|

Scandal, acuze si “ochi scosi” la sedinta CJ Vaslui. Miza: 400.000 de lei!

DERANJ MARE… Probabil ceea ce s-a întâmplat ieri în sedinta Consiliului Judetean Vaslui ar fi o premierã a ultimilor ani de guvernare localã PSD. Pus în fata unei solicitãri aproape de nerefuzat din partea unei comune liberale care, întâmplãtor sau nu, a luat pentru Iohannis cele mai multe voturi pe judet, dintre primãriile PNL, la turul I al prezidentialelor, Buzatu a avut de luat o decizie. Dãdea 400.000 de lei pentru Vlahutã, care este în incapacitate de platã, sau îsi pãstra o atitudine de “Lasã, sã mai asteptãm”, cu consecinte politice dezastruoase? A ales cu capul, desi inima sa politicã îi spunea sã nu asculte de cererea unui adversar politic (sã nu uitãm cã, la centru, Iohannis spune tot timpul cã îsi doreste “o Românie fãrã PSD”). Si, cu greutate, a aprobat 400.000 de lei pentru Al. Vlahutã, singura comunã aflatã în situatie criticã din judet, neajutoratã si pãrãsitã de factorii decidenti de la judet. Nu a fãcut acest gest fãrã luptã, pentru cã i-a provocat pe consilierii PNL sã rãspundã la unele întrebãri, de genul “Dar cam ce bani a încasat din taxele locale?”. Si-a dat seama, într-un final, cã povestea cu Alexandru Vlahutã poate fi o bombã cu ceas, iar dinamitarea acestei povesti s-ar fi produs la alegerile locale de anul viitor, atunci când si-a propus sã candideze la un nou mandat la Consiliul Judetean.

Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, a trebuit sã ia o decizie grea, ieri. Îl lasã pe primarul de la Vlahutã si, implicit, întreaga comunitate de acolo fãrã bani, sau acceptã proiectul depus de consilierii PNL, extrem de bine realizat, probabil o premierã în istoria recentã a CJ Vaslui? Decizia sa cântãrea greu si în urma rezultatului slab obtinut de PSD în judetul Vaslui, coroborat cu rezultatul foarte bun obtinut de Vlahutã pentru PNL, pe primul loc în topul primãriilor liberale din judet, ca procent pentru Iohannis. În plus, drama comunei Alexandru Vlahutã si refuzul îndârjit al sefilor CJ Vaslui de a acorda un ajutor pentru locuitorii din aceastã localitate ar fi fost o bilã neagrã pentru sefii judetului, mai ales cã în alte situatii, de-a lungul anului, au pompat milioane de lei în multe comune PSD. Deci, cazul Alexandru Vlahutã putea sã se transforme în “bomba politicã Vlahutã”, cu consecinte greu de evaluat în plan politic local.

Liberalii i-au acuzat pe pesedistii lui Buzatu de dezinformare

Primii care au vorbit ieri despre situatia acestei comune au fost consilierii PNL. “Comuna este într-o situatie foarte grea, nu mai poate asigura plata salariilor personalului din primãrie, a asistentilor sociali, a sumelor datorate la bugetul de stat. Este aproape de a fi executatã de unele firme care au executat lucrãri si nu si-au primit banii, de ani de zile”, a explicat consilierul PNL, Liviu Iacob. Dar la sedinta precedentã, Dumitru Buzatu sustinea sus si tare cã Alexandru Vlahutã avea un excedent de 500.000 de lei si cã poate lua bani de acolo, pentru nevoile pe care le are. Ori, Iacob a prezentat un document de la Trezorerie, în care scria, negru pe alb, cã suma de 500.000 lei a fost repartizatã de Guvernul României, prin HG 698/2019, pentru reparatia unui pod distrus de ape. Deci, banii nu se puteau muta pentru plata salariilor, sub nicio formã. “Poate cã dl. presedinte nu a fost bine informat la sedinta precedentã, atunci când am fãcut amendamentul pentru comuna Alexandru Vlahutã, dar acesta este documentul de Trezorerie care spune cã acesti 500.000 de lei sunt dati pentru alte scopuri si nu se pot plãti salarii de acolo. Dl. primar de la Vlahutã nu a fãcut investitii peste ceea ce a propus în bugetul local, asa cum s-a fãcut la Hoceni sau Pãdureni, acolo unde ati dat foarte multi bani, anul acesta”, a continuat Iacob.

Ciprian Trifan a criticat, voalat, modul în care s-au încasat bani la bugetul local de la Vlahutã

