|

Se misca tara!

Apel la solidaritate

Dragi vasluieni, nu v-ati sãturat sã fiti bãtaia de joc a celor care conduc judetul de 23 de ani Nu v-ati sãturat sã fiti înjositi, jigniti, îndobitociti de acesti politicieni corupti, care astãzi vor sã ne vândã pe toti americanilor? Dumitru Buzatu stã linistit în biroul sãu si face glume pe seama fraierilor trimisi de el sã protesteze dupã blocuri. Nu credeti cã atât acesta cât si primarul trebuie sã fie adusi la realitate? Nu este judetul lor, nu este judetul americanilor, este judetul vasluienilor. Facem un apel cãtre toti vasluienii sã vinã astãzi în Piata Civicã, la statuia lui Stefan cel Mare acolo unde Buzatu si ai lui nu ne vor. Facem apel ca, atât cei care se vor duce la Sala Sportuilor, cât si cei care se vor duce sã se roage în biserici, sã vinã, apoi, la statuia lui Stefan cel Mare, sã vinã acolo unde se adunã vasluienii de fiecare datã! Asa cum Buzatu si cu primarul Pavãl ciocnesc la începutul fiecãrui an un pahar de sampanie, asa ne vom aduna si noi! Nu pentru a ciocni cu Buzatu, ci pentru a-i arãta cã vasluienii nu sunt prostii lui! Ziarul Vremea Nouã initiazã formarea unui grup de initiativã, dupã modelul celor de la Bârlad, format din oameni din toate categoriile. Multumim Asociatiei Suporterilor Vasluieni cã au aprins flacãra luptei anti-Chevron si la Vaslui!

MOBILIZARE… Astãzi, toatã România stã sub semnul protestelor împotriva exploatãrii gazelor de sist, prin metode invazive asupra solului! Marea mobilizare a celor care se declarã, cu fermitate, împotriva metodelor de fracturare hidraulicã a solului, vizeazã nu mai putin de 28 de puncte fierbinti din întreaga tarã. Oamenii vor iesi în stradã si îsi vor manifesta dezacordul fatã de companii precum Chevron, gata sã facã bani, chiar cu riscul otrãvirii pãmântului. Judetul Vaslui va fi si el parte integrantã a acestui protest national, prin manifestatiile organizate în Bârlad si în municipiul resedintã de judet. Organizatorii acestei ample miscãri sustin cã au primit mesaje ferme cã si comunitãtile de români din patru orase din tãri precum Bulgaria, Australia si Cehia, se vor solidariza astãzi cu protestele românilor.

“Cerem anularea hotãrârilor de guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare, dezvoltare si exploatare emise pentru mai multe companii, printre care Chevron, East West Petroleum si Clara Petroleum, în Dobrogea, Vaslui, respectiv judetele Bihor, Arad si Timis. Cerem interzicerea prin lege a metodei fracturãrii hidraulice si realizarea studiului de impact si asupra mediului. În fiecare oras se vor depune petitii la Prefecturi, ca procedurã prealabilã pentru anularea hotãrârilor de Guvern. Ne opunem oricãrei ingerinte din partea corporatiilor în scrierea legislatiei româ­nesti, în dauna interesului cetãteanului. Denuntãm coruptia la nivel înalt care serveste interese anticetã­tenesti. Luptãm pentru dreptul la un mediu sãnãtos, pentru dreptul la viatã si sãnãtate, pentru dreptul la o corectã informare a cetãtenilor. Toate protestele sunt coordonate unitar la nivel national si organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri (70 de ONG-uri din Coalitia pentru Mediu, Asociatia “România Fãrã Ei“, Asociatia “România Vie“ si alte ONG-uri locale). Invitãm mass-media si parlamentarii sã fie alãturi de societatea civilã si cetãteni în lupta unitã pentru adevãr, pentru apãrarea dreptului fundamental la un mediu sãnãtos si pentru democratie.Cetãteni, veniti alãturi de noi pe 4 aprilie în toatã tara!“, a transmis, în numele tuturor organi-za­torilor, George Epurescu, reprezentantul Asociatiei “România Fãrã Ei“.

