spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

SASE ANI DE DICTATURÃ CU PS CORNELIU!

- Advertisement -

SCANDALURI FÃRÃ NUMÃR … PS Corneliu a împlinit recent, pe 29 iunie, sase ani de când orânduieste Episcopia Husilor. Sase ani în care Eparhia a fost zguduitã de scandaluri financiare, cu acuze la adresa preotilor, unii dintre ei fiind nevoiti sã fugã în lume pentru a scãpa de blestemele episcopului. În ultimul an de zile, pentru prima datã în istoria sfântului lãcas, la Husi au ajuns si anchetatori de la DNA, dupã o serie de denunturi cu privire la spãgile pe care PS Corneliu le solicitã la tot felul de evenimente oficiale. Se poate spune cã au fost cei mai negri sase ani din istoria atât de zbuciumatã a acestei eparhii. Sãtul de acuzele de spagã si trafic de influentã care vin dinspre Eparhia Husilor, acuze care-l vizeazã pe PS Corneliu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea-Fericitul Pãrinte Daniel, a cerut ca în cel mai scurt timp sã fie numit la Husi un episcop-vicar. Asta, în ciuda tuturor eforturilor Episcopului Corneliu de a demonstra cã Eparhia Husilor nu-si poate permite un vicar, desi si el, la rândul sãu, a fost vicar în Eparhia Husilor în timp ce trãia Prea-Sfintitul Ioachim, atât de regretat de toti preotii din judet. La vârful Bisericii Ortodoxe Române, Episcopul Corneliu se plânge mereu cã are o eparhie sãracã, în cel mai sãrac judet al României. Un judet în care Episcopul încaseazã sume de ordinul miilor de euro la sfintiri, de la amãrâti de preoti care stiu cã, dacã nu plãtesc, riscã sã ajungã pe drumuri, la cea mai micã gresealã.

În sase ani, averea PS Corneliu, tinutã la secret, a crescut considerabil. Sunt voci care spun cã Episcopul Husilor ar avea în conturi sute de mii de euro, în Elvetia sau în alte tãri, mai ales cã acesta pleacã mai mereu în Europa, spunând cã are probleme misionare. S-a tot spus cã PS Corneliu este pus pe fãcut bani, iar ceea ce a fãcut de când a ajuns în fruntea Episcopiei demonstreazã acest lucru. Una dintre primele afaceri puse la cale de PS Corneliu, atunci când a ajuns Episcop, a fost vânzarea ilegalã a antimiselor cãtre parohiile din judet. “În anul 2009, odatã cu instalarea Preasfintitului Corneliu, au fost retrase vechile antimise, si au fost trimise spre vânzare, la fiecare parohie din judet, altele, noi. Spun <<spre vânzare>>, deoarece fiecare preot a fost nevoit sã achite suma de 1.500 lei, si nu spre <<dãruire>>, asa cum ar fi fost firesc. Mai mult, am fost obligati de fostul protopop de Fãlciu sã le achitãm într-un timp record. Si pentru cã vânzarea celor sfinte este condamnatã de Bisericã, nu ne-au fost eliberate chitante!”, a acuzat unul dintre cei trei preoti de care Episcopul Corneliu a dorit sã scape cu orice pret. În Eparhia Husilor sunt în jur de 500 de biserici. Sfintele Antimise au fost vândute, lucru confirmat chiar de membrii judecãtori de la Husi. Sfântul Antimis este o bucatã de pânzã de in sau mãtase si este de formã pãtratã sau dreptunghiularã pe care este imprimatã icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. În Antimis se gãsesc cusute pãrticele de sfinte moaste. “Atunci când episcopul se schimbã, antimisele vechi (semnate de episcopul precedent) sunt retrase si noile antimise sunt sfintite si distribuite parohiilor de noul episcop”, au spus preotii acuzati de Episcopie. La 500 de biserici, cu o medie de 1.500 de lei pentru fiecare Sfânt Antimis, ajungem la o sumã de 750.000 lei. Fãrã chitante, fãrã nimic. Unde au ajuns banii? Se spune cã banii au ajuns la Episcopul Corneliu, care i-ar fi împãrtit cu alti prelati din subordine, desi nimeni nu s-a interesat în mod serios despre aceastã afacere.

