|

Scolile din Husi au scãpat de povara facturilor la gunoi

MÃSURÃ…Din aceastã toamnã, scolile si grãdinitele din Husi nu vor mai plãti bani grei la Salubrizare! Dupã ce s-au gândit mai bine autoritãtile, au ajuns la concluzia potrivit cãreia acestea trebuie sã plãteascã doar deseurile pe care le produc, nicidecum sã fie taxate pentru fiecare copil în parte. “De ce nu s-a fãcut asta pânã acum?”, a întrebat Cãtãlina Popa. “S-a fãcut, dar s-a înteles gresit”, a replicat directorul de la Salubrizare.

Consilierii au avut o discutie aprinsã pe marginea faptului cã scolile si grãdinitele din oras erau taxate la numãrul de elevi, respectiv prescolari, în ceea ce priveste deseurile, ceea ce fãcea ca facturile la gunoi ale acestor institutii sã fie neasteptat de mari. “Ce gunoi produce un copil la scoalã, domnule? Douã hârtii, trei ambalaje. Cum sã fie factura fãcutã pentru mii de copii, când acei copii plãtesc gunoiul si acasã, cãci în fiecare familie ei figureazã ca membri. Iar pãrintii plãtesc gunoiul”, s-au supãrat atunci unii consilieri. Iatã cã la ultima sedintã de Consiliu Local, directorul de la Salubrizare a dat o veste bunã: “De acum, scolile si grãdinitele vor plãti doar atâta gunoi cât vor produce”. Când a venit în discutie proiectul de hotãrâre, inginerul Neculai Popa a precizat:

“Eu as veni cu rugãmintea la dumneavoastrã, sã adãugãm, cã am omis, la cantine si internate, sã fie introdus numãrul de abonati, respectiv numãrul de mese, la cofetãrii. Propunerea (taxãrii, n.r.) cu 0,0048. Ar veni a 37-a parte din masa unei pubele de 120 de litri. Deci, vã închipuiti, jumãtate de kilogram sau un sfert de kilogram…”, a început sã spunã directorul de la Salubrizare. “Înteleg cã prin aplicarea acestor indici, urmeazã sã se stabileascã alte tarife la scoli, fatã de pânã acum…”, a intervenit consiliera PNL, Cãtãlina Popa, care a vrut sã stie de ce nu s-a rezolvat problema în acelasi mod pânã acum. “A fost rezolvatã, dar s-a interpretat gresit. Vã explic sutã la sutã, cã în baza declaratiei datã de scoli, s-a calculat si a dat asa. S-a interpretat gresit”, a replicat inginerul Neculai Popa.

Unitãtile de învãtãmânt din Husi vor plãti gunoiul la metru cub

“Taxa de salubritate poate sã fie stabilitã, valoric, sã acopere toate cheltuielile necesare generãrii de deseuri menajere, de grãdinãrit, deseuri din curtile scolilor, din clase si asa mai departe. Pentru cã elevul sau copilul la grãdinitã nu produce atât de mult, cât era… Se poate face calcul. În concluzie, scolile vor plãti atât cât vor produce. Adicã vor plãti la metru cub. Am dat exemplu acolo, în documentele care sunt la dosar, despre modul în care se va face calculul. Cât produc, atât vor plãti, de acum înainte”, a explicat directorul Popa.