Ziua protestelor

“Astãzi în 20 de orase din tarã vor avea loc proteste si manifestatii împotriva explorãrii/ exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã. Administratia localã USL a refuzat cererile repetate ale cetãtenilor care solicitau sã organizeze un protest antifraking în fata primãriei. Protestele nationale sunt coordonate si organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri si se solicitã interzicerea prin lege a metodei fracturãrii hidraulice si realizarea studiului de impact si asupra mediului. Oamenii luptã pentru dreptul la un mediu sãnãtos, la viatã si sãnãtate si la o corectã informare a cetãtenilor. Cu toate acestea, stãpânii USL au interzis protestul si sunt mari întrebãri privind legalitatea refuzului unui drept constitutional, acela de a manifesta liber si pasnic. Reprezentantii USL sunt orbi, surzi si muti la problemele oamenilor obisnuiti si au uitat promisiunile de campanie. Consider cã mandatul nostru este doar în slujba cetãteanului si de aceea am depus un proiect legislativ sustinut de întregul grup parlamentar ce prevede interzicerea valorificãrii gazelor de sist si vom depune proiecte de hotãrâre în toate consiliile locale din judet astfel încât Vasluiul sã devinã prima zonã liberã de fracturarea hidraulicã.“, a precizat deputatul PP-DD de Bârlad, dr. Tudor Ciuhodaru.

Primarul Constantinescu s-a ales cu o plângere penalã!

Primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, s-a ales cu plângere penalã formulatã de presedintele si reprezentantul Asociatiei “România fãrã Ei“, George Epurescu. Acesta a depus la Primãria Bârlad o notificare prin care aducea la cunostinta primarului, conform Legii 60/1991, faptul cã în data de 04.04.2013 intentiona împreunã cu cetãtenii municipiului Bârlad sã facã o adunare publicã în fata Primãriei pe tema extragerii gazelor de sist, un subiect foarte sensibil opiniei publice. Primarul a respins aceastã solicitare, ca de altfel încã vreo 10 – 15 solicitãri asemãnãtoare venite din partea a sute de cetãteni din Bârlad. Considerând cã primarul Constantinescu a încãlcat legea si a comis un abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, George Epurescu a depus la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad o plângere penalã. (C.M.)

Presiuni USL asupra comunelor care au votat împotriva gazelor de sist

ÎNCEPE Prefectura Vaslui a cerut CL Tutova, printr-o adresã, sã se trimitã la Vaslui documentatia care a stat la baza Hotãrârii CL Nr. 2, adoptatã în Consiliul Local Tutova la data de 22 ianuarie 2013, privind interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale. Pentru cã nu s-a organizat un referendum, nu existã o astfel de documentatie, însã consilierii sustin cã opinia locuitorilor comunei este unanimã, adicã împotriva gazelor de sist si au respins proiectul cerut de prefectul Radu Renga. Interesant este cã prefectul Radu Renga face astfel de presiuni la toate comunele care au votat asemenea proiecte de hotãrâre, de interzicere a Chevronului pe teritoriul lor. Aceste comune sunt: Iana, Gherghesti, Puiesti, Pogana, Al. Vlahutã, Bãcani, Coroiesti, Gãgesti, Perieni, Pochidia, Pungesti si Vinderei. Revocarea a fost cerutã de Prefectura Vaslui prin circulara 1077/2.03, deoarece nu va da viza de legalitate din cauzã cã nu a fost atasatã documentatia care a stat la baza ei. Pentru cã nu s-a organizat un referendum, nu existã o astfel de documentatie, însã toti consilierii tutoveni au sustinut cã opinia locuitorilor comunei este unanimã si au respins proiectul cerut de prefectul Radu Renga. HCL 2/2013 emisã de CL Tutova a rãmas valabilã si se va merge cel mai probabil în Contenciosul Administrativ pentru anularea ei. “Noi, care am fost alesi în aceastã comunã, cunoastem opinia oamenilor. De asemenea, multi cetãteni de aici au mers la Bârlad la proteste de fiecare datã. Hotãrârea nu va fi invalidatã, dar vom ajunge cu sigurantã în contecios. Acolo nu vom fi singurii, sunt sigur. Dacã va fi nevoie vom face si un referendum pentru a demonstra cã oamenii sunt împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist.“ a spus primarul comunei Tutova, Ion Corciovã.

