spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Sărbătoarea Unirii la Huși!

- Advertisement -

EVENIMENT Hușenii s-au strâns în această dimineață, pentru a marca, lângă bustul lui Alexandru Ioan Cuza, din parcul care îi poartă numele, sărbătoarea Unirii! Ostașii UM 01779, elevi, profesori, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentați ai Primăriei, în frunte cu primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, dar și preoții care au susținut un scurt Te Deum, cu toții au venit să ia parte la eveniment. Au dat un plus de emoție momentului, dar și Horei Unirii, copiii ansamblului Trandafir de la Moldova, îmbrăcați în costume populare. Părintele Marcel Miron, primarul Ioan Ciupilan, dar și profesorul de istorie al Colegiului „Cuza Vodă”, Costin Clit, au ținut discursuri, prin care au arătat semnificațiile sărbătorii, au subliniat personalitatea lui Cuza, dar și necesitatea revenirii la patriotismul pur și sincer, pentru viitorul țării!

Avem nevoie de patriostim, dar și de patrioți!

„Nu se mai cântă acum imnurile patriei, că mi se pare că nu mai avem patrie! Și numele de patriot este un nume care nu trebuie rostit. Copiii nu mai învață limba română, ci numai „comunicarea”. Sunt manuale de limbă maghiară, de limbă rusă, de limbă engleză, de limba franceză, în toate limbile, dar la noi îi spunem comunicare”, a spus părintele Marcel Miron, care a rostit și câteva versuri emoționante.

Profesorul Costin Clit: „Cuza a transformat țăranul român într-un cetățean demn”

Profesorul Costin Clit a vorbit, ca întotdeauna, la vremea marilor sărbători ale neamului românesc, cu mult suflet! A punctat, succint, dar cu efuziune, cele mai importante realizări ale Domnitorului Cuza și realizările sale, care aveau să rămână adânc întipărite nu doar în conștiința poporului dornic de Unire, cât și în substanța procesului de modernizare a țării, deloc ușor și cu multe piedici din partea potrivnicilor. „(…) Cuza își pune în aplicare principalele reforme, dar cele care au dat demnitate țăranului și l-au transformat într-un cetățean a fost legea rurală, împroprietărirea țăranilor cu pământ. Și, iată, 406.429 de țărani sunt împroprietăriți cu peste un million șase sute cincizeci de mii de hectare de pământ. Dacă la urcarea pe tron, 25% din pământul țării era la mănăstiri, iată, după reforma din 1864, 30% este în proprietatea țăranilor. (…)”, a spus profesorul Costin Clit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.