spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Sãracu’ Onilã: din palat, într-o casã dãrãpãnatã si cu salariu de cãlugãr!

- Advertisement -

De la mãrire, la decãdere

DECIZII… Adio, masini de lux, sofer la scarã, fratele paznic si administrator peste Episcopie, mii de euro la sfintiri si mese cu bucate fine si scumpe. Cornel Onilã, numele de mirean a desfânatului de la Husi, pleacã în partea de centru-vest a tãrii, acolo unde crede cã nu-l va recunoaste nimeni. Chiar dacã a demisionat din toate functiile detinute în BOR, din cauza celebrului filmulet cu imagini compromitãtoare, fostul episcop de Husi rãmâne un privilegiat al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod a decis ca acesta sã aibã domiciliul în Episcopia Devei si Hunedoarei si cã va primi, în continuare, sprijin financiar, dar, atentie!, nu la nivelul salariului de episcop. Acesta va fi nevoit sã trãiascã din salariul de 2.000 de lei, drept cãlugãr, într-o casã amãrâtã, spun sefii Bisericii. De asemenea, acelasi for bisericesc va decide, “la momentul potrivit”, cu privire la slujirea liturgicã. Altfel spus, sunt sanse ca, la un moment dat, fostul episcop Corneliu sã se întoarcã în bisericã si sã oficieze slujbe. Si asta în conditiile în care Sfântul Sinod anunta cã acesta va rãmâne un “simplu cãlugãr”. “Încã nu i s-a stabilit o fisã a postului, ca sã spunem asa, dar se poate ocupa de îndeletniciri pe partea culturalã, el cunoaste multe limbi strãine, a studiat în Germania, poate sã facã traduceri, de exemplu, pe care ar putea primi bani”, spun sefii Patriarhiei. Adicã, pentru a câstiga un ban cinstit, cãlugãrul Onilã va trebui sã facã tot felul de traduceri din limba germanã, pentru care Patriarhia îi va arunca doi-trei lei pe lunã.

Prins în mijlocul unui megascandal care aruncã o patã neagrã pe “obrazul” Bisericii Ortodoxe Române, fostul episcop de Husi, Corneliu Onilã, reuseste sã rãmânã un privilegiat dupã ce a decis sã se retragã din functia de episcop. Unele surse vorbesc despre faptul cã amenintãrile acestuia la adresa unor alti mari prelati ar fi fãcut ca decizia Sfântului Sinod sã fie în favoarea fostului ierarh de la Husi. Astfel, dupã aprobarea retragerii din functie, Sfântul Sinod a decis ca Onilã sã fie trimis la Epsicopia Devei si Hunedoarei si sã fie remunerat în continuare. Deocamdatã nu se stie dacã îsi va pãstra leafa de espicop care depãsea 10.000 de lei lunar (noua lege a salarizãrii vorbea de salarii de 18.000 de lei pentru episcopi). Zvonurile au fost spulberate de purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Vasile Bãnescu. Conform declaratiei acestuia, fostul episcop nu va mai primi acelasi salariu, cum îl avea la Vaslui. “Va primi exclusiv o remuneratie pentru serviciile pe care Episcopia Devei si Hunedoarei i le va cere sã le presteze. Detaliile nu au fost încã stabilite”, spune acesta. De asemenea, Patriarhia a luat în calcul si varianta ca fostul episcop sã se întoarcã “la momentul potrivit, la slujirea liturgicã”. Dupã aceste decizii luate de Sfântul Sinod, scaunul de episocp al Episcopiei Husilor a rãmas vacant si, pânã la desemnarea unui nou episcop, în maxim 60 de zile, functia va fi suplinitã de cãtre mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ÎPS Teofan. Se anuntã cã, pentru conducerea Eparhiei, sunt deja douã nume luate în calcul, de cãtre Patriarhul Daniel, PS Ieronim Sinaltul, episcop vicar patriarhal, un om din apropierea lui Daniel, si PS Ilarion Fãgãrãsanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Sibiului.