Interventia vicepresedintelui CJ, Ciprian Trifan, i-a pus pe liberali în gardã. “La începutul anului, am virat cãtre comuna Vlahutã suma de 242.000 de lei. Asta nu înseamnã cã nu am dat niciun leu la aceastã comunã. Ce s-a întâmplat de nu au mai ajuns banii de salarii? Au fost angajati alti asistenti sociali? Ce sume s-au încasat la bugetul local, din taxele si impozitele locale? Stie dl. primar cã nefolosind cei 500.000 de lei acei bani se întorc la bugetul de stat?” a întrebat Trifan. Liberalii au avut o replicã imediatã. “Nu stim situatia în amãnunt, însã dacã nu s-au încasat toti banii la bugetul local, din diverse motive, nu trebuie sã lãsãm aceastã primãrie fãrã bani de salarii, sã nu o ajutãm. Sunt firme care pot executa în orice moment primãria de la Vlahutã. Consiliul Judetean ar trebui sã facã echilibrarea bugetelor în mod echidistant, nu sã plãteascã unora peste mãsurã, pentru fel de fel de investitii, iar altora nimic. Ati prezentat mincinos situatia legatã de 500.000 de lei, la sedinta trecutã, iar acum ne vorbiti de bani la bugetul local. Consiliul Judetean a fost indus în eroare de explicatiile dvs, la sedinta precedentã, iar consilierii judeteni au votat asa cum le-ati prezentat problema, în mod mincinos. Domnul primar de acolo mai are în conturi doar 49.000 de lei, iar situatia este criticã. Faceti teoria chibritului! Când vine vorba de comunele PNL, nãscociti tot felul de argumente si de situatii, iar când e cazul celor de la PSD le dati bani peste mãsurã. Acesta este adevãrul. Dacã ar fi trecut la PSD primarul de la Vlahutã, nu ati fi pus problema asa”, a tunat consilierul Iacob. “Nu ne trebuie domnule Iacob”, a fost replica presedintelui Consiliului Judetean.

Dumitru Buzatu a încercat sã se apere de acuzele liberalilor, atacând consilierii PNL!

“Ne reprosati unele lucruri legate de aceastã comunã. As vrea sã vã gânditi, când formulati astfel de declaratii, în care sustineti cã suntem obligati sã ajutãm comuna Alexandru Vlahutã cu suma de 400.000 de lei. Lucrurile nu stau deloc asa! Avem disponibilitatea, dar nu suntem obligati sã dãm bani la nicio primãrie din judet, este o nuantã aici. Este normal sã-i acuzati pe colegii dvs. de aici, pentru modul în care au votat pânã acum? Nu este normal sã veniti cu situatii din acestea, din partea unor comune care nu si-au previzionat corect bugetul. Le-am spus tuturor primarilor, de 100.000 de ori: “Vedeti sã aveti bani de salarii!”. Si, iatã, ajungem la aceastã situatie unicã în judetul Vaslui. Venisem cu gândul sã ajutãm aceastã comunã, pentru cã este într-o situatie limitã, însã acuzele dumneavoastrã mã fac sã fiu sceptic, sã mã gândesc dacã este normal sã ajutãm o comunã, cu astfel de acuze în spate. Domnul primar de la Vlahutã nu a venit niciodatã la noi cu o cerere pertinentã. Este vinovat vreun consilier de la PSD cã a votat în vreun fel sau altul? Încetati cu prostiile. Probabil cã nu am vãzut la timp pentru ce era acea sumã de 500.000 de lei, însã ce vinã avem noi?”, a recunoscut presedintele Buzatu. “Nu am avut niciodatã discutii, când a venit vorba de o comunã PSD. Numai când e vorba de comunele conduse de primari liberali ajungem la astfel de discutii. Am vãzut cum ati luat banii de la Vetrisoaia, la fel ati fãcut”, a acuzat consilierul Iacob. Un consilier PSD a lansat ideea ca primarul de la Vlahutã, Dãnut Cojocaru, sã fie invitat la sedinta ordinarã din luna noiembrie, sã explice cum stau lucrurile. Adicã, o tergiversare inutilã, idee sustinutã si de consilierul ALDE, Sorin Braniste.

Simona Polak, consilier PNL: “Nicio primãrie din judetul Vaslui nu a fost chematã la sedinta de Consiliu Judetean”

REACTIE…”Eu nu am vãzut niciun primar, dintre cei care au primit bani, sã vinã la Consiliul Judetean si sã ne explice ce nevoi au si de ce a fost nevoie sã le acordãm sume în regim de ajutoare de urgentã. Nu mi se pare normal sã tot mai tergiversãm situatia, comuna aceea are mare nevoie de ajutorul nostru. Nu cred cã existã vreo primãrie din judetul Vaslui în care lucrurile sã meargã perfect, de aceea nu înteleg de ce despicãm firul în patru la Vlahutã. Dacã vreti, haideti sã ajutãm aceastã comunã”, a fost mesajul conciliant al consilierei PNL, Simona Polak. De aici si pânã la scandal, a fost un singur pas. Mai multi consilieri PSD au sãrit ca arsi, amintindu-si de perioadele în care colegii de la PNL le reprosau cã voteazã cum le dicteazã Buzatu, iar liberalii le-au dat replica. Buzatu a dat tonul încheierii disputelor: “Am sã las fiecare consilier din grupul politic pe care îl reprezint sã voteze cum doreste, ca sã nu spuneti cã sunt dictator. Însã, eu spun cã ar fi cel mai bine sã ajutãm comuna Alexandru Vlahutã si cã ar trebui sã aprobãm acest proiect”. La vot, au fost si câteva exceptii. Consilierul PSD Eduard Prisãcaru a votat “împotrivã”, în timp ce consilierul ALDE, Ionel Closcã, s-a abtinut. Proiectul a trecut si comuna condusã de liberalul Cojocaru va primi 400.000 de lei. Reactia de final a unui consilier PSD: “Mi-e teamã cã se vor plânge si alte comune cã nu au bani si vor face presiuni la noi”.