Miting refuzat de primarul de la Negresti

REFUZ Primarul Vasile Voicu le-a refuzat membrilor Asociatiei Apicole Negresti autorizarea mitingului împotriva exploatãrii si explorãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice care ar fi urmat sã aibã loc astãzi 4 aprilie, un potest care se va desfãsura astãzi începând cu ora 17.00, la unison, în peste 20 de orase din tarã. Planul Chevron de a amplasa la Pãltinis ,în comuna Bãcesti, o sondã, amenintã apicultura din zona Negresti cu disparitia. Revoltati, membrii Asociatiei Apicole vin mâine sã-si facã auzită nenorocirea alãturi de protestatarii de la Vaslui. “Pentru noi, montarea sondei de la Pãltinis este sinonimã cu dezastrul, dacã aceasta este montatã, înseamnã cã se terminã cu apicultura în zonã. Eu, personal, merg cu stupina la câtiva metri de locul în care urmeazã sã fie amplasatã sonda. În comuna Bãcesti se cresc peste 500 de familii de albine, începerea exploatãrii înseamnã distrugerea acestora. Chevronul ori ne sileste sã pãrãsim zona, ori ne lasã fãrã locuri de muncã, si nu e numai atât, ne temem de repercusiuni mai grave de atât“, a declarat Sorin Popivici, presedintele Asociatiei Apicole Negresti.

Vãzându-si munca de-o viatã amenintatã cu ruina, apicultorii din zona Negrestiului si-au cerut dreptul de a protesta împotriva Chevron la ei acasã, dar notificarea lor, adresatã Primãriei Negresti pentru autorizarea organizãrii unui miting, astãzi, la ora 17.00, concomitent cu desfãsurarea altor 20 de actiuni similare în mai multe locatii din tarã, a fost refuzatã. Aprobarea actiunii de protest a fost solicitatã de Sorin Popovici, presedintele Asociatiei Apicole din Negresti, si ar fi strâns în fata primãriei din oras aproximativ 250 de oameni, nemultumiti de autorizarea exploatãrii gazelor de șist prin metoda hidraulicã în zona lor. Pericolul Chevron este atât de mare, încât refuzul primarului Vasile Voicu nu-i poate tine din loc, drept pentru care, protestatarii din Negresti se vor afla în aceastã dupã-amiazã alãturi de toti ceilalti militanti anti-Chevron din judet, în parcarea Sãlii Sporturilor. “Am vrut sã ne alãturãm si noi protestului general organizat pe 4 aprilie cu ocazia Zilei Nationale împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii. Motivul nostru de a ne opune Chevronului este mai mult decât întemeiat, dacã va începe exploatarea în zonã, apicultura este terminatã. Pentru noi montarea sondei de la Pãltinis este sinonimã cu dezastrul, dacã aceasta este montatã înseamnã cã se terminã cu apicultura în zonã. Eu, personal, merg cu stupina la câtiva metri de locul în care urmeazã sã fie amplasatã sonda. În comuna Bãcesti se cresc peste 500 de familii de albine, începerea exploatãrii înseamnã distrugerea acestora. Chevronul ori ne sileste sã pãrãsim zona, ori ne lasã fãrã locuri de muncã, și nu e numai atât, ne temem de repercusiuni mai grave de atât. Crearea locurilor de muncã de cãtre Chevron este un mit, angajãri nu se fac, ba mai mult ne lasã si pe noi fãrã obiectul muncii. Gânditi-vã, din asociatia noastrã fac parte 28 de apicultori care au fonduri europene accesate prin PNADR, Mãsura 112, iar dacã acestia nu vor respecta planul de productie vor trebui sã dea toti banii înapoi, iar dacã va începe exploatarea, se terminã cu productia! Pentru noi, pentru acesti oameni, riscurile sunt uriase, din pãcate în acestã situatie sunt zeci de familii din zona Negresti. “, a explicat Sorin Popovici, presedintele Apicole Negresti.

