|

Sebastian si-a dat viata pentru a salva o tânãrã de la înec | FOTO – VIDEO

SACRIFICIU SUPREM

TRIBUT….Tragedie fãrã margini la Solesti, un tânâr de 23 de ani din comuna Stefan cel Mare si-a pierdut viata în lacul de acumulare. Sebastian Leogan a intrat în apã sã-si salveze o prietenã care cãzuse de pe o saltea. A reusit sã salveze fata dar a dispãrut. Disperatã, tânãra a strigat dupã ajutor dar cei de pe mal nu stiau sã înoate. La fata locului au sosit echipajele ISU dar, chiar dacã pare greu de crezut, în timp ce pompierii îl cãutau cu cãngile în apã, trupul tânãrului înecat a fost observat de pe mal si scos din ape de cãtre doi martori. Corpul tânãrului fusese observat plutind cu ceva timp mai devreme dar pompierii nu au luat în seamã indicatiile celor de pe mal si au crezut cã ar fi vorba de fapt despre o sticlã de plastic folositã drept balizã de cãtre pescari. Scos la mal, tânãrul a fost supus manevrelor de resuscitare dar acestea au fost fãrã rezultat. În timp ce salvatorii fãceau manevrele de resuscitare, pe malul lacului Solesti a ajuns si mama tânãrului. Rãpusã de durere, femeia îsi ruga copilul decedat sã rãspundã masajului cardiac.

Moartea unui tânãr de 23 de ani, înecat în lacul de la Solesti scoate la ivealã lacune în modul de interventie a echipajelor de prim-ajutor de la ISU Vaslui. În timp ce pompierii cãutau trupul tânãrului dintr-o barcã, acesta a fost zãrit plutind de pe mal. Cei care l-au vãzut au spus pompierilor acest lucru dar nu au fost luati în seamã. Se pare cã salvatorii au crezut cã este vorba despre o sticlã de plastic folositã de pescari drept balizã. S-a dovedit apoi sã s-au înselat dar corpul lui Sebastian Leogan din Mãrãseni, comuna Stefan cel Mare, a fost scos la suprafata apei si tinut pe brate pânã la barca pompierilor de trei tineri de pe mal care au sãrit în apã. Ajunsi la mal, salvatorii au început manevrele de resuscitare dar, dupã aproximativ o orã, au fost nevoiti sã declare decesul. Dureros este faptul cã, în timp ce personalul de pe ambulanta SMURD îsi fãcea datoria, pe malul lacului Solesti a ajuns si mama tânãrului. Cu lacrimile siroind pe obraji, femeia îsi implora fiul sã rãspundã manevrelor de resuscitare.

Sebastian s-a aruncat în apã, fãrã sã clipeascã, când a auzit tipetele de ajutor ale fetei

Martorii au povestit cã Sebastian a intrat în apã pentru a-si salva o prietenã. Aceasta era în larg, pe o saltea gonflabilã, chiar dacã nu stia sã înoate. La un moment dat s-a dezechilibrat si a cãzut. A strigat dupã ajutor si tânãrul de 23 de ani s-a aruncat în apã sã o salveze. “A reusit sã ajungã pânã la ea. A prins-o si a împins-o cãtre mal. Era în urma ei si, la un moment dat, a dispãrut brusc. Speriatã, fata a venit la mine sã îi salvez prietenul dar eu nu stiu sã înot astfel cã am sunat dupã ajutor la 112. Prima datã, pe malul lacului a ajuns ambulanta si apoi pompierii cu barca. L-au cãutat cu cãngile dar nu au dat de el. A fost vãzut de cineva de pe mal plutind la suprafata apei si a spus si pompierilor dar nu a fost luat în seamã”, spune un martor. La locul accidentului au sosit si paznicii acumulãrii Solesti cu douã bãrci, veniti în sprijinul pompierilor dar nu a mai fost nevoie de ajutorul lor. În schimb, acestia au declarat cã au atras atentia de nenumãrate ori celor de pe mal cã este interzis scãldatul pentru cã apele sunt înselãtoare. “Existã si un avertisment la intrare dar nimeni nu-l ia în seamã. Degeaba le spui cã nu este voie sã se scalde si noi nu putem patrula tot timpul sã ne asigurãm cã nu se bagã în apã. Plus cã mai dai si peste grupuri de tineri recalcitranti sau care te ignorã orice le-ai spune”, spune paznicul barajului de la Solesti. Si pentru ca spusele bãrbatului sã se confirme, în timp ce salvatorii fãceau manevre de resuscitare în speranta cã vor salva viata tânãrului de 23 de ani, la câtiva mteri mai departe, o tânãrã si doi copii minori fãceau baie.