|

Sase vasluieni la Olimpiada Nationalã de Chimie

SUCCES… Sunt din judetul Vaslui, sunt inteligenti si iubesc chimia. Sase elevi, doi de gimnaziu si patru de liceu, s-au calificat la faza nationalã a Olimpiadei de Chimie. Unul dintre ei este Alin Cosmin Sava, elevul calificat la patru olimpiade scolare, care anuntat însã cã renuntã la aceasta. Locul sãu va fi distribuit unui alt elev, care a obtinut cel mai mare punctaj dintre cei necalificati. Clasa a XI-a rãmâne, însã, nereprezentatã, nici unul din cei sapte participanti nereusind sã obtinã necesarul de puncte. “Nu au îndeplinit punctajul conform regulamentului si am decis sã dãm locurile la alte clase, acolo unde elevii au avut mai multe puncte, adicã la a VIII-a si a IX-a. În total, sase elevi vor merge la nationalã. Sunt copii buni, cu potential mare de a face performantã. Spre exemplu, Antonia Zavate se duce azi (n.r. ieri) si la Bucuresti pentru selectia nationalã EUSO (European Union Science Olympiad). Un alt elev, Tudor Sârbu, calificat si el, a fost, anul trecut, într-o tabãrã de studii în SUA. Noi îi felicitãm pe toti si îi sustinem sã obtinã cele mai bune rezultate”, a declarat inspectorul scolar Irina Dumitrascu. Olimpiada de Chimie, etapa nationalã, se va desfãsura în perioada 1-6 aprilie, la Craiova, judetul Dolj.

Iatã lista completã a elevilor calificati la faza nationalã a Olimpiadei de Chimie: clasa a VIII-a – Alexandru Norina-Stefania de la Scoala Gimnazialã “Alexandra Nechita”, prof. îndrumãtor Coman Camelia; Petrea Adelina Paula de la Scoala Gimnazialã “Anastasie Panu” Husi, prof. Brînzã Veronica; Clasa a IX-a – Toma Anda Stefania de la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu” Bârlad, prof. Tilibasa Aura Maricica; clasa a X-a – Zavate Antonia Georgiana, de la Colegiul National “Gh. Rosca Codreanu” Bârlad, prof. Tilibasa Aura Maricica; clasa a XII-a – Sîrbu Tudor de la Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, prof. Badea Ionela. Urmeazã sã se stabileascã cine îi va lua locul lui Alin Cosmin Sava, cel care a anuntat cã va renunta la olimpiada de Chimie, pentru a se dedica celor de la Matematicã si Informaticã.

Antonia: “îmi doresc sã urmez o facultate în strãinãtate”

În ceea ce priveste subiectele la faza judeteanã a olimpiadei de Chimie, pãrerile sunt împãrtite. “A fost destul de diferit fatã de ceilalti ani, subiectele fiind de chimie organicã, nu anorganicã ca pânã acum. Au fost de o dificultate ridicatã, voluminoase, dar destul de captivante. S-a pus mult accentul pe modul de gândire si mai putin pe calcul. Olimpiada Nationalã de Chimie se va desfãsura la Craiova, în cam douã sãptãmâni. Îmi doresc un rezultat bun, am câteva emotii, dar sper ca vor fi constructive. Pe viitor îmi doresc sã urmez o facultate în strãinãtate, în domeniul chimiei”, a declarat Antonia Zavate.