|

SCANDALOS: Un parlamentar l-a invocat pe Zelea Codreanu si Miscarea Legionarã, în cimitirul evreilor! | FOTO VIDEO

SCANDAL… A fost agitatie ieri, în cimitirul evreiesc din municipiul Husi, unde o multime de oficiali au venit sã vadã mormintele dãrâmate ale defunctilor evrei! Toatã conducerea judetului – prefectul Eduard Popica, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, dar si parlamentarii Adrian Solomon si Aurel Cãciulã, impreunã cu un deputat, reprezentant al Comunitãtii Evreiesti, Silviu Vexler, cu totii au venit la cimitir în cãutarea rãspunsului crucial: a fost sau n-a fost act antisemit la Husi?! Primarul Ioan Ciupilan, primul prezent la cimitir, a fost singurul care a refuzat sã admitã varianta unei manifestãri ostile fatã de evrei. Nici posibilitatea “mâinii criminale” a unor pierde-varã nu prea a acceptat-o, mergând mai mult pe ideea cauzelor naturale. S-a supãrat chiar pe deputatii vasluieni, care sustineau ideea unei posibile actiuni voluntare a unor bezmetici. Deputatul Silviu Vexler a fãcut însã comentarii destul de bizare printre mormintele inspectate: “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Husi?”, s-a adresat acesta cãtre parlamentarii vasluieni, insinuând, în mod grav si complet iresponsabil, cã ceea ce s-a petecut în cimitir ar fi vreo “reminiscentã” legionarã din leagãnul local al fostelor “Cãmãsi Verzi”. “Nu existã, domnule! Dar ne întoarcem acum cu zeci de ani în urmã? Cine stie ce individ beat a fãcut prostia asta. Nici vorbã de legionari”, a replicat Aurel Cãciulã. “Cred cã am luat-o razna cu totii, încercând sã facem din tântar armãsar”, a reactionat si primarul Ciupilan.

Imaginea zecilor de pietre funerare din cimitirul evreiesc, trântite la pãmânt, nu putea lãsa indiferent pe nimeni. Pe pietrele funerare doborâte se vedeau pozele cu evreii înmormântati acolo, dar si emotionante mesaje încrustate, în memoria celor decedati. “Mamã scumpã, nu ti-ai pierdut credinta si speranta în niciun moment si ti-ai sacrificat întreaga viatã pentru cei dragi. Copiii nu te vor uita niciodatã”, stã scris pe piatra funerarã a unei husence, Itei Roza Winderman, decedatã în 1954. Acesta a fost unul din mormintele care au “scãpat”. În jurul lui însã, zeci de pietre sunt la pãmânt. Oficialii au venit sã vadã ce s-a întâmplat si dacã reactia vehementã a Federatiei Comunitãtilor Evreiesti a fost justificatã. Fiecare a avut o pãrere, cei mai multi înclinind cã niste indivizi fãrã minte ar fi fãcut acest haos în cimitir. Primarul Ciupilan tine însã la pãrerea cã totul putea fi produs si de vânt sau procesul înghet-dezghet. Costache Clim, huseanul care detine functia de presedinte al Comunitãtii Evreiesti din Husi este moderat în declaratii. “Nu pot spune cã a fost vorba despre un act antisemit. Cred cã niste indivizi fãrã educatie au fãcut asta”, a spus Costache Clim.

Deputatul Vexler, reactie stranie în cimitirul evreiesc. A fãcut aluzie la Miscarea Legionarã!

Deputatul Silviu Vexler a fost destul de acid, însã. Pãrea convins cã a fost vorba despre un act antisemit si contracara argumentele primarului Ciupilan, ori de câte ori acesta dorea sã elimine posibilitatea unui act de urã împotriva evreilor. La un moment dat a fost atât de radical, cãci s-a adresat înspre parlamentarii vasluieni, fãcând o precizare deosebit de gravã. “Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Husi? Sã ne gândim la asta”, a fost afirmatia iresponsabilã a parlamentarului. “Cred cã am luat-o razna cu totii, încercând sã facem din tântar armasãr”, a reactionat si primarul Ciupilan.

“Nu cred cã a fost vandalism sau antisemitism!”

“Ele (pietrele funerare., n.r.) sunt cãzute mai demult, dacã ne uitãm bine de-a lungul cimitirului, vedem cã au mai cazut si altele. Aici (unde sunt cele mai multe morminte cãzute, n.r.) este un grup compact, m-am uitat la ele si nu pot sã mã pronunt cã sunt date de un om, cã-s date de vânt, cã-s date de alunecare de teren. Pentru acest lucru avem specialisti ai statului, specialisti în domeniu, care vor face anchetã si vor trage concluzie, în urma unei expertize. Din punctul meu de vedere, nu cred cã este vorba despre un act de vandalism sau antisemitism. Niciodatã nu as putea sã cred asta. Cred cã cel mai bine ar fi din partea tuturor, sã nu tragã concluzii pripite, sã aparã tot felul de declaratii în presã, cã a fost o mânã criminalã, cã nu stiu ce… Din punctul de vedere al modului în care sunt realizate (pietrele funerare, n.r) sunt foarte subtiri, deci fãrã niciun pic de rezistentã. Aceste modalitãti de prindere, pe un fier beton de 5 cm, pe o pastã de beton, de ciment mai bine zis, e posibil oricând, în urma înghetului-dezghetului, sã se desprindã, iar codul portocaliu de vânt, pe care l-am avut acum 2 sãptãmâni sau când a fost, e posibil sã le fi dat jos, uitându-mã cã multe sunt în acelasi sens (doborate, n.r.)”, a spus primarul.