Dumestiul, împotriva gazelor de sist

În timp ce edilii oraselor din judet se tem sã se pronunte public pro sau contra Chevron sau nu-si permit asumarea riscului de a lua propriile decizii, primarii si consiliile locale din mediul rural continuã sã spunã NU Chevron-ului. Chiar dacã Prefectura nu valideazã hotãrârile consiliilor locale pentru interzicerea exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunelor, numãrul acestor acte continuã sã creascã. Ieri, comuna Dumesti a fost ultima comunã care a consemnat oficial pozitia sa împotriva exploatãrii gazelor de sist, prin adoptarea unui proiect de Hotãrâre a Consiliului Local initiat de consilierii PDL si PNL. “ Chiar dacã nu ni s-a dat posibilitatea sã luãm atitudine si prin mitingul pe care, în calitatea de reprezentant al Asociatiei Apicole Negresti, l-am initiat, mã bucur mãcar cã la mine în comunã, ieri, în sedinta de Consiliu Local, a fost luatã o Hotãrâre prin care ne exprimãm împotriva exploatãrii gazelor de sist. Nu este o formã de interzicere pentru cã nu am fi obtinut viza de legalitate a actului, dar este un act care aratã clar pozitia Primãriei si a Consiliului Local“, a adãugat Sorin Popovici.

Vasluiul spune „Nu“ exploatãrii prin fracturare hidraulicã

Astãzi, ora 17:00, în parcarea din fata Sãlii Sporturilor

Un protest 100% civic

Astãzi, începând cu ora 17:00, toti vasluienii, si nu numai, sunt asteptati sã ia parte la mitingul împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Protestul care initial era programat sã aibã loc în Piata Civicã a fost mutat în parcarea din fata Sãlii Sporturilor, dar acest lucru nu trebuie sã îi împiedice pe cetãtenii onesti sã iasã în stradã pentru a-si apãra dreptul la viatã, dreptul la un mediu sãnãtos.

Organizatorii mitingului fac un apel cãtre toti locuitorii judetului sã ia atitudine si sã îsi facã auzitã pãrerea. Acordul pentru începerea sau nu a lucrãrilor nu se va da de la Bucuresti, responsabile de acest lucru fiind autoritãtile locale si judetene. De aceea, noi, oamenii de rând, trebuie sã fim factorul de decizie si sã arãtãm cã mai presus de orice interes este viata noastrã, apa, solul, aerul, viitorul copiilor nostri. În douã dintre cele trei mari perimetre, Bihor si Vama Veche, explorarea si exploatarea au fost sistate ca urmare a presiunilor, judetul Vaslui rãmânând spre sacrificare. Astãzi trebuie sã arãtãm faptul cã nu suntem indiferenti si cã vom lupta cu orice pret împotriva metodelor care vor duce spre o poluare iremediabilã a mediului înconjurãtor. Alãturi de Vaslui si Bârlad, pe harta nationalã a protestelor s-au alãturat încã 22 de orase, care pe 4 aprilie vor striga în cor: „Nu fracturãrii hidraulice!“. Mai mult, în sprijinul manifestantilor din tarã, au sãrit si activisti din Cehia, Bulgaria sau Australia, care vor picheta ambasadelor României din tãrile respective. Si la Strasbourg si Copenhaga românii vor organiza mitinguri de solidaritate. Organizatorii mitingului de la Vaslui fac un apel cãtre toti cei care vor participa sã manifesteze pasnic si civilizat, fãrã ca evenimentul sã degenereze în acte de violentã.

Deputat Bordeianu: “Specialistii de la Agentia de Mediu sã monitorizeze activitãtile Chevron“

COMUNICAT… Deputatul PNL de Vaslui, Dan Bordeianu, este tot mai interesat de ceea ce intentioneazã compania Chevron sã întreprindã în judetul Vaslui. La presiunea opiniei publice si a unora dintre alesii locali, deputatul a cerut lãmuriri la Ministerul Mediului, la ministrul Rovana Plumb. “Explorarea zãcãmintelor de gaze de sist în judetul nostru a fost autorizatã pentru trei perimetre. Acum, specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui împreunã cu celelalte autoritãti competente au responsabilitatea legalã sã monitorizeze aceste lucrãri de amenajare si forare si sã informeze permanent populatia, mass-media si ceilalti factori interesati cu privire la eventualele riscuri asupra sãnãtãtii umane si a mediului înconjurãtor“, explicã deputatul Bordeianu, urmare a discutiilor avute la Ministerul Mediului.

