spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Scandal monstru de la berbecii lui Ion Agafitei!

- Advertisement -

Afaceri cu banii statului

ACUZATII GRAVE…La patru ani dupã ce au achizitionat, pe baza ajutorului de minimis oferit de Guvern, berbeci de reproductie cu certificate de origine, 12 ciobani vasluieni se vãd nevoiti sã dea înapoi sumele de bani primite. Au achizitionat berbecii de la Ion Agafitei, nimeni altul decât presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Ovine, Aco Ovis Mold si au plãtit pentru fiecare animal cumpãrat 2.500 de lei. Anul acesta, Directia Agricolã a fãcut verificãri si s-a constatat cã animalele vândute de Agafitei figurau, în baza de date nationalã, vânduti sau sacrificati încã din 2013. Si asta dupã ce Agafitei, a „uitat” sã elibereze un formular obligatoriu de circulatie a berbecilor de reproductie între exploatatii, cunoscut si ca formularul F2. Chiar dacã banii au intrat în buzunarul lui Agafitei, cei 12 ciobani sunt acum buni de platã, iar suma totalã pe care o au de înapoiat depãseste 124.000 de lei. Verificãrile efectuate de Directia Agricolã au scos la ivealã faptul cã, cel putin în acte, o parte din animalele vândute de Agafitei figurau în baza de date nationalã sacrificate sau vândute la export încã din 2013. Altele au fost înregistrate dupã doi sau chiar trei ani de la data vânzãrii chiar dacã termenul legal era la acea vreme de numai 3 zile. Astfel, cei 12 ciobani au de scos din buzunare sume cuprinse între 7.500 de lei si putin peste 35.400 de lei dar si penalizãri care cresc în fiecare zi. În apãrarea sa, Ion Agafitei spune cã vina nu-i apartine si cã vinovat de toatã aceastã poveste ar fi medicul veterinar care s-a ocupat de eliberarea formularului F2. Acesta ar fi pierdut sau a sters baza de date cu anumite înregistrãri si astfel au apãrut problemele. Aceastã variantã este contrazisã însã de specialisti care spun cã baza de date nu putea fi stearsã deoarece este salvatã la nivel national. De asemenea, acestia considerã cã existã si posibilitatea ca în 2014, Agafitei sã fi vândut mai multi berbeci decât ar fi avut în exploatatie si a fost nevoit sã se acopere de acte. De asemenea, toatã povestea a ajuns si la urechile ministrului Agriculturii. Petre Daea a trimis, la Vaslui, Corpul de Control sã verifice si sã gãseascã vinovatii. Acestia vor fi trasi la rãspundere conform legilor în vigoare.

Scandal imens în lumea crescãtorilor de ovine dupã ce o parte dintre acestia s-au vãzut nevoiti sã dea înapoi banii primiti în 2014, pe ajutorul de minimis. Mai exact, pentru achizitionarea de berbeci de reproducere cu certificate de origine, fiecare fermier primea câte 2.500 de lei ajutor din partea statului pentru fiecare berbec cumpãrat. La Vaslui, scandalul a pornit dupã ce verificãrile efectuate de cãtre angajatii Directiei Agricole Vaslui care au scos la ivealã mai multe nereguli. Dintre cei peste 30 de fermieri care au cumpãrat berbeci de reproductie, 12 au ales sã achizitioneze animalele de la Ion Agafitei, nimeni altul decât presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Ovine Aco Ovis Mold Vaslui. Cei 12 sunt acum nevoiti sã înapoieze sumele primite ca ajutor de minimis. Ca si curiozitate, doar cei care au cumpãrat de la Agafitei se confruntã acum cu aceastã problemã si au de înapoiat peste 124.000 de lei. Problemele au apãrut pentru cã Agafitei a uitat sã respecte legea. Mai exact, în momentul în care a efectuat vânzarea, Agafitei era obligat sã elibereze un formular (cunoscut de crescãtorii de animale drept formularul F2 – n.r.) de miscare a animalelor si care trebuia scos în clipa în care berbecul pãrãsea exploatatia. Numai cã nu a fãcut acest lucru astfel cã vânzãtorii s-au trezit buni de platã. În urma verificãrilor efectuate de cãtre cei de la Directia Agricolã Vaslui, s-a constatat cã unii berbeci de reproductie vânduti de Agafitei figurau ca abatorizati sau vânduti la export încã din 2013. Problema este una cu atât mai gravã cu cât, la acea vreme, în judetul Vaslui, au fost înregistrati 30 de cumpãrãtori de astfel de animale dar, numai cei care au achizitionat animalele de la Agafitei s-au trezit astãzi cã trebuie sã dea banii înapoi. „În 2014 am cumpãrat 8 berbeci. Dintre acestia, 3 i-am achizitionat de la Ion Agafitei dar nu am putut sã-i înregistrez pentru cã nu am primit formularul F2, chiar dacã vânzãtorul avea obligatia sã mi-l elibereze. Dupã verificãri, s-a constatat cã unul dintre animalele cumpãrate de mine de la Agafitei figura, în baza de date, decedat. Acum sunt nevoit sã dau toti banii înapoi chiar dacã ajutorul primit de la stat a ajuns la Agafitei. Animalele cumpãrate în 2014 au fost transferate în exploatatie abia în 2017 dar nu pe baza formularului ci prin inventar”, spune unul dintre crescãtori obligat acum sã returneze peste 35.400 de lei. Acum, pentru rezolvarea problemelor, ciobanii au apelat la serviciile unui avocat si s-au adresat instantei de judecatã. Chiar si asa, unii sunt de pãrere cã sansele de a câstiga sunt destul de mici în conditiile în care reprezentantii Directiei Agricole Vaslui nu au fãcut decât sã aplice legea si sã verifice bazele de date nationale, acolo unde ar fi trebuit sã fie înregistrate toate miscãrile berbecilor de reproductie.

