spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Sãtenii din Portari, despre copila rãpusã de meningitã: „N-a avut pe nimeni care sã o aducã pe calea cea dreaptã”

- Advertisement -

Aceasta este casa în care a locuit minora, pânã sã fugã de acasã.

DEZVÃLUIRI… Pe 14 aprilie a fugit de acasã, din satul Portari, adãpostindu-se pe timp de noapte, în subsolurile blocurilor din municipiul Vaslui. A fost gãsitã de politistii locali, care au internat-o într-un centru pentru copiii strãzii. Luni, dupã aproape o sãptãmânã de pribegie, a acuzat dureri abdominale, iar marti seara a decedat la un spital din Iasi, analizele confirmând diagnosticul medicilor: meningitã meningococicã. Este, pe scurt, povestea cumplitã a unei copile din judetul Vaslui, neglijatã de pãrinti si ignoratã de autoritãti, poveste care aratã cât de mari sunt hibele unui sistem care ar trebui sã monitorizeze mai atent familiile cu probleme. Un sistem cu foarte multi angajati, dar cu foarte putini oameni care muncesc. Nu o spunem noi, o spun sãtenii din Portari, care ne-au declarat cã aceastã copilã ar fi avut un alt viitor, dacã cei responsabili cu asistenta socialã din cadrul Primãriei Zãpodeni ar fi tratat cazul copilei cu mai multã responsabilitate. „Se stia cã avea mari probleme. Acum cinci ani s-a cocotat pe un stâlp de aici, din sat, si a stat acolo pânã au venit pompierii si au dat-o jos cu macaraua. A fost dusã la o scoalã specialã din Bârlad, dar dupã putin timp, a fost mutatã la Vaslui, cã la Bârlad nu i-a plãcut. Nici aici n-a stat foarte mult. Îi plãcea sã umble cu bãietii, sã iasã noaptea pe drum, iar asta o supãra foarte mult pe mama ei. Au fost si bãtãi între ele, iar de multe ori mama ei a dat-o afarã din casã”, ne-a declarat o femeie din satul Portari, vecinã cu familia copilei care a decedat, marti, din cauza meningitei.

Aproape cã nu este comunã în judetul Vaslui care sã nu aibã Serviciu de Asistentã Socialã. Oameni plãtiti, cu bani deloc putini, pentru a monitoriza, printre altele, familiile destrãmate, copiii abuzati, femeile bãtute. În fiecare an însã sute de astfel de cazuri ies la ivealã si completeazã o statisticã îngrijorãtoare, care nu face deloc cinste judetului nostru. Asta pentru cã de multe ori, munca de asistenta socialã se face doar din birouri, completând tabele si dând rapoarte. Munca pe teren existã, este sublimã, dar lipseste cu desãvârsire! Iar asta duce la adevãrate tragedii, care ar putea fi evitate.

„De micã a avut probleme”

O astfel de tragedie a avut loc marti, când o copilã de 15 ani din satul Portari, comuna Zãpodeni a decedat la Iasi, rãpusã de o boalã cumplitã: meningitã meningococicã. Înainte de Iasi fusese internatã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, adusã de ambulantã dintr-un centru pentru copiii strãzii. Cum a ajuns copila din Portari sã locuiascã într-un astfel de centru, ne-au explicat vecinii ei din satul natal. „Copila asta provine dintr-o familie cu probleme. Tatãl ei a decedat când era micã, rãpus de tuberculozã. Mai are trei surori si un frate. Surorile ei sunt plecate în strãinãtate, iar fratele ei stã în Vaslui. Ea, fiind cea mai micã, a fost foarte alintatã de mama ei. Cât a fost micã, a avut mare grijã de ea. Numai cã mama ei, de la un timp, a luat-o pe calea bãuturii, iar de aici au început problemele. Fata a început sã dea în ea, sã-i facã probleme. Îi plãcea sã umble cu bãieti, sã iasã noaptea la plimbãri. Era un copil problemã. Din cauza asta, mult timp a fost la scoala ajutãtoare, în Vaslui. Nu avea niciun handicap, a fost luatã sub supraveghere dupã ce s-a urcat pe un stâlp. Stãtea cocotatã sus, pe vârful stâlpului pânã au venit pompierii si au dat-o jos cu macaraua. Asta se întâmpla acum vreo 5 ani. Prima datã a fost dusã la Bârlad, dar s-a dus maicã-sa sã o scoatã, pentru cã nu-i plãcea acolo. A adus-o la Vaslui, dar nici aici n-a stat mult timp. Zilele trecute m-am întâlnit cu ea pe la Piata Centralã. M-a salutat. Am întrebat-o ce cautã prin oras? Mi-a zis cã acum locuieste la centru, cã nu mai vrea sã stea acasã. Era vioaie, era sãnãtoasã. Am rãmas surprinsi când am aflat cã s-a prãpãdit”, ne-a declarat vecina copilei. Mediul familial din care provine minora este unul cu mari probleme, recunoaste o altã vecinã. „Eu am avut probleme cu maicã-sa, care a sãrit cu cutitul la sotul meu. Pe sora acestei fete, care vine azi din Anglia o bãtea, o fãcea în tot felul. Din cauza asta am luat-o la noi. Am tinut-o la scoalã un an de zile. Fetei i s-a pãrut cã era prea închisã pentru cã noi nu o lãsam sã se ducã noaptea pe drum, sã umble aiurea. Într-o zi a venit maicã-sa la noi, chipurile sã-i aducã ceva fiicei ei. A scos un cutit din mânecã si a sãrit la sotul meu. Cred cã femeia are peste o sutã de amenzi. Au fost foarte multe scandaluri la casa asta. În urmã cu un an, toate oalele de pe casã au fost sparte de fata asta care a murit. Era supãratã cã maicã-sa nu a vrut sã o mai primeascã acasã. A pus mâna pe pietre si a aruncat pe casã, pânã a distrus acoperisul. Din pãcate pentru ea, n-a avut pe nimeni care sã o aducã pe calea cea dreaptã”, a afirmat femeia. Dat fiind „cazierul” extrem de bogat al acestei familii în ceea ce priveste scandalurile, escapadele copilei, bãtãile si neîntelegerile cu cei din jur, nu avem cum sã nu ne întrebãm cât de atent a fost monitorizat acest caz de asistentul social din cadrul primãriei si ce s-a fãcut concret pentru ca minora sã nu ajungã sã trãiascã prin subsolurile blocurilor din municipiul Vaslui?

Toti contactii copilei urmeazã tratamentul profilactic

Potrivit conducerii Directiei de Sãnãtate Publicã, toate persoanele care au intrat în contact cu pacienta infectatã cu meningococ au fost bãgate sub tratament profilactic, cu antibiotice. Vorbim aici de copiii cu care fata a stat în centru, de personalul centrului, de politistii locali care au gãsit-o pe strãzile Vasluiului, de ambulantierii care au transportat-o la spital si cadrele medicale care au avut grijã de ea. Iar numãrul lor nu este deloc mic. „În urma sesizãrilor fãcute de conducerea Spitalului Judetean Vaslui cu privire la acest caz, Directia de Sãnãtate Publicã a declansat o anchetã epidemiologicã. Au fost identificati contactii pacientei. Pânã în acest moment avem un numãr de 55 de contacti care au primit tratament profilactic cu antibiotice. S-au fãcut recomandãri pentru dezinfectia spatiilor în care aceastã pacientã a intrat, respectiv, în centrul pentru copiii strãzii, si în sectia Pediatrie a Spitalului Judetean” a declarat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui. (F.G.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.