“Asa cum am promis cititorilor ziarului dvs. si vasluienilor interesati de problematica explorãrii si/sau exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul judetului nostru, am formulat o întrebare parlamentarã cãtre d-na Rovana Plumb, ministrul Mediului. Recent, am primit rãspunsul pe care l-am solicitat în scris si care poate fi consultat în integralitatea sa de cãtre toti cei interesati accesând pagina de Internet a Camerei Deputatilor la adresa http://www.cdep.ro /interpel/2013/r175A.pdf. În interventia mea, am rugat-o pe dna ministru Rovana Plumb sã ne precizeze dacã existã un studiu de evaluare a impactului asupra mediului înconjurãtor utilizându-se tehnologia de explorare si extragere a gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, asa cum este prezentatã de compania CHEVRON în România. De asemenea, am dorit sã cunoastem pozitia Ministerului Mediului cu privire la exploatarea gazelor de sist, având în vedere atât oportunitãtile de dezvoltare economicã, cât si consecintele asupra mediului ambiant“, explicã parlamentarul vasluian. Acesta reaminteste cã o astfel de actiune în judetul Vaslui se subordoneazã unor principii. “În esentã, ministrul Mediului apreciazã cã, atunci când autoritãtile competente în domeniul protectiei mediului trebuie sã decidã cu privire la autorizarea explorãrii combusti­bililor fosili neconventionali, cum sunt si gazele de sist, trebuie sã aibã în vedere douã principii: 1) „principiul precautiei“ si 2) „poluatorul plãteste“. Asa cum stiam si noi, Compania CHEVRON a depus la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui, în vederea acordãrii autorizatiei de mediu, notificãri privind trei proiecte de explorare. Este vorba de perimetrele de explorare Silistea 1A din com. Pungesti, Popeni 1A com. Gãgesti si Pãltinis 1A com. Bãcesti. În prezent, toate aceste lucrãri de amenajare si forare sunt în „procedurã de încadrare EIA“ (evaluarea impactului asupra mediului înconjurãtor). Pânã la aceastã datã, un lucru este cert: explorarea zãcãmintelor de gaze de sist în judetul nostru a fost autorizatã pentru perimetrele mai sus mentionate, specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui împreunã cu celelalte autoritãti competente având responsabilitatea legalã sã monitorizeze aceste lucrãri de amenajare si forare si sã informeze permanent populatia, mass-media si ceilalti factori interesati cu privire la eventualele riscuri asupra sãnãtãtii umane si a mediului înconjurãtor“, a explicat deputatul Dan Bordeianu.

Tabel cu localitãtile de pe teritoriul României, în care vor avea loc, sub diferite forme, actiuni de protest împotriva exploatãrii gazelor de sist:

1. Bucuresti – În zona statuilor Piata Universittãii, deasupra parcãrii subterane (statuia lui Mihai Viteazu): 17.30

2. Alba Iulia – În fata Cinematografului Dacia: 18:00

3. Arad – Piata Avram Iancu: 17:00

4. Oradea – În fata Prefecturii Judetului Bihor: 19:00

5. Brasov – În fata Prefecturii Judetului Brasov: 17:30

6. Codlea – Manifestatie la Monumentul Eroilor (str. Lungã, lângã Bibliotecã/în parcul din fata Restaurantului Cetate): 17:00

7. Buzãu – Piata Daciei: 17:00

8. Cãlãrasi – Campanie de informare în scoli: 17:30

9. Cluj – Piata Unirii: 19:00

10. Mangalia – Casa de Culturã, platou Mangalia: 17:00

11. 2 Mai – Platoul din fata sediului administrativ al primãriei comunei Limanu 17:00

12. Costinesti – Rond

13. Galati – La Pãpãdie (Casa de Culturã a Sindicatelor) 16:00

14. Iasi – Parcul Copou 17:30

15. Târgu Neamt – Pe Bulevardul Stefan cel Mare 16:30

16. Piatra Neamt – Teatrul Tineretului 18:00

17. Slatina – Prefectura 17:30

18. Sibiu – Piata Mare, în fata Primãriei 17:00

19. Suceava – Parcul Central 16:30

20. Timisoara – Piata Operei 17:30

21. Buzias – Piata Buzias 16:30

22. Vaslui – Sala Sporturilor – Parcare 17:00

23. Bârlad – În fata Primãriei – 15:30

24. Negresti (Vaslui) Primãrie – 15.00

25. Bistrita – Campanie de informare stradalã 16.00

26. Constanta – Prefectura

27. Craiova – Informare, proiectie filme

28. Reghin – O delegatie vine la Bucuresti