Ce spune Directia Agricolã Vaslui

Conform declaratiilor directorului Gigel Crudu, Directia Agricolã Vaslui nu face altceva decât sã aplice legea. „Au fost emise 12 decizii în cazurile în care nu s-a respectat legislatia în vigoare care spune cã, în termen de 3 zile, cumpãrãtorul este obligat sã înregistreze animalul în propria exploatatie, pe baza formularuui F2 emis de cãtre medicul veterinar, vânzãtorului. Documentul de miscare a animalelor se elibereazã obligatoriu în momentul în care berbecii pãrãseau exploatatia si erau transferati în alta. La data emiterii deciziilor suma totalã ajunsese la 124.000 de lei, la care se adaugã penalitãti”, spune Gigel Crudu. De asemenea, acesta spune cã cei care au fost de bunã credintã si au cumpãrat berbeci fãrã sã respecte legislatia si acum trebuie sã returneze banii se pot adresa instantei de judecatã cu actiuni îndreptate împotriva celui care a vândut, în spetã, Ion Agafitei. Acesta era obligat, înainte de toate, sã respecte legea si sã emitã formularul F2.

Ion Agafitei dã vina pe medicii veterinari

Întrebat de toatã aceastã poveste, Ion Agafitei spune cã, de vinã pentru întreaga situatie sunt medicii veterinari care s-au ocupat de eliberarea formularelor. „Berbecii au fost vânduti cu facturã si certificate de origine. Eroarea a apãrut în baza de date care nu este a mea. Baza de date este la medicii veterinari. Acolo au apãrut erori sau au apãrut dubluri în momentul în care au fost fãcute vânzãri de ovine cãtre turci. Din punctul meu de vedere, mi-am fãcut toate treburile si dacã medicii veterinari si-au curãtat bazele de date asa cum au vrut, nu au decât sã rãspundã. Ne judecãm si vom vedea ce va fi la urmã.” Cu toate acestea, crescãtorii de animale obligati sã dea banii înapoi, primiti ca ajutor de minimis în 2014, aratã cu degetul cãtre Ion Agafitei si spun cã nu este corect ceea ce se întâmplã. „Am dat banii cãtre Agafitei, câte 2.500 de lei, pentru fiecare berbec cumpãrat si acum tot noi trebuie sã-i dãm înapoi. Nu este vina noastrã cã nu am primit formularul F2 si nici cã animalele respective figureazã, în baza de date nationalã, vânduti la export sau sacrificati”, spun crescãtorii de ovine.

Corpul de control al ministrului Agriculturii face verificãri la Vaslui

Întreg scandalul de la Vaslui a ajuns si la urechile ministrului Agriculturii, Petre Daea. Acesta si-a anuntat Corpul de Control pentru verificãri amãnuntite asupra problemei semnalate de cãtre crescãtorii de ovine vasluieni. „Vom verifica ce s-a întâmplat la Vaslui cu acele animale si cei vinovati vor fi trasi la rãspundere. Totul se va face conform legilor în vigoare. Corpul de control va începe verificãrile la Directia Agricolã Vaslui pânã când problema va fi lãmuritã”, a spus ministrul Daea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.