|

Scandal la Bacău, pe tema gunoiului

Societatea de salubritate ameninţă cu sistarea colectării deşeurilor menajere * Consiliul local a respins proiectul de hotărâre privind semnarea unui act adițional privind colectarea selectivă a deșeurilor * în lipsa acestui act, nu poate primi autorizația de mediu pentru a-și desfășura activitatea * Primăria a propus şi majorarea taxei de salubritate cu 50 la sută

Europarlamentarul Dragoș Benea vrea să sesizeze organele de statul pentru actul adițional la contractul cu Soma, firma de salubritate. El nu este de acord cu scumpirea cu peste 50 la sută a gunoiului, „inventând o falsă criză a gunoiului de conivență cu operatorul direct interesat în situația creată”.

Firma a anunţat municipalitatea că va sista colectarea deșeurilor menajere din cauza neaprobării în Consiliul local a actului adițional prin care se aproba colectarea selectivă a deșeurilor. În lipsa acestui act, nu poate primi autorizația de mediu pentru a-și desfășura activitatea. Consiliul local s-a întrunit de două ori, însă nu s-au întrunit voturile necesare pentru ca proiectul să fie adoptat. PNL a anunțat că nu susține actuala propunere de act adițional pe motiv că prețul ar fi prea mare și că va susține un proiect care va avea un preț mai mic, chiar dacă va fi propus și de PSD. Consilierii locali PSD si aparatul tehnic al organizatiei municipale a PSD Bacau au formulat amendamente la actul aditional la contractul de salubrizare. Cresterea valorii contractului de colectare gunoi va fi de 10 la sută, nu de peste 50 la sută cum propune Primaria. „De la 14 la 21 milioane lei/an, diferența de 7 milioane lei va fi suportată cu greu de fiecare băcăuan, prin taxele și impozitele plătite. În loc de drumuri, spații verzi sau școli, vom plăti gunoi la preț umflat din pix, mulțumită ambițiilor prostești ale lui Necula (primarul Cosmin Necula – n.r.). Asta, în condițiile în care de un an și jumătate se știa că trebuie ajustat contractul de salubritate la noile prevederi legale”, a spus Dragoș Benea.

El susţine că sesizarea organelor de anchetă s-ar impune din mai multe cauze, între care respingerea discreționară, fără măcar o minimă dezbatere, a propunerilor rezonabile de amendare a actului adițional, formulate de către aleșii locali.

Discuțiile nu sunt dorite pentru că, de fapt, executivul Primăriei Bacău vrea să impună un act adițional pe placul operatorului”, a mai spus europarlamentarul. …https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/scandal-la-bacau-pe-tema-gunoiului–217473013.html