|

Scandal la ADIV: Buzatu a mai cerut primarilor o taxã!

SCANDAL Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitarã a Judetului Vaslui si-a tinut ieri Adunarea Generalã a Asociatilor. Cu aceastã ocazie, primarii au fost convocati de cãtre presedintele Dumitru Buzatu, sã li se prezinte si sã aprobe raportul de activitate al asociatiei, sã aprobe planul de activitate si bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an. Cu aceastã ocazie, primarilor li s-a cerut sã aplice o nouã taxã, cea de salubritate, de 2,64 lei/persoanã/lunã, prin hotãrâri ale Consiliilor locale, pentru ca, din momentul în care proiectul va fi finalizat, sã colecteze acesti bani la buget. Unii primari nu au fost de acord cu aceastã taxã, fie pentru cã li s-a pãrut prea mare, fatã de posibilitãtilor multora dintre locuitorii din comune, fie pentru cã numãrul de containere ce vor fi repartizate pe fiecare sat este prea mic.

Mai putin de douã treimi dintre primarii de comune din judetul Vaslui, au venit la sedinta ordinarã a ADIV, fiind însã prezenti cei din municipiile si orasele din judet, sala de sedinte de la Centrul de afaceri fiind pe jumãtate goalã. Pe tot parcursul sedintei, unul din lait motivele invocate de membrii consiliului director a fost faptul cã multe dintre unitãtile administrativ teritoriale nu si-au plãtit cotizatiile la zi, unele primãrii având datorii chiar pentru mai multi ani. Astfel, s-a anuntat cã doar 49 din cele 86 de primãrii din judet nu au datorii, iar 30 dintre ele nu au plãtit cotizatia de 3.000 lei/anual datoratã ADIV. Practic, veniturile neîncasate din cotizatiile membrilor depãsesc, cu peste 50% cele încasate, La prezentarea executiei bugetare pe anul 2013, s-a trecut foarte usor peste felul în care s-au cheltuit banii, faptul cã una dintre principalele cheltuieli fãcute a fost cea cu salariile personalului, care au depãsit suma de 180.000 lei, la care se adaugã alti aproape 140 mii lei, indemnizatiile cenzorilor. Pentru anul 2014, bugetul alocat salariilor celor care conduc ADIV, inclusiv a presedintelui Buzatu, este chiar mai mare decât cel de anul trecut, diferenta fiind de 70.000 lei, aproape un sfert din bugetul pe acelasi capitol în anul 2013.

Taxa pe salubrizare, motiv de scandal

Primarilor chemati la sedintã li s-a pus în vedere cã trebuie sã facã Hotãrâri de Consiliu Local prin care sã impinã cetãtenilor din comunã o taxã de salubritate de 2,64 lei/persoanã/lunar, pentru faptul cã, prin programul ce urmeazã a se implementa de ADIV, se va colecta gunoiul menajer din puncte special stabilite în fiecare sat. Unii dintre primari erau de pãrere cã, înainte de a impune o asemenea taxã, este nevoie de o informare a populatiei cu privire la colectarea deseurilor din puncte special desemnate, si cã, în fapt, numãrul containerelor alocate fiecãrui sat sunt total insuficiente pentru ca aceastã actiune sã devinã o obisnuintã pentru locuitorii din mediul rural.

“Eu credeam cã au trecut vremurile când cei de la judet amenintã si bat cu pumnul în masã”

Alti primari, cel mai vehement fiind cel al comunei Drânceni, Gelu Pecheanu, si-au arãtat dezacordul în legãturã cu aceastã nouã taxã. “E foarte mare, pentru oamenii de la tarã, mai ales pentru cei cu familii numeroase. Gânditi-vã la o familie cu sase membri, care trãieste din alocatii sau ajutoare sociale, ori bãtrânii care au pensie de 350 lei. Nu plãtesc destule impozite si taxe, acum le mai impunem si taxa de salubrizare, care mie mi se pare destul de mare. Presedintele Buzatu s-a supãrat când am spus acest lucru, si a amenintat cã, dacã nu trecem prin CL Taxa asta, nu vom mai primi bani pentru asfaltarea drumurilor. Ce treabã are una cu alta? Eu credeam cã au trecut vremurile când cei de la judet amenintã si bat cu pumnul în masã si noi, primarii, trebuie sã stãm drepti în fata lor! Si noi, si ei, suntem alesi de oameni sã le facem viata mai usoarã, nu sã le punem noi taxe si impozite. I-am cerut presedintelul Buzatu ca, dacã vrea mai multe taxe, sã cearã la guvern mãrirea pensiilor si a ajutoarelor sociale, sã aibã oamenii de unde plãti!”, era revoltat primarul Gelu Pecheanu.