|

Se dau pensiile!

BANI DE SÃRBÃTORI A început deja plata pensiilor, cu câteva zile în avans fatã de perioada normalã, din cauza faptului cã, în acest an, Sãrbãtorile de Paste se suprapun cu debutul perioadei obisnuite de platã a pensiilor. Cei mai avantajati sunt cei care au optat pentru plata pe card a pensiei, persoanele respective putând încã de ieri, 9 aprilie, sã-si încaseze drepturile. Pentru jumãtate dintre cei care o primesc prin postã, este posibil ca pensia sã le parvinã dupã Paste, datoritã procedurilor bancare, dar si a volumului foarte mare de trimiteri cu care se confruntã lucrãtorii postali. Un lat motiv pentru faptul cã pentru unii, pensia va ajunge abia sãptãmâna viitoare, este si faptul cã, în acelasi timp, tot prin postã, se achitã alocatiile si alte ajutoare maeriale pentru mai bine de o sutã de mii de vasluieni.

Veste bunã! În mod normal, plata pensiilor se face începând cu data de 14 ale lunii, pentru persoanele din mediul rural, si de pe 15 a fiecãrei luni, pentru cei din urban. Având în vedere faptul cã, în acest an, datoritã sãrbãtorilor pascale, s-ar fi întârziat cu câteva zile plata pensiilor, si o bunã parte dintre cetãtenii judetului ar fi primit aceste drepturi cel mai devreme începând cu data de 17, conducerea Casei Judetene de Pensii a fãcut eforturi pentru a asigura plata acestor drepturi în timp util, astfel încât orice crestin sã-si poatã face cumpãrãturile necesare pentru a sãrbãtori, asa cum se cuvine Pastele. „Casa Judeteanã de Pensii Vaslui a depus eforturi suplimentare, astfel încât toti pensionarii sã-si poatã încasa pensiile înainte de Sfintele Sãrbãtori de Paste. Vineri, 06 aprilie 2012 au fost virati cãtre Oficiul Judetean de Postã Vaslui si institutiile bancare banii necesari achitãrii pensiilor pentru aceastã lunã. Începând de ieri, dupã ora 12:00, toti pensionarii, indiferent de modalitatea de platã a pensiilor, respectiv prin mandat postal sau prin cont, îsi pot încasa drepturile bãnesti cuvenite. Multumim Oficiului Judetean de Postã Vaslui si institutiilor bancare, întrucât au dat curs solicitãrii noastre de a veni în sprijinul pensionarilor”, a declarat directorul CJP Vaslui, Marius Arcãleanu. Numãrul total de pensionari la nivelul judetului Vaslui, indiferent cã este vorba de pensie anticipatã, de boalã, sau normalã, se ridicã la 106.000, suma totalã lunarã care se achitã pentru plata acestor drepturi fiind în jur de 700 miliarde lei.

Unele pensii vor sosi dupã Paste!

Veste rea! Din pãcate, datoritã procedurilor bancare, doar pensionarii care îsi ridicã pensia de la CEC sau alte institutii bancare pot deja intra în posesia banilor, cei care o primesc prin intermediul Postei Române, mai având de asteptat încã douã zile. Astfel, factorii postali vor distribui pensiile începând cu data de miercuri, 11 aprilie, sperându-se cã, pânã sâmbãtã, inclusiv, aceste drepturi vor fi distribuite în proportie de 50%, ceea ce înseamnã cã, din pãcate, vor fi multe persoane pentru care Pastele va fi mai sãrac. “În perioada premergãtoare sãrbãtorilor pascale, la subunitãtile postale din cadrul Oficiului Judetean de Postã Vaslui se înregistreazã un trafic deosebit, atât în ce priveste prezentarea trimiterilor postale, respectiv corespondentã, mandate, mesagerii, sau transportul acestora, cât si un volum mare de achitãri si distribuire. Conducerea O.J.P. Vaslui a dispus suplimentarea fortei de muncã la oficiile urbane de prezentare si în Punctele de Tranzit, unde volumul trimiterilor prelucrate a crescut foarte mult în aceasta perioadã. Informãm pensionarii cã achitarea pensiilor va începe pe data de 11.04.2012, cu 3 zile mai devreme ca de obicei, sperând ca, pânã sâmbãtã, 14 aprilie, inclusiv, sã achitãm pensii în procent de cel putin 50%, chiar dacã se va lucra suplimentar în aceastã zi”, este comunicatul remis de Oficiul Judetean de Postã Vaslui. Un motiv pentru care a crescut foarte mult volumul de plãti prin intermediul postei este si faptul cã, din cauza decalarãrii în avans a plãtii pensiilor, aceste plãti s-au suprapus cu plata altor ajutoare sociale, respectiv transa I de achitarea a alocatiilor de tot felul, inclusiv cele de sprijin sau de crestere a copilului, dar si a ajutoarelor de somaj sau a altor indemnizatii. De aceste din urmã plãti sociale beneficiazã peste 100.000 vasluieni, cuantumul financiar plãtit în fiecare lunã fiind de peste 1.500 miliarde lei vechi, mare parte dintre aceste sume fiind achitate prin postã, ceea ce reprezintã un volum enorm de muncã pentru factorii postali. “Dorim din suflet sã asigurãm predarea tuturor trimiterilor postale la domiciliu destinatarilor, cât mai operativ cu putintã, pentru ca cât mai multi beneficiari ai serviciilor noastre sã primeascã în timp util, aceste drepturi bãnesti, astfel încât fiecare sã se bucure de un Paste cât mai fericit”, a declarat Mãrioara Idriceanu, directorul OJP Vaslui.