spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Scandal pe podul de piatrã din Tupilati ce s-a dãrâmat, a venit apa si l-a luat !

- Advertisement -

SESIZARE…. Sãtenii din satul Tupilati, comuna Gãgesti, au rãmas fãrã o cale de acces spre pãsuni si terenuri, dupã ce un pod improvizat, peste râul Elan, a fost rupt de râul crescut. Oamenii spun cã existau în sat douã poduri, unul vechi de ani de zile, din lemn si unul nou, care permitea trecerea autovehiculelor, a oamenilor si a animalelor peste pârâul Elan spre pãsunea din sat si terenuri agricole. Numai cã, spun cetãtenii, podul de lemn a fost dãrâmat de autoritãtile locale, iar trecerea asiguratã peste pârâul Elan s-a rupt de câteva zile, deoarece a venit apa mare de la un baraj. Oamenii reclamã cã podul de piatrã, pentru care s-a investit foarte mult, nu este terminat iar podul de lemn, care asigura cât de cât trecerea spre Tupilati, a fost dãrâmat. Primarul Costicã Stupu si viceprimarul Marian Buta, din comuna Gãgesti, au reusit sã repare trecerea ruptã si promit cã vor demara cât de curând lucrãrile de finalizare la podul de piatrã pentru care fostul primar Lorin Couatu dã cu subsemnatul la DIICOT.

Cetãtenii din Tupilati sunt supãrati cã nu mai au pe unde sã ajungã la pãmânturile lor si la pãsune cu vacile, deoarece drumul si podul din beton fãcut pentru a ajuge acolo s-au rupt, din cauza unei viituri. „S-a investit o sumã uriasã de bani pentru construirea acestui  pod de piatrã care aparent ar fi trebuit sã ofere acces oamenilor la parcelele lor de pãmânt. Construirea acestui pod a fost terminatã în toamna  anului 2017, iar în urma acestei investitii au hotãrât sã demoleze  podul de lemn vechi, care era în stare foarte bunã si putea fi utilizat de cãtre sãtenii, pentru cã, asa cum au spus primarul si viceprimarul, este inutil sã tinem douã poduri la distantã de 50 de metri unul de altul. Dar în aceastã primãvarã, în urma topirii zãpezii, a ploilor abundente dar si a deversãrii barajului din Satul Posta Elan, podul de piatrã pur si simplu nu a fãcut fatã volumului mare de apã si a cedat, mai bine spus s-a surpat fãcând imposibil accesul oamenilor la pãsune si la cele douã cismele care au fost fãcute pentru adãparea animalelor dar si pentru utilizarea apei la gãtit, bãut si spãlat fiind foarte beneficã datoritã proprietãtilor ei. „Marea noastrã nedumerire este de ce o constructie asa solidã, dupã cum spun ei, s-a surpat în mai putin de sase luni? De ce au demolat acel pod vechi asa de repede si nu au asteptat sã vadã dacã noul pod rezistã? De ce oamenii trebuie sã suporte consecintele? Ce face primarul în acest timp în care oamenii se gândesc din ce în ce mai mult cum îsi vor cultiva pãsunile, din ale cãror roade  ei trãiesc pânã la urma urmei. De ce pe nimeni nu intereseazã bunãstarea oamenilor?”, scriu cetãtenii din Tupilati.

Autoritãtile locale s-au mobilizat si au reparat podul de piatrã

Cetãtenii nu s-au multumit sã facã sesizãri numai la ziarul nostru ci au trimis si la Prefectura Vaslui si la ISU Vaslui. Primarul Costicã Stupu si viceprimarul Marian Buta s-au mobilizat si au fãcut tot ce-a trebuit, ca sã repare podul stricat de ape. „Aici este de fapt o problemã mai gravã, de pe vremea fostului primar Lorin Couatu, care a fãcut acest pod de la Tupilati asa cum l-a fãcut, pentru care a fost si cercetat de DIICOT. Oricum nu este vina noastrã pentru cã nu a fost terminat podul de la Tupilati. Noi am reusit sã obtinem prin PNDL 2 finantare ca sã-l terminãm, iar expertul tehnic, când a venit si a fãcut mãsurãtorile, a precizat clar cã podul de lemn este un adevãrat pericol si cã el nu face expertiza pânã nu demolãm podul de lemn, pentru cã se poate produce un incident grav. Oamenii treceau cu cãruta, cu tractorul si chiar a cãzut un om cu cãruta în pârâu, nu se mai putea pãstra acel pod subred din lemn. Acum s-a rupt podul fãcut provizoriu de noi, din tuburi si piatrã, din cauzã cã cei de la Posta Elan au dat drumul la apa din Baraj si acolo unde am fãcut noi un pod din tuburi si piatrã, s-a rupt pe lângã tuburi. Am adus astãzi (ieri – n.r.) încã patru tuburi, aducem douã TIR-uri cu piatrã si pãmânt, punem peste tuburi si de mâine (astãzi – n.r.) se poate circula fãrã probleme. Dar oamenii nu înteleg cã nu suntem noi vinovati de podul lui Couatu si nici nu puteam sã-i mai expunem pericolului de a circula pe podul din lemn subred si periculos”, a precizat primarul Costicã Stupu, secondat si de viceprimarul Marian Buta. Cu alte cuvinte, începând din aceastã primãvarã, autoritãtile locale din Gãgesti, „vor face alt pod pe râu în jos, altul mai trainic si mai frumos”.

Prefectul Judetului clarificã toatã situata!

EXPLICATII…Cu toate cã primarul comunei nu a putut fi contactat, Prefectul Judetului Vaslui, Eduard Andrei Popica a tinut sã explice cã lucrurile nu sunt atât de dezastruase pe cât le fac unii sã parã. Acesta a rãspuns întrebãrilor noastre si a încercat sã linisteascã apele. „În acea zonã sunt trei poduri, si acum trei sãptãmâni podul de lemn a fost dãrâmat. Primarul a pus niste tuburi ca localnicii sã poatã trece dintr-o parte în alta a pârâului. Dupã o sedintã cu Comitetul pentru Situatii de Urgentã, ca sã evitãm o catastrofã, am decis ca sã dãm drumul la o parte de apã din barajul de la Posta Elan. Bineînteles cã a crescut putin debitul la apã si a trecut peste acele tuburi. Dar nu este nici un pod dãrâmat. Am vorbit cu primarul de acolo si acest incident nu reprezintã nici o problemã. Localnicii mai au un punct de acces în acea zonã” ne-a explicat Prefectul Judetului Vaslui, Eduard Andrei Popica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.