La DNA, este în derulare un dosar care-l vizeazã pe Episcopul Corneliu

În ultimele zile ale anului trecut, a explodat bomba: procurorii DNA Iasi au descins la Episcopia Husilor, în cadrul unei anchete care vizeazã traficul de influentã si primirea de mitã si alte foloase necuvenite, de care s-ar face vinovat PS Corneliu, Episcopul Husilor. Conform unor surse din cadrul anchetei, Episcopul ar fi fost pus sã dea declaratii si lãmuriri asupra unor subiecte delicate, cum ar fi sumele de ordinul miilor si zecilor de mii de euro primite de la preoti, bani pe care slujitorii Domnului îi achitã ca un fel de taxã de protectie si pentru a primi sau rãmâne în anumite parohii. Ancheta, conform unor surse judiciare, are la bazã o serie de date continute într-o scrisoare ajunsã la organele de anchetã, în care sunt descrise mai multe afaceri care se petrec în interiorul Eparhiei Husilor, de care, se spune, nu este strãin Episcopul Corneliu. Printre afacerile mentionate în scrisoare, se vorbeste de modul în care terenurile Eparhiei ar fi ajuns în stãpânirea unei firme strãine, care urmeazã sã monteze eoliene în judet si care ar fi dat, spun semnatarii scrisorii, în jur de 10.000 de euro spagã cãtre Episcopul Corneliu, pentru a le facilita accesul pe aceste terenuri (alte informatii vorbesc de o taxã de 50.000 de euro ajunsã la Episcop!). Unul dintre preotii chemati la DNA, pentru faptul cã a fãcut un cadou de 15.000 de euro cãtre Episcop, preotul Tacu, a vrut sã discute cu Episcopul, însã s-a lovit de un refuz din partea înaltei fete bisericesti. “Sã se verifice povestea preotului Tacu, mutat de la Cretestii de sus la Bârlad. I-a plãtit lui Serafim în douã transe, 10.000 de euro o datã, plus alte 5.000 de euro, a doua transã, cine stie câti bani au ajuns la Episcop. Sã se verifice! Unde sunt zecile acestea de mii de euro? Cine le depune si unde? S-au plãtit si 15 sau 20.000 de euro pentru o parohie, toti preotii din judet stiu asta, dar tac”, spune unul dintre preotii vasluieni, la adãpostul anonimatului. Refuzul Episcopului de a discuta cu preotii care nu-i sunt pe plac nu este o situatie singularã. Multi alti credinciosi din judetul Vaslui, care au cerut sã discute cu seful Eparhiei Husilor, în ultimii doi-trei ani, au fost tinuti la portile Episcopiei si s-au lovit de refuzul înaltei fete bisericesti. Din pãcate, Eparhia Husilor a devenit un fel de institutie militarizatã, în care Episcopul Corneliu taie si spânzurã pe oricine i se împotriveste, la adãpostul relatiilor pe care le are la vârful Bisericii Ortodoxe Române.

