul aplicației de Messenger a rețelei de socializare Facebook, inculpatul Aron S. i-a trimis un mesaj persoanei vãtãmate Andrei A., solicitându-i ca la data de 21.10.2016 sã-i dea suma de 50 de lei cu același titlu de taxã de protecție. De asemenea, i-a transmis acestuia sã șteargã conversațiile și sã nu spunã nimãnui cã îi cere bani, în caz contrar îl va tãia cu cuțitul și va pune țiganii sã-i violeze sora (care este elevã în cadrul aceluiași liceu, având 14 ani).”, scru judecãtorii în motivatia sentintei.

Blânzii judecãtori bârlãdeni nu se dezmint!

Victima, Andrei A., a fãcut plângere la Politia Murgeni, iar în luna mai, cazul a ajuns, dupã cercetãrile efectuate de politisti si procurorul de caz, la Judecãtoria Bârlad. Aron St. a fost pus de procuror pe toatã perioada cercetãrilor sub control judiciar, a recunoscut fapta si a regretat-o „intens”, mentionând pe parcursul judecãtii cã a fãcut totul pentru cã familia sa este una mare, cu sapte copii, pãrintii sunt asistati social, veniturile fiind mici si el a „încercat” sã îsi ajute pãrintii! A recunoscut fapta pentru care a fost cercetat, respectiv acesta a declarat faptul cã i-a cerut bani vãtãmatului cu titlul de taxã de protecție și cã i-a trimis acestuia mesaje amenințându-l cu bãtaia și cã va trimite țiganii sã-i violeze sora. Pentru fapta sa a fost condamnat de judecãtorii bârlãdeni la sase luni … supraveghere zilnicã de cãtre pãrinti. Atât tatãl, cât si mama lui Aron S. au precizat cã vor avea grijã ca fiul lor sã nu mai repete fapta. A continuat sã meargã la scoalã, are si o prietenã cu care trãieste în concubinaj, asa cã, desi a primit 7 la purtare si din cauza multor absente nemotivate de la scoalã a rãmas repetent, judecãtorul a fost convins cã acesta va ajunge un element bun. Pedeapsa a si fost executatã, iar Aron St. merge la liceul din Murgeni în continuare, repetând clasa a IX-a. „Mai face el câte ceva, dar mereu îi reamintim cã are supraveghere si perioadã de probã, iar apoi se cuminteste, câteva zile. Oricum, face destule probleme la scoalã, dar ne chinuim sã-l integrãm si sã-l ajutãm sã se îndrepte”, ne-a precizat Lucia Cojocaru, directorul Liceului „Ghenutã Coman” din Murgeni. Nu acelasi lucru am aflat despre victima lui Aron St., cea care a fost bãtutã, umilitã si cu banii luati, Andrei A. Acesta s-a retras de la scoalã si a plecat sã munceascã în strãinãtate, plecând cât mai departe de orasul Murgeni, raiul rromilor infractori de mici.