|

Schimbare radicală. Cum trebuie să arate mașina pentru a face taxi la Iași?

Măsura ar urma să fie implementată din acest an şi se referă la licenţele noi. Se urmăreşte ca autovehiculele electrice să ajungă la 30% din parcul auto de taximetrie. Numărul licenţelor ar urma să crească până la 2.200, cu 500 mai multe decât în prezent. Actualele licenţe nu vor mai fi prelungite în anul 2023, urmând să fie atribuite după o nouă procedură.

Municipalitatea pregăteşte modificări radicale în ceea ce priveşte autorizarea activităţii de taximetrie din oraş. O primă veste pentru taximetrişti este că numărul de autorizaţii va creşte cu până la 30%. În schimb, începând cu acest an, vor fi atribuite autorizaţii doar în anumite condiţii, iar principalul criteriu ţine de ponderea autovehiculelor electrice în parcul auto total: Primăria vrea ca minim 30% dintre taxiurile de la stradă să fie electrice.

„Valabilitatea actualelor autorizaţii taxi nu se mai prelungeşte în anul 2023, urmând ca acestea să fie atribuite în cadrul unei noi proceduri“, se arată într-un proiect de hotărâre lansat în consultare publică de către Primărie.

Potrivit documentului, în prezent sunt 1.693 de autorizaţii valabile, iar numărul acestora va creşte până la maxim 2.200 de avize. Modificările propuse de Primărie au la bază un studiu de specialitate realizat de profesori de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“.

Care sunt criteriile pentru atribuirea unei autorizaţii

Scopul general al Primăriei prin noile reglementări vizează reducerea gradului de poluare în oraş prin promovarea transportului ecologic, se mai arată în proiectul de hotărâre. În acest sens, municipalitatea a iniţiat un nou regulament care stabileşte criteriile pentru acordarea autorizaţiilor de taxi. …https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/schimbare-radicala-cum-trebuie-sa-arate-masina-pentru-a-face-taxi-la-iasi–256437.html