|

Scandal la Pogana: edilul Gîfu si vicele Cucu, bãtaie pe scaunul de primar!

A ÎNEBUNIT „CUCU”… Tevaturã mare la Pogana, dupã ce Prefectura Vaslui a trimis decizia prin care primarul Marcel Gîfu a fost demis din functie ca urmare a pierderii procesului cu Agentia Nationalã de Integritate (ANI). Hârtia buclucasã a ajuns la Primãrie când primarul proaspãt demis nu era în sediu. Secretara Aurora Croitoru si viceprimarul Emanoil Cucu, când s-au vãzut cu decizia în mânã, au si însfãcat tãblita de pe usa biroului de primar cu numele lui Gîfu, au dat-o jos si au atârnat în locul ei tãblita cu numele proaspãtului primar interimar numit de Prefectura Vaslui, Emanoil Cucu, viceprimar. Mare veselie a fost pe capul lor, pânã când în sediu a apãrut edilul demis, Marcel Gîfu. Când si-a aruncat ochii pe usã si a vãzut cã numele lui fusese deja înlocuit, a început un tãmbãlãu de nu se mai întelegea nimeni pe holurile Primãriei Pogana. I-a luat Gîfu la împrejur pe secretara Aurora si pe vicele Cucu de s-au speriat si oamenii care întâmplãtor se aflau cu treburi în institutie! Nervos din cauza unui asemenea afront, Gîfu, care voia sã conteste în instantã decizia prefectului, pentru a-si mentine functia, a smuls tãblita cu numele viceprimarului de pe usa sa, s-a urcat în Duster-ul primãriei si a plecat în trombã! Surse demne de încredere spun cã Marcel Gîfu este decis sã facã mare scandal din cauza faptului cã a rãmas fãrã functie cu câteva luni înainte de alegerile locale. Drept rãzbunare pe vicele mult prea grãbit sã-l înlocuiascã, acum se face sedintã secretã în PSD Pogana, cu Dumitru Buzatu în frunte, pentru a se cere retragerea sprijinului politic a lui Emanoil Cucu si alegerea unui alt viceprimar, în persoana lui Dumitru Dangã.

Dupã cum era de asteptat, primarul Marcel Gîfu, din comuna Pogana, a rãmas fãrã mandat pentru cã, din neglijentã, a încãlcat prevederile Legii 161/2003, privind asigurarea transparentei în exercitarea demnitãtilor si a functiilor publice. Pe 11 decembrie anul trecut, Înalta Curte de Casatie si Justitie a României a respins ultima cale de atac promovatã de Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana, împotriva unei decizii a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care acesta era gãsit în douã rânduri în stare de incompatibilitate cu functia publicã detinutã.

Pe 29 martie 2016, ANI anuntat, printr-un comunicat, existenta conflictului de interese de naturã administrativã precum si indicii privind posibilã sãvârsire a infractiunii de fals în declaratii sau conflict de interese în cazul a 40 fosti sau actuali alesi locali. Printre ei se numãrã si Maricel Gîfu, primarul comunei Pogana, judetul Vaslui care, potrivit inspectorilor ANI, s-ar fi aflat în situatie de incompatibilitate pentru douã încãlcãri ale Legii 161/2003. O prima acuzatie constã în faptul cã Gîfu ar fi detinut simultan cu functia de primar si calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administratie al Scolii Gimnaziale nr. 1 Pogana, în perioada 30 iulie 2012 – 3 iulie 2014. O a douã acuzatie se referea la faptul cã, începând cu data de 25 iunie 2012, ar fi detinut, simultan cu functia de primar, si calitatea de agent persoanã fizicã, având o Interprindere Individualã pe numele sãu. În aceste conditii, imediat ce certificatul de grefã al solutiei pronuntate de instanta a ajuns pe masa prefectului judetului, acesta a emis, conform legii, ordinul de încetare a mandatului de primar al comunei Pogana pentru Maricel Gîfu. În plus, acesta nu va mai putea nici candida la urmãtoarele alegeri pentru vreo functie publicã, dat fiind cã „persoana fatã de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publicã pe o perioada de 3 ani de la datã eliberãrii, destituirii din functia ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o functie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului”, asa cum se aratã în Legea 161/2003.

Demiterea lui Gîfu a bãgat dihonia în PSD Pogana!

Cât despre comuna Pogana, aceasta va fi condusã interimar, pânã la alegerile din iunie, de actualul viceprimar, Emanoil Cucu. Ambii edili sunt din PSD, iar CL Pogana are nu mai putin de 7 consilieri PSD, 3 PMP, 2 PNL si un consilier PRN (Partidul Renasterii Nationale). Dar, între Gîfu si Cucu a izbucnit o ceartã serioasã pentru cã… Cucu s-a grãbit ca fata la mãritat sã-si “exercite” functia de primar interimar, înainte de o sedintã CL care sã-l si valideze ca primar interimar si sã fie ales un alt viceprimar. Asa cã vineri,17 ianuarie, când a sosit demiterea lui Gîfu de la Prefectura Vaslui, imediat secretara primãriei, Aurora Croitoru, si viceprimarul Emanoil Cucu, care a vãzut pe decizie cã el este numit interimar, au smuls de pe usa biroului de primar tãblita cu numele lui Gîfu si au pus-o pe cea a lui Emanoil Cucu! Când a ajuns la sediu Maricel Gîfu, a izbucnit un scandal monstru. Gîfu a smuls tãblita cu numele lui Cucu, a aruncat-o pe jos, a încuiat biroul primarului desi viceprimarul se si vedea primar interimar, a tipat la toti si apoi s-a suit în Duster-ul primãriei si a plecat în trombã, speriind lumea prin sat cu viteza cu care mergea, fiind foarte nervos. Surse din rândul CL Pogana ne-au precizat cã de vineri, 17 ianuarie, se tot poartã discutii secrete prin PSD, ba acasã pe la Dumitru Dangã, consilier PSD în CL Pogana, ba pe la sediul PSD Pogana, unde se „pitroceste” retragerea sprijinului politic al vicelui Emanoil Cucu, eliminarea sa din PSD si deci din functia de consilier local si viceprimar si alegerea unui alt viceprimar care sã fie si primar interimar, în persoana lui Dumitru Dangã! Numai cã, este nevoie de douã treimi din voturi, în CL Pogana, iar acum, atât Gîfu cât si Cucu se „bat” pe voturile consilierilor … Cine a spus cã politica este o „damã de consumatie” bine a spus! S-a ascutit lupta de clasã la Pogana!