|

Sapte zile cu Rutiera în stradã

ACTIUNE…Pentru cã viteza, alcoolul la volan, abaterile sãvârsite de cãtre pietoni în trafic si neacordarea prioritãtii de trecere reprezintã unele dintre principalele cauze care conduc la accidente pe drumurile publice, Politia Românã va intensifica actiunile în stradã,  în perioada 13 – 19 noiembrie. Obiectivul principal al politistilor este salvarea de vieti si prevenirea accidentelor rutiere prin depistarea si sanctionarea celor care pun în pericol siguranta traficului. Pe parcursul acestei sãptãmâni, politistii rutieri din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui vor organiza filtre si actiuni în stradã, utilizând aparate radar.

În ziua de 13 noiembrie, politistii  rutieri si de ordine publicã vor utiliza permanent semnalele luminoase ale autospecialelor. Toti conducãtorii de autovehicule verificati vor fi testati în vederea depistãrii si sanctionãrii faptelor de conducere pe drumurile publice a autovehiculelor de cãtre persoane aflate sub influenta bãuturilor alcoolice. Ziua de 14 noiembrie va fi dedicatã combaterii neacordãrii prioritãtii de trecere pietonilor si vehiculelor. Miercuri, 15 noiembrie, actiunile vor viza combaterea abaterilor sãvârsite de pietoni. Cei care vor stationa sau se vor deplasa neregulamentar pe drumurile publice vor fi în vizorul politistilor. Actiunile de joi vizeazã  sanctionarea celor care nu acordã prioritate de trecere pietonilor sau vehiculelor. În perioada 17 – 19 noiembrie, actiunile vor fi intensificate pentru depistarea celor care conduc cu vitezã excesivã.

Actiunea..cauciucurile de iarnã!

Douã echipaje ale Politiei Rutiere actioneazã pe raza municipiului Vaslui într-o actiune de constientizare a participantilor la trafic legatã de obligativitatea folosirii cauciucurilor de iarnã în sezonul rece. “Deocamdatã doar atentionãm folosirea anvelopelor de iarnã în sezonul rece. Un sofer pregãtit pentru venirea iernii este acela care, pe lângã pneuri, are, în portbagaj, o lopãticã, o lãditã cu nisip si sare, lanturi pentru roti, racletã pentru parbriz si o sufã de tractare”, spune subcomisarul Sergiu Nicolae Anton. De asemenea, acesta atrage atentia soferilor asupra faptului cã soferul aflat la volanul unui autoturism fãrã pneuri de iarnã poate fi amendat cu 9-20 de puncte de amendã, situatie în care cel sanctionat riscã sã rãmânã fãrã certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Expertii tehnici recomandã schimbarea pneurilor în cele de iarnã când temperatura scade sub 7 grade, atunci când aderenta în mers, în viraje si cea de frânare, scade. Este cunoscut cã, pe pistele auto, înainte de folosire, pneurile se încãlzesc în cuptoare speciale care fac ca aderenta pneu-sol sã fie de maximã eficientã. “Ca si motociclist, nu recomand conducerea de mopede sau motociclete când temperatura aerului este scãzutã, fãrã a discuta de un carosabil acoperit cu zãpadã, polei sau gheatã, când este expres interzis de lege, întrucât presiunea de umflare a pneurilor autovehiculelor pe douã roti este ridicatã, iar cauciucul îsi pierde din proprietãti si devine extrem de alunecos”, mai spune subcomisarul de politie.