spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

Satele vasluiene, vulnerabile în fata coronavirusului

- Advertisement -

PERICOL….Zeci de mii de vasluieni care locuiesc în mediul rural nu au acces la apã curentã, asa cã o carã cu gãleata, de la fântânã. Nu e singura problemã în contextul pandemiei. Multe sate nu au farmacii, iar medicii de familie sunt prea putini, raportat la numãrul populatiei. Dacã mai adãugãm si faptul cã în comunele vasluiene restrictiile de circulatie sunt optionale pentru multi, ne putem da seama cât de mare este riscul rãspândirii virusului COVID-19. In ultimele zile, mai multi vasluieni care locuiesc în satele de pe Valea Racovei ne-au contactat pentru a atrage atentia asupra pericolului care îl reprezintã cabinetele medicilor. „Sotia mea s-a dus la cabinetul medicului de familie pentru a-si lua reteta si s-a întors mai bolnavã acasã. A stat patru zile la pat, rãcitã, cu frisoane. Mi-a zis cã în minutele cât a asteptat sã intre la cabinet, medicul a iesit de patru ori afarã, sã tuseascã. Era transpirat tot si nu purta nici mãnusi, nici mascã”, ne-a declarat un cetãtean, sub protectia anonimatului. Semnale de alarmã vin si dinspre comunele unde deja au fost confirmate cazuri de coronavirus, oamenii afirmând cã desi au intrat în contact cu persoanele pozitivate, medicii de familie au continuat sã vinã la cabinete si au intrat în contact cu zeci de persoane.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statisticã, unul din trei români nu are acces la apã curentã. În mediul urban, peste 98% din populatie are apã la robinet, ceea ce înseamnã cã marea problemã este la sate. Acolo, carã apã cu gãleata mai mult de 64% dintre locuitori. Asta înseamnã aproape 6 milioane de persoane. Nu e singura vulnerabilitate în fata actualei crize generate de coronavirus. Se adaugã absenta farmaciilor si numãrul mic de medici de familie. Potrivit Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, 328 comune nu au medici de familie, ceea ce înseamnã cã douã procente si jumãtate din populatia tãrii nu au acces la asistentã medicalã primarã. Toate aceste probleme au fost ignorate zeci de ani iar acum se rãsfrâng asupra noastrã.

Sase comune din judetul Vaslui nu au medic de familie

Potrivit celei mai recente informãri de la Directia de Sãnãtate Vaslui, judetul nostru are, la ora actualã, sase comune fãrã medici de familie. Este vorba despre Bogdãnita (1.538 persoane), Coroiesti (2.003 persoane), Ciocani (1.698 persoane), Mãlusteni (2.339 persoane ) si Pochidia (1.729 persoane). Comunitãti numeroase care depind doar de asistentului medical comunitar si de mediatorul sanitar, acolo unde este cazul. ” Intrucât populatia este redusã ca numãr, între 1.500 si 2.300 de persoane, aceste comunitãti sunt neatractive pentru ca un medic de familie sã îsi deschidã un cabinet. Noi avem în vedere înfiintarea în aceste comune a unor puncte de lucru ale cabinetelor medicilor de familie”, declara Mihaela Vlada, sefa Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui, în urmã cu o lunã si jumãtate.

Cabinetele medicale, focare de infectie?

Probleme sunt si în comunitãtile cu medici de familie, dupã cum ne-au spus mai multi vasluieni care locuiesc în satele de pe Valea Racovei. Acestia spun cã virusul din China ar putea fi rãspândit tocmai prin intermediul acestor cabinete. „Cu totii stim cã în ultimele sãptãmâni s-au întors foarte multi consãteni de-ai nostri din strãinãtate. Multi dintre ei nu au respectat izolarea, pe motiv cã nu sunt bolnavi. Când au început sã se simtã rãu, si ei si rudele lor, au mers la cabinetul medicului de familie, cã le era rusine sã cheme ambulanta.Toti se uitã la ce se întâmplã în spitale, dar nimeni nu aruncã o privire si la aceste cabinete, din mediul rural. Aici sunt medicii din prima linie, nu la spital! Aici intrã bolnavul în contact cu sistemul medical pentru prima datã, iar dacã doctorii si asistentele de la sate nu sunt protejati, se poate contamina toatã comunitatea. Sotia mea a fost, în urmã cu douã sãptãmâni, la cabinet, pentru a lua reteta. Patru zile a stat la pat dupã aceea. Rãcitã, cu frisoane, se gândea cã a luat si ea virusul. Mi-a spus cã în cele câteva minute cât a asteptat pe holul cabinetului, medicul a iesit de patru ori afarã, sã tuseascã. Când a intrat la el, era transpirat tot si nu purta nici mãnusi nici mascã”, ne-a declarat un vasluian, sub protectia anonimatului.

Restrictiile de circulatie, optionale pentru majoritatea

Indicatiile autoritãtilor privind statul în casã si distantarea socialã sunt greu de înteles si în mediul urban. In fiecare zi, mii de vasluieni din toate orasele judetului colindã strãzile si magazinele de parcã n-ar fi auzit de pandemia de coronavirus. In mediul rural însã, restrictiile de circulatie sunt si mai ignorate de cãtre cetãteni. Sâmbãtã, într-un sat de lângã Vaslui,unii se plimbau cu cãrutele, altii, abia iesiti din izolare dupã ce s-au întors în tarã, îsi cãutau materiale de constructii pentru case. Aproape nimeni, însã, nu avea declaratia pe proprie rãspundere, în care sã fie trecute locul în care merg si scopul deplasãrii. „Dacã as completa câte o declaratie de fiecare datã când ies pe poartã…Mã duc la un depozit, la 400 de metri distantã de casa mea. Si pentru asta trebuie sã completez declaratii?”, ne-a întrebat un vasluian. „Eu cum sã completez declaratia, dacã nu am de unde sã o iau? Am 78 de ani, abia mai vãd, nici nu stiu sã scriu. Am fost sãptãmâna trecutã la oras si m-a ajutat un nepot cu documentul (n.r. declaratia pe propria rãspundere), dar acum, când merg prin sat nu mai completez”, ne-a mai spus o altã persoanã. Medicii atrag atentia cã populatia din zona ruralã este una îmbãtrânitã, iar riscurile, în caz de infectare devin mult mai mari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.