|

Sărbătoare MARE miercuri. E cruce roşie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie sa faci în aceasta zi

Sf. Ilie 2017. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Proroc Ilie în fiecare an pe 20 iulie. Sfântul Ilie este considerat de către credincioşi ca fiind făcător de minuni şi aducător de ploi în vremuri grele, de secetă.

Sf. Ilie 2017. Ilie, cunoscut ca fiind un proroc evreu este menţionat în cea de-a treia carte a regilor din Vechiul Testament în capitolele 17-20. În Noul Testament, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos aduce aminte de Ilie când vorbeşte Ioan Botezătorul spunându-i că Ilie este cel care trebuia să vină (Matei 11:14). În noul Testament acesta este menţionat şi în Matei 17:3, Marcu 9:4 şi Luca 9:30.

Sfântul Ilie provine din Tesvi în Galaad, făcând parte din tribul lui Aaron.

Legenda spune că la naşterea sa, tatăl lui Ilie a zărit oameni îmbrăcaţi în alb, care îl înveleau pe Sfântul Proroc în scutece de foc şi dându-i nume. De asemenea, aceştia îi dau să mănânce o flac[ră, care reprezenta simbolul râvnei pentru Dumnezeu.

De mic copil era foarte credincios, fiind mereu în poruncile Legii şi postind şi rugându-se neîncetat lucruri care l-au făcut să fie privit drept modelul vieţii mănăstireşti. Acesta a activat în Regatul de Nord, unde rege era Ahab. Acesta din urmă s-a căsătorit cu Isabela, o principesă păgână care l-a convertit la idoloatrie, astfel marcând începutul persecuţiei prorocilor şi credincioşilor.

Sf. Ilie 2017. Sfântul Ilie i s-a adresat direct lui Ahab şi încearcă să îl aducă pe calea cea bună, însă Ahab refuză. La spusele Profetului, o seceta groaznică se abătu asupra locului lăsând pagube inimaginabile în urma sa: pământul a fost ars, oamenii şi animalele mureau din lipsa hranei şi a izvoarelor, iar natura murea şi ea odată cu restul celor vii. Dumnezeu îi spune Prorocului să părăsească ţinutul, iar acesta se conformă şi, acoperit cu o piele de viţel şi una de oaie, merge la răul Chorrath, situat dincolo de Iordan, în apropierea bisericii Hozeva. Aplecandu-se să bea apă, Dumnezeu îi trimisese corbi – animale considerate impure şi crude faţă de progeniturile lor, în concepţia evreilor – pentru a-i aduce pâine şi carne, să îi stârnească astfel mila Prorocului. Odată ce seca şi cascadă, Domnul îl trimise la Sarepta din Sidon, călătorie menită de a-i deschide ochii lui Ilie.

sursa: https://www.realitatea.net/sarbatoare-mare-miercuri-e-cruce-rosie-in-calendarul-ortodox-ce-nu-ai-voie-sa-faci-in-aceasta-zi_2084706.html