De la luxul din Palatul Episcopal, cu bolid de lux si sclavi la picioare, la postura de simplu cãlugãr

Desi Onilã a ales sã-si dea demisia, acesta nu va sta departe de bisericã. Fostul episcop de Husi va avea o nouã slujbã, este clar acest lucru. Episcopul desfrânat si demisionar va locui într-o casã în apropierea unui schit bisericesc, în Episcopia Devei si Hunedoarei. Noua slujbã a episcopului constã în munca prestatã pentru respectiva mãnãstire. Desi în presã s-a vehiculat cã acesta va primi în continuare salariul de episcop si urmeazã sã locuiascã într-o vilã de lux, lucrurile nu stau chiar așa. „Fostul episcop de Husi va locui într-o casã pusã temporar la dispozitia lui, este o locuintã modestã, care necesitã reparatii si nu va mai primi salariu de episcop, pentru cã nu mai ocupã aceastã functie. Acesta va primi o remuneratie în functie de munca prestatã. Încã nu i s-a stabilit o fisã a postului, ca sã spunem asa, dar se poate ocupa de îndeletniciri pe parte culturalã, el cunoaste multe limbi strãine, a studiat în Germania, poate sã facã traduceri, de exemplu, pe care ar putea primi bani”, a declarat purtãtorul de cuvânt la Patriarhiei, Vasile Bãnescu. Întrebat dacã va mai sluji Corneliu Bârlãdeanu, reprezentantul Patriarhiei a explicat cã „retragerea fostului episcop de Husi a adus aceleasi consecinte practice ca si caterisirea, deci, nu mai are dreptul sã slujeascã pentru cã nu mai face parte dintr-o treaptã clericalã, este un simplu monah”. „Fostul episcop de Husi nu mai reprezintã institutia Bisercii, dar poate fi un simplu cãlugãr pentru cã misiunea Bisericii este aceea de a vindeca moral o persoanã cãzutã, astfel, Corneliu Bârlãdeanu se aflã într-un proces de pocãintã”, a adãugat Bãnescu.

Povestea santajului arbitrat de DNA. Procesul va începe, cel mai probabil, în luna octombrie

ACTIUNE ÎN FORTÃ…În doar trei zile, procurorii DNA au reusit retinerea a trei preoti, acuzati de santaj împotriva Episcopului Episcopiei Husilor. Corneliu Onilã s-a plâns procurorilor cã Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit în cadrul Catedralei Episcopale a Husilor, împreunã cu preotul Gheorghe Damian si Rãzvan Bumbu, au încercat sã-l santajeze pentru a obtine 50.000 de euro si o functie de episcop vicar. Joi dimineatã, procurorii DNA, însotiti de jandarmi, au descins la locuintele preotilor Bumbu si Damian si au cerut sã le fie puse la dispozitie telefoane, memory-stik-uri si tehnicã de înregistrare a acestora. Totul ar fi pornit de un film compromitãtor în care episcopul ar fi fost surprins în ipostaze compromitãtoare. Acest film ar fi circulat între mai multi preoti si acesta ar fi fost folosit pentru santaj. Filmul ar fi trebuit sã aparã ieri în fata Sfântului Sinod al BOR. Dacã acest lucru se întâmpla, atunci, episcopul Husilor si-ar fi pierdut functia si, în locul lui ar fi putut ajunge preotul Sebastian Jitaru, în conditiile în care santajul nu ar fi ajuns pe masa procurorilor. Planul acestora a fost dejucat însã de procurori si, în loc de functie, Jitaru s-a ales cu dosar penal pentru santaj. De cealaltã parte, surse din anchetã vorbesc despre faptul cã preotii ar fi cerut sã le fie înapoiate anumite sume de bani pe care episcopul le-ar fi datorat celor doi, bani plãtiti episcopului pentru a primi, în schimb, parohie. Preotii acuzati de santaj ar fi cerut ca banii sã fie virati în conturile bisericii pentru a putea fi folositi la unele reparatii. Pe 30 mai, consilierii Episcopiei Husilor au fost abordati de Jitaru. Acesta a precizat cã detine un material compromitãtor cu Episcopul Husilor. Le-a spus acestora cã, în situatia în care înaltul ierarh nu intervine pentru a-l recomanda pe Jitaru pentru functia de episcop vicar va face publicã înregistrarea si o va folosi în cadrul Sinodului Mitropolitan din 15 iunie, pentru a-l denigra pe înaltul ierarh. Tot în referatul de arestare se precizeazã cã “în perioada 12-14.06.2017, Damian Gheorghe si Bumbu Rãzvan au amenintat persoana vãtãmatã Onilã Cornel cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare compromitãtoare în scopul de a dobândi, în mod injust, suma de 50.000 de euro. În cursul urmrãrii penale au fost administrate urmãtoarele probe: procese verbale de redare a convorbirilor interceptate în mediul ambiental, a convorbirilor telefonice, de perchezitie, declaratie persoanã vãtãmatã si martori. Probabil cã, acum, Onilã regretã cã s-a dus la DNA, pentru cã ar fi putut “mulge” în continuare bani frumosi de pe urma preotilor vasluieni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.