|

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartãu: “Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai multi români, peste 2.200.000 de semnãturi”

SEMNÃTURI… Liberalii sunt decisi sã câstige alegerile prezidentiale si anuntã, încã de pe acum, o politicã total diferitã de cea a PSD. Partidul aflat la guvernare este, în opinia secretarului general al PNL, Robert Sighiartãu, principalul opozant al liberalilor. “Astãzi, la 30 de ani de la sfârsitul comunismului, România are sansa de a încheia parcursul tranzitiei si de a începe constructia normalitãtii. E timpul ca Republica tranzitiei haotice sã ia sfârsit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârsitul acestei Republici va veni odatã cu plecarea guvernului Dãncilã si sfârsitul PSD ca partid oligarhic si partid-stat”, spune Sighiartãu, într-un interviu oferit ziarului nostru.

Rep: Câte semnãturi pentru sustinerea candidaturii lui Klaus Iohannis s-au adunat?

Robert Sighiartãu: Klaus Iohannis este candidatul pentru care au semnat cei mai multi cetãteni ai Românei – peste 2.200.000. Este un semnal de sprijin cât se poate de serios pentru prezidentiale. Presedintele Iohannis are, de departe, prima sansã. Nu doar toate sondajele o spun ci, iatã, si acest test de popularitate si încredere realizatã prin semnãturile de sprijin primite pentru candidaturã. Totusi, numãrul semnãturilor este un indicator important al sprijinului popular pentru candidatul nostru, Klaus Iohannis, al entuziasmului si motivãrii zecilor de mii de voluntari, membri si simpatizanti liberali care s-au implicat în acestã campanie. Este o cifrã care ne dã încredere, ne mobilizeazã  pentru bãtãlia care va urma.

Rep: Cum au performat filialele liberale la strâns de semnãturi? Câte s-au situat sub baremul impus de la Centru?

Robert Sighiartãu: Campania noastrã de strângere de semnãturi a avut un prim si mare atuu: Klaus Iohannis, un candidat puternic si credibil, cel mai bun. Multi români au venit sã semneze pentru Iohannis. A fost o miscare dinspre români spre Klaus Iohannis si spre noi, care ne-a bucurat. În al doilea rând, campania de strângere de semnãturi si precampania pentru prezidentiale au arãtat cã PNL este în cea mai bunã formã din ultimii ani. Moralul partidului este ridicat în urma dublei victorii din 26 mai, la europarlamentare si la referedumul pentru justitie initiat de presedintele Iohannis. Altfel vezi lupta politicã dupã asemenea victorii, cu un candidat puternic si serios. Esti mult mai motivat. Cunosc bine situatia filialelor. Mobilizarea este peste tot. Vã dau un singur exemplu dintre multe altele. Noua garniturã de lideri de la Bucuresti a obtinut pânã la final, cu echipele lor de voluntari, peste 300 000 de semnãturi. Partidului i-a revenit tonusul, iar militantilor dorinta de a face politicã activã, de a se apropia de oameni. Asta am vãzut în teritoriu, inclusiv sau mai ales în judete dominate în trecut de PSD. Acolo am obtinut rezultate peste asteptãri la strângerea de semnãturi pentru Klaus Iohannis. A fost, pânã la urmã, o competitie internã de cea mai bunã facturã, cu militanti si voluntari de toate vârstele care cred în ceea ce fac, pun suflet si pasiune. Acesta este unul dintre cîstigurile certe ale PNL din ultimele luni.

„Lumea este sãtulã pânã peste cap de proasta guvernare a PSD”

Rep: Ce mesaje ati primit de la românii care au semnat pentru Klaus Iohannis si de la cei care nu au semnat? Ce a înteles PNL din aceste mesaje?