Si-a montat seif în Palatul Episcopal

Pentru a depozita în sigurantã miile de euro primite de la preoti drept “taxã de protectie”, Episcopul Husilor si-a comandat de la Bucuresti un ditamai seif, în care banii adunati cu greu de la credinciosi sunt depusi pentru “fericirea” înaltului ierarh. O confirmã un apropiat al Episcopului, care spune cã seiful a fost mutat în mare grabã în vila în care locuieste episcopul, în urmã cu aproape doi ani. Sursele citate spun cã, în acest moment, în conturile Episcopiei sunt în jur de 2-3 milioane de euro, bani care scapã controlului institutiilor abilitate, câtã vreme Biserica Ortodoxã Românã nu poate fi controlatã de nicio institutie, iar fondurile de care dispun înaltii prelati, cum este cazul PS Corneliu, nu pot face obiectul niciunei verificãri fiscale. Anual, PS Corneliu are la dispozitie un buget de câteva milioane de euro, dacã luãm în calcul o medie de taxã de 15.000 de lei pe fiecare parohie, pentru vinul Episcopiei, lumânãri, calendare si tot tacâmul, taxã pe care fiecare preot este obligat sã o achite cãtre Eparhie. Luând în calcul informatiile despre sumele plãtite de preoti cãtre Episcop si faptul cã în Elvetia sistemul bancar este destul de închis, tarã în care Episcopul se duce destul de des, se poate specula faptul cã zecile de mii de euro date de preotii din judetul Vaslui pentru participarea Episcopului la diverse evenimente sunt scoase din tarã fãrã stirea autoritãtilor si duse la bãncile elvetiene de cãtre PS Corneliu, unde cu greu poate pãtrunde vreo institutie de anchetã.”Episcopul nu ia banii, în mod direct. Banii sunt încasati de staretul Serafim, mâna lui dreaptã. De exemplu, au venit bani de la Bucuresti pentru reparatia sau constructia unor biserici din judetul Vaslui. Multi preoti au fost chemati la Serafim, care le-a spus parohilor, puteti întreba toti preotii din judet dacã nu este adevãrat, cã 70% rãmân la Episcopie si 30% merg la parohii. Este vorba de banii care vin de la Secretariatul de stat pentru culte special pentru biserici, pe care Episcopia îi controleazã la sânge. Sã fie chemati preotii care au primit bani de la Bucuresti, sã spunã cum li s-a spus sã dea bani la Episcopie, probabil au ajuns si la Episcop, nu se stie. Serafim are un cont deschis pe numele surorii sale, în Suceava, de unde este de loc, îl cheamã Silvestru Bodnar si acolo duce banii care-i face la Episcopie, de comun acord cu sefii Eparhiei. Întrebati preotii care au primit bani de la Culte, majoritatea au fost chemati de Serafim, care le-a pus în fatã un cont si a spus cã 70% din sume rãmân la Episcopie, desi trebuia ca banii sã ajungã la constructia sau reabilitarea de biserici”, spune o sursã din interiorul Eparhiei Husilor.

A fost întronizat pe 29 iunie, în mare grabã, în timp ce credinciosii îl mai plângeau pe PS Ioachim

CV…PS Corneliu, Episcopul Husilor, a fost întronizat pe 29 iunie 2009, la Catedrala episcopalã din Husi. Actualul Episcop s-a nãscut în satul Corni-Albesti, judetul Vaslui, la 25 iulie 1966, din pãrintii Eugen si Ruxandra Onilã, fiind primul dintre cei trei copii de parte bãrbãteascã. A urmat Scoala Generalã Corni, pe care a absolvit-o în anul 1980. Între anii 1980-1982 a urmat prima treaptã de liceu în orasul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mãnãstirea Neamt, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (respectiv Facultatea de Teologie), pe care a absolvit-o în anul 1992. Între anii 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeasi facultate. Începând cu anul 1993, a studiat la Facultatea de Teologie Protestantã din cadrul Universitãtii Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches – Werk, EKD. Din anul 1996 a fost asistent în cadrul aceleiasi facultãti, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea profesorului Hans-Martin Barth. Pe 21 noiembrie 1997, PS Corneliu a fost tuns în monahism la Catedrala episcopalã din Husi, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie, ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Husilor a activat mai întâi ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gurã de Aur” din Husi si consilier cultural la Centrul eparhial Husi. În anul 1998 a fost numit vicar administrativ al Eparhiei Husilor de cãtre vrednicul de pomenire episcop Ioachim al Husilor. Tot la propunerea episcopului Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat Preasfintitului Corneliu rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Husilor, cu titlul de „Bârlãdeanul”, fiind hirotonit în aceastã treaptã în data de 21 noiembrie 1999 de cãtre Preafericitul Pãrinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipãstoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Pe 18 iunie 2009, ierarhii Sfântului Sinod au ales, prin vot secret, pe Preasfintitul Arhiereu-vicar Corneliu Bârlãdeanul ca Episcop al Husilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.