|

Scoala din Banca, inauguratã, sfintitã si binecuvântatã de PS Ignatie! | FOTO

NOROCOSI…Peste 230 de copii din comuna Banca vor învãta în conditii excelente. Scoala coordonatoare cu clasele I-VIII, refãcutã si modernizatã complet, în doar doi ani de zile a fost inauguratã. Lucrãrile au necesitat o finantare de 2,4 milioane de lei, bani alocati de la Guvern prin Programul National de Dezvolare Localã 1. Cu ocazia inaugurarii, a fost organizatã si o ceremonie religioasa de sfintire, slujba fiind oficiatã de PS Ignatie, Episcopul Husilor, care pe 22 octombrie, când s-a sfintit scoala din Banca, a aniversat doi ani de la întronizarea sa în fruntea Episcopiei Husilor. Înaltul prelat a fost îndrãgit instataneu de copiii din Banca, iar acestia sunt hotãrâti sã pãstreze cu sfintenie un frumos mesaj scris de Episcopul Ignatie pe o tablã într-o clasã, mesaj pe care micutii nu vor sã-l mai steargã!

Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, a binecuvântat, marti 22 octombrie, lucrãrile de reabilitate efecuate la scoala Gimnazialã nr. 1 din localitatea Gara Banca, comuna Banca. Ierarhul Husilor a fost însotit de pãrintele protopop de Bârlad, Vasile Lãiu. Evenimentul ce a încununat eforturile de restaurare a localului scolii din Gara Banca s-a bucurat de participarea Pãrintelui Episcop Ignatie al Husilor, a doamnei inspector scolar general Gabriela Plãcintã, a primarului comunei Banca, domnul Vasile Vânãtoru, a doamnei Violeta Hâncu, primarul comunei Manta, raionul Cahul, din Basarabia, localitate înfrãtitã cu comuna Banca, a doamnei director Doinita Grigore, precum si a cadrelor didactice si a elevilor din aceastã scoalã. De asemenea, au mai fost prezenti Elena Pascal, directorul Scolii Gimnaziale „Alexei Mateevici” din comuna Manta, Raionul Cahul si Protosinghelul Iustinian Budescu, din cadrul Mitropoliei Republicii Moldova. Scoala de la Banca a desfãsurat pânã acum trei proiecte împreunã cu cadrele didactice la Scoala „Alexei Mateevici” si Primãria Manta din Raionul Cahul, Republica Moldova. Mai mentionãm cã, noua scoalã are pentru cei 236 de elevi din clasele V-VIII ai comunei Banca, 8 clase, un laborator, o bibliotecã, o arhivã, o candelarie modernã, secretaria si birou pentru director si toalete în interior. Toate aceste modernizãri au fost necesare pentru a s eobtine autorizatia sanitarã de functionare spi aviz ISU. Niciuna din scolile comunei Banca nu a avut pânã acum autorizatie sanitarã de functionare si ISU, asa cã, prin PNDL 1 si PNDL 1, primarul Vasile Vânãtoru s-a strãduit sã modernizeze si sã refacã toate cele 11 scoli din comuna Banca.

„Scoala ar trebui sã fie locul în care transmitem valori”

Dupã slujba de sfintire, Ierarhul Husilor s-a adresat profesorilor despre care a mentionat cã „se ostenesc si pun din experienta lor, din dragostea si sensibilitatea lor, în educatia copiilor”:

„Scoala ar trebui sã fie locul în care nu este nevoie sã institutionalizãm valorile în care noi credem, ci locul în care transmitem valori. Este un foarte mare adevãr cã, din pãcate, formalizãm foarte mult actul educational, iar copiii nu-i mai simt pe profesori ca fiind cei care reusesc sã transmitã un flux de dãruire, de formare intelectualã si spiritualã. Sunt foarte multi pedagogi consacrati care au constatat cã scoala de astãzi pune foarte mare accent pe transmiterea unor simple informatii, fãrã sã fie implicatã în formarea concretã, spiritualã, a copiilor. Sunt copii foarte inteligenti, care reusesc sã îsi asume competente în anumite domenii, însã rãmâne sub semnul îndoielii caracterul lor. Una dintre preocupãrile majore ale fiecãrui dascãl este sã formeze oameni de caracter. Oameni care sã stie ce înseamnã demnitatea si corectitudinea moralã. Nu este o constatare nouã cã poti sã ai în fata ta un om extrem de inteligent, competent în domeniul în care s-a pregãtit, dar dacã nu este un om de caracter este foarte greu sã interactionezi, sã comunici cu el, foarte greu te poti bucura de experienta pe care el a acumulat-o. Sã avem foarte mare grijã de sufletele acestor copii!”, a spus PS Ignatie în cuvântarea sa de dupã sfintirea scolii.

Mesajul PS Ignatie a mers direct la sufletele copiilor!

La final, Pãrintele Episcop Ignatie l-a felicitat pe domnul primar Vasile Vânãtoru pentru investitia fãcutã în educatia copiilor si a multumit tuturor celor care se preocupã de viitorul acestora. Apoi Înaltul prelat a scris un mesaj pe o tablã dintr-o clasã, pentru elevii si profesorii acestei scoli. „Dumnezeu sã-i binecuvânteze pe toti dascãlii si pe toti elevii, care fac parte componentã din aceastã scoalã foarte frumos reabilitatã. Felicitãri si domnului primar al acestei minunate comunitãti rurale! Episcopul Ignatie!”, a scris pe tablã Înalt Prea Sfintitul Ierah al Husilor. Copiii au fost foarte impresionati de acest mesaj, iar de pe 22 octombrie când a fost scris, ei nu au vrut sã mai steargã tabla! „Vrem sã avem mereu mesajul pãritelui Ignatie în fata ochilor”, au spus ei directorului coordonator al scolii din comuna Baca, prof. Doinita Grigore. „Si acolo a rãmas mesajul! îl vom pãstra ca amintire, nu stiu cum îl vom conserva, dar sã stiti cã orice intentie de a sterge tabla a fost vehement contestatã de copii. L-au îndrãgit pe loc pe PS Ignatie si suntem tare bucurosi de acest lucru”, a spus si directorul Doinita Grigore.