|

Scoala din Râsesti, modernizatã si inauguratã!

EVENIMENT… Scoala recent modernizatã de la Râsesti a fost ieri sfintitã! Aici învatã 40 de elevi, de la clasele I – IV, iar conditiile sunt la standarde civilizate. Micutii au cãldura asiguratã, au apã curentã si patru sãli spatioase. Autoritãtile locale se declarã mândre de realizare. În contrast însã, rãmân cu problema încã nerezolvatã a copiilor de la Drânceni, care, de când li s-a închis scoala, ajung cum pot la scoala din satul Ghermãnesti. “Noi facem tot posibilul sã rezolvãm toate problemele învãtãmântului, cãci educatia copiilor e cea mai importantã. Pentru copiii din Drânceni vrem sã achizitionãm un microbuz”, a spus Gelu Pecheanu, administratorul comunei.

Clãdirea scolii cu clasele I – IV din satul Râsesti a fost sfintitã, dupã terminarea lucrãrilor de modernizare. Gelu Pecheanu, administratorul comunei Drânceni, a declarat cã cei 40 de elevi vor avea conditii foarte bune de studiu. “Scoala cu clasele I – IV, mai exact clãdirea respectivã, era într-o stare de degradare si nu mai era folositã de vreo cinci ani. Din 2017 ne-am apucat sã o reabilitãm, sã o modernizãm, am adus-o la standarde europene. Acum sunt patru clase foarte frumoase, o cancelarie, grupuri sanitare interioare, cu tot ceea ce trebuie, pentru o igienã asa cum se cere în 2019. Avem centralã, încãlzire, fãrã probleme, totul e pus la punct. Ne bucurãm foarte mult cã am realizat acest obiectiv. Noi mai avem lucrãri la scolile din comunã. Toate vor fi receptionate la anul”, a spus administratorul Gelu Pecheanu. “Astãzi am sfintit scoala primarã din localitatea Râsesti, modernizata cu sprijinul Guvernului României, condus de Viorica Dãncila. Multumesc presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, dar si domnului director al Scolii, prof. Prodea Adrian. Le multumesc si functionarilor publici pentru realizarea acestui obiectiv. Copiii sunt viitorul acestei tãri si ei trebuie sã beneficieze de cele mai bune conditii de învãtãturã”, fost mesajul transmis de Gelu Pecheanu, în cadrul festiv.

Microbuzul, încã asteptat de copiii din Drânceni

În contrast cu realizarea de la Râsesti, rãmâne problema transportului scolar pentru copiii din satul Drânceni. Scoala de la ei din sat a fost închisã, iar micutii trebuie sã facã naveta la Ghermãnesti. Primãria a gãsit solutia achizitionãrii unui microbuz, cu sprijinul Consiliului Judetean, însã demersurile, deocamdatã, nu sunt finalizate. De nevoie, pãrintii copiilor au cãutat singuri solutii. “Din pãcate, nu s-a rezvolvat situatia, pânã acum, dar sunt fãcute demersurile si sperãm sã rezolvãm. Copiii merg la cursuri, la Ghermãnesti, pentru cã pãrintii s-au mobilizat, iar eu le multumesc pentru asta. Nu am reusit pânã acum sã achizitionãm microbuzul acela, asa cum ne-am propus, deoarece asteptãm o rectificare bugetarã. Dar avem sperante si sigur vom reusi”, a spus administratorul Gelu Pecheanu. Copiii din Drânceni merg cu cursa sau, unii, cu masinile pãrintilor.

Una caldã, una rece: Centrul social de la Ghermãnesti, un beneficiu real!

Tot pentru copii, la Ghermãnesti s-a realizat, în parteneriat cu Episcopia Husilor un centru social, în care câteva zeci de copii, dar si persoane vârstnice vor avea avea parte de ocrotire. Micutii care vor veni pe timp de zi la centru vor avea parte de îndrumare la teme, consiliere si sfaturi duhovnicesti foarte necesare. De asemenea, vor fi si copii care vor fi institutionalizati în regim permanent. 50 de bãtrâni din comunã, singuri si fãrã sprijin, vor fi asistati de personalul centrului.