|

Scandal la Pungesti!

NEMULTUMIRI Sedinta asociatiei crescãtorilor de animale din Pungesti de ieri, 13 februarie, a fost presãratã cu acuze si scandal. Multi dintre participanti s-au declarat nemultumiti de conducerea asociatiei, cu atât mai mult cu cât acestia sunt oamenii primarului. Cele mai multe dintre plângerile oamenilor s-au îndreptat cãtre vicepresedintele Stefan Baierã, cel care semnat plângerea adresatã politiei cu privire la amplasarea taberei de rezistentã împotriva Chevron pe terenul asociatiei. Mai mult decât atât, Baierã nici mãcar nu are animale înregistrate pe numele sãu, fiind numit vicepresedinte al asociatiei cresãctorilor de animale din comunã doar datorită legãturilor politice pe care le are cu primarul Vlasã si viceprimarul comunei, Vasile Voinea, colegul sãu de partid. Pentru a astupa gura oamenilor, în sedinta de ieri s-a decis includerea în Consiliul Director al Asociatiei Crescãtorilor de Animale din Pungesti a încã patru membri.

Sedintã cu scântei a Asociatiei Crescãtorilor de Animale din comuna Pungesti. Dacã, în prima parte a întrunirii, membrii prezenti ai asociatiei si-au exprimat nemultumirile cu privire la felul în care sunt administrate cele aproape 300 de ha de pãsune ale asociatiei, respectiv cu privire la felul în care s-au administrat îngrãsãmintele, efectuate arãturile sau lipsa apei ori a drumurilor de acces cãtre pãsune, nemultumirile au rãbufnit la alegerile pentru conducerea asociatiei. Cele mai multe dintre nemultumiri s-au îndreptat împotriva vicepresedintelui asociatiei, Stefan Baierã (foto), atât pentru faptul cã acesta ar fi semnat plângerea cãtre politie cu privire la ilegalitatea amplasãrii celei de a doua tabere de rezistentã împotriva Chevron, cât si cu privire la faptul cã acesta, desi “numit” vicepresedinte a asociatiei, nu are în proprietate vreun animal. În luna decembrie, Stefan Baierã, în calitate de vicepresedinte al Asociatiei Crescãtorilor de Animale din comuna Pungesti, în lipsa presedintelui Florinel Irimia, a semnat o plângere la politie cu privire la amplasarea celei de-a doua Tabere de Rezistentã împotriva Chevron pe terenul asociatiei. Atunci, pentru a se justifica în fata concetãtenilor, Stefan Baierã declara cã a fost fortat de politisti sã semneze plângerea, cu toate cã, chipurile, de fapt era alãturi de protestatarii anti-Chevron. Ceilalti membri ai asociatiei nu au fost de acord încã de la început cu spusele vicepresedintelui, pentru cã “pentru a semna o astfel de hârtie, ar fi trebuit sã aibã acordul membrilor asociatiei, pentru cã nu avea calitatea respectivã. De altfel nu este pentru prima datã când Baierã îsi depãseste atributiile, el fiind cel care s-a ocupat si de achizitionarea si împrãstierea de îngrãsãminte pe cele 300 ha concesionate de asociatie. În fapt, doar el stie cât si cum (nu) s-au fãcut diversele lucrãri agricole pe terenul asociatiei. Cum este posibil ca un om care nu are în proprietate animale sã fie vicepresedintele unei asociatii de profil? E simplu, este omul primarului si executã ordinele acestuia!”, era supãrat Mihai Lavric, cel care, la înfiintarea asociatiei, a fost numit vicepresedinte, si îndepãrtat ulterior pentru a face loc lui Stefan Baierã.

Crescãtorii de animale, supãrati pe conducerea asociatiei

În cadrul sedintei de ieri a asociatiei crescãtorilor de animale din Pungesti, membrii asociatiei si-au fãcut cunoscute nemultumirile cu privire la felul în care conducerea, formatã din apropiatii primarului Mircia Vlasã, înteleg sã gestioneze fondurile, din surse europene, ale asociatiei. Astfel, mai multi membri si-au exprimat nemultumirea cu privire la felul în care s-au efectuat lucrãrile de întretinere a islazului comunal concesionat de asociatie. “Arãturile a fost efectuate doar ca sã fie, împrãstierea îngrãsãmintelor s-a fãcut cu oameni de la 416 doar pentru justificarea pe hârtie, pentru cã, în fapt, atunci când s-au cumpãrat îngrãsãmintele, acestea au fost depozitate la moara primarului Vlase, si numai el si cu sefii asociatiei stiu unde a ajuns îngrãsãmântul. De ce nu s-a dus îngrãsãmântul la depozitul asociatiei?”, a întrebat Ion Herghelegiu, unul dintre membrii asociatiei. Rãspunsul primit de la Vasile Voinea, viceprimarul comunei, membru al asociatiei, dar aflat în prezidiul adunãrii a fost halucinant: “Am chemat oameni la muncã, dar nu au venit, de asta s-a apelat la personalul de la 416. La depozit nu era pazã, de asta s-au dus îngrãsãmintele acolo unde puteau fi supravegheate, dar vã asigur cã toatã cantitatea a ajuns acolo unde trebuia, respectiv pe islaz!”. În plus, membrii asociatiei au cerut ca, din fondurile europene primite, sã se facã adãpãtori, dar si cãi de acces la islaz. “De ani buni vã rog sã rezolvãm problema accesului la islaz, când plouã, vitele nu pot ajunge, din cauza noroiului. Trebuie fãcut ceva”, declara în plinã sedintã, unul din membrii asociatiei. Rãspunsul a fost pe mãsurã: “Am promis cã vom repara drumurile, si vom face podete, dar asta cade în sarcina primãriei. Pânã vor fi bani la buget, ne descurcãm cu ce avem!”

Vicepresedintele Stefan Baierã, contestat

Ultimul punct pe ordinea de zi a întrunirii asociatiei a constat în alegerile consiliului director, respectiv a celor care, pânã la alegerile statutare de anul viitor, se vor ocupa de interesele crescãtorilor de animale din comunã.”Nu este posibil ca în asociatia crescãtorilor de animale din comunã sã avem drept vicepresedinte un om care nici mãcar nu are animale… De când este membru si vicepresedinte, a actionat constant împotriva interselor nu doar a asociatiei, cât si a oamenilor din comunã. Practic, datoritã relatiilor pe care le are la nivel de primãrie, Stefan Baierã conduce asociatia, el se ocupã de toate problemele, el decide cum se cheltuie banii!”, era supãrat Mihai Lavric, cel care, în 2009, la înfiintarea asociatiei crescãtorilor de animale din Pungesti, a fost vicepresedinte, îndepãrtat ulterior de actuala conducere.