Robert Sighiartãu: Foarte multi dintre cei care au semnat considerã cã presedintele Iohannis oferã sigurantã, seriozitate, stabilitate si garantia cã duce România în directia bunã, a normalitãtii. Multi apreciazã faptul cã presedintele a apãrat justitia si democratia de furia PSD si i-a împiedicat pe socialistii lui Dragnea si Dãncilã sã-si scape coruptii si hotii, cã s-a împotrivit derapajelor economice si bugetare ale guvernãrii PSD. Nu în ultimul rând, oamenii se simt bine reprezentati de presedinte în exterior, apreciazã cã a pus România în primul rând al partenerilor strategici din Vest. Cât despre cei care au alte pãreri despre Klaus Iohannis este dreptul lor si datoria noastrã de a-i convinge cã lucrurile stau altfel, nu asa cum le-a inoculat o puternicã propagandã pesedistã ani la rând. Si sã stiti cã tot mai multi dintre acesti oameni au început sã-si schimbe pãrerile. În orice caz, lumea este sãtulã pânã peste cap de proasta guvernare PSD. De aici si exigente foarte mari ale românilor fatã de noi, PNL. Oamenii ne cer sã fim în stare sã guvernãm competent si moral. Sã nu venim cu alti incompententi care sã-i înlocuiascã pe incapabilii de la PSD. Multi stiu, au vãzut sau au aflat despre realizãrile primarilor nostri, despre lupta noastrã cu PSD, despre modernizarea, înnoirea si deschiderea partidului din ultima vreme. Pentru ei PNL este solutia normalizãrii, a ratiunii si a realizãrilor deja probate. Repet însã, exigentele românilor fatã de noi sunt la cote foarte ridicate. De asta suntem constienti. Încrederea oamenilor în Klaus Iohnnis si asteptãrile pe care le au de la noi ne obligã sã ne ridicãm la guvernare la standardele unui parteneriat de care Presedintele Iohannis  si România au nevoie pentru realizarea României normale. PNL are datoria sã îi dea presedintelui Iohannis o guvernare compententã si de caractere adevãrate. O guvernare care va promova doar profesionistii, oamenii care stiu meserie si lucreazã în folosul comunitãtii si al cetãtenilor, nu în solda unor clici sau grupuri de smecheri. Datoria PNL la guvernare este sã ajute la regenerarea României morale, printr-o guvernare moralã si competentã. Sã opreascã degradarea valorilor. Sã repunã valorile, competentele si talentele la locul pe care îl meritã în societate.

Rep: Ce urmeazã dupã depunerea candidaturii lui Klaus Iohannis si încheierea precampaniei? Cum va arãta, în continuare, campania prezidentialã a PNL si care va fi implicarea lui Klaus Iohannis?

Robert Sighiartãu: Va fi o campanie serioasã si dinamicã, în acelasi timp. Klaus Iohannis va fi prezent la toate evenimentele importante si întâlnirile  regionale. Este campania domniei sale, cu sustinere si implicare puternice ale PNL. Avem un parteneriat cu Klaus Iohannis, consolidat de victoria la referendum.  Este o campanie pentru profilul unui om de stat care pune România si românii pe primul plan. Nu avem alt adversar decât PSD, cu toate rãmãsitele lui toxice de dupã era Dragnea. Sunt zile grele, cu situatii cumplite agravate de incompetenta si nesimtirea guvernãrii PSD. Din aceastã cauzã, linia noastrã de campanie va fi definitã de seriozitate si decentã. PNL este unit, o singurã echipã cu un lider neobosit – Ludovic Orban. Unit, cu toate generatiile, cu experientã, înnoire si competentã. Modernizarea temeinicã si cu rost este la ordinea zilei în PNL. Se poate vedea si în campania lui Klaus Iohannis. Cu multe fete noi, tinere, cu noi lideri care au confirmat si cu lideri cu experientã, dar încã tineri si ei.

Despre depunerea candidaturii lui Iohannis, pentru al doilea mandat

Rep: Klaus Iohannis îsi depune candidatura vineri, 20 septembrie 2019. Exact la cinci ani de la depunerea primei candidaturi – pe 20 septembrie 2014. Premeditare sau simplã coincidentã?

Robert Sighiartãu: Coincidentã. Dar, iatã, una de bun augur si semn de continuitate, dacã ne gândim la victoria din 2014. Sigur, dacã este sã pomenim de date simbolice, vã reamintesc cã startul strângerii de semnãturi pentru candidatura lui Klaus Iohannis a fost dat pe 10 august, în Piata Universitãtii. Exact la un an de când guvernul PSD a reprimat brutal mitingul de protest din Piata Victoriei. Este un angajament ferm al lui Klaus Iohannis si al PNL cã în România normalã nu se va mai întâmpla asa ceva, cã niciun guvern al României nu va mai îndrãzni vreodatã sã reprime brutal manifestanti pasnici. De asemenea, dupã aceste prezidentiale urmeazã aniversarea a 30 de ani de la cãderea comunismului. Prima candidaturã a lui Klaus Iohannis a stat sub semnul împlinirii unui sfert de veac de când România devenise liberã. La 25 de ani de la cãderea lui Ceausescu si în anii ce au urmat, presedintele Iohannis a înfruntat si înfrânt, cu tenacitate, tot ce a adunat mai rãu postcomunismul – regimul lui Dragnea si pe urmasii lui. Astãzi, la 30 de ani de la sfârsitul comunismului, România are sansa de a încheia parcursul tranzitiei si de a începe constructia normalitãtii. E timpul ca Republica tranzitiei haotice sã ia sfârsit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârsitul acestei Republici va veni odatã cu plecarea guvernului Dãncilã si sfârsitul PSD ca partid oligarhic si partid-stat, asa cum îl stim. Va veni, sunt convins, o nouã Republicã – a normalitãtii si moralitãtii. Cu Klaus Iohannis si PNL.