spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

Seful Revolutiei de la Vaslui, Marian Enache, va fi numit judecãtor al Curtii Constitutionale

- Advertisement -

NUMIRE… Avocatul vasluian Marian Enache, care în decembrie 1989 era recunoscut drept seful revolutionarilor din judet, primul presedinte al Comitetului Frontului Salvãrii Nationale (CFSN) Vaslui, va fi numit la Curtea Constitutionalã ca judecãtor, începând cu 12 iulie. Numirea lui Marian Enache, un deputat independent, ca judecãtor al Curtii Constitutionale din partea Senatului a fost contestatã de PNL, contestatie respinsã ieri. “Sesizãm faptul cã numirea nu s-a fãcut corect procedural. Senatul trebuia sã facã aceastã numire, propunerile trebuiau fãcute de grupuri de senatori sau deputati, a fost o autopropunere. Colegii senatori de la PSD au spus cã îl sustin, au declarat asa si nu au venit cu nicio adresã”, au contestat cei din PNL. Senatul a decis, pe 7 iunie, numirea deputatului Marian Enache în functia de judecãtor la Curtea Constitutionalã, cu 80 de voturi „pentru” si 37 „împotrivã”. Au fost respinse candidaturile senatoarei independente Ruxandra Jipa si judecãtoarei Mona Lisa Neagoe, propusã de PNL. Înainte de 1989, Enache era avocat în cadrul baroului Vaslui, fiind de loc din orasul Negresti.


Curtea Constitutionalã a României a respins, ieri, sesizarea PNL privind numirea lui Marian Enache în functia de judecãtor la CCR. “Textul de lege vorbeste cã propunerile se pot face de grupuri, de deputati sau de senatori. Nimeni nu poate sã interzicã unui deputat sau unui senator sã se autopropunã, cum si doamna Jipa s-a autopropus”, a declarat miercuri, dupã sedintã, presedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu. El a precizat cã decizia a fost luatã “cu majoritate bunã”. Senatorii liberali au contestat, pe 21 iunie, la CCR, Hotãrârea Senatului nr. 80 din 7 iunie 2016 privind numirea lui Marian Enache judecãtor constitutional, pe motiv cã acesta nu a avut sustinerea unui grup parlamentar. Pe 7 iunie, Senatul a decis numirea deputatului Marian Enache în functia de judecãtor la Curtea Constitutionalã, iar candidaturile senatoarei Ruxandra Jipa si judecãtoarei Mona Lisa Neagoe, propusã de PNL, au fost respinse. Marti, plenul Camerei Deputatilor a vacantat postul deputatului neafiliat Marian Enache, care a anuntat cã va demisiona din Parlament începând cu data de 12 iulie. Enache îl va înlocui la Curtea Constitutionalã pe Valentin Zoltan Puskas, cãruia îi expirã mandatul pe 13 iulie, si va avea un mandat de nouã ani.

La Revolutie, Marian Enache a coordonat activitatea din judetul Vaslui

Pe 22 decembrie 1989, în primele ore ale Revolutiei, Marian Enache a intrat în biroul prim-secretarului, din actualul Palat Administrativ al judetului. Cu sprijinul celorlalti revolutionari, Enache a ajuns, în acele zile fierbinti, presedintele CFSN, coordonând toatã activitatea din judet. A cerut, din pozitia sa de conducere în cadrul Revolutiei de la Vaslui, sã fie tipãrit ziarul celor care s-au ridicat împotriva lui Ceausescu, cu ziaristii de la “Vremea Nouã”. Ion Parfene, unul dintre revolutionarii din Vaslui, îsi aminteste modul în care Enache a iesit la rampã în acele zile tulburi: “Era avocat, dl. Enache, îl stia toatã lumea din Vaslui. În ziua în care s-a declansat Revolutia, eram mai multi care ne-am adunat pe scãrile Casei de Culturã. În acel grup, cineva l-a remarcat pe Marian Enache, strigând: “Uite, avem si un avocat aici, pe dl. Enache”. De la Casa de Culturã am plecat cu totii în clãdirea actualã a Prefecturii, sã vorbim de la balcon, acolo de unde vorbea Ceausescu. S-a fãcut pe holuri o listã cu nume importante din Vaslui, printre care si dl. Enache si asa a ajuns el presedinte al CFSN”. Numit în conducerea centralã a FSN, Enache s-a lansat în politica mare. În urmãtorii ani de dupã Revolutie, Marian Enache a plecat din Vaslui la Bucuresti, unde a ajuns consilier al fostului presedinte Ion Iliescu, dar si fost ambasador al României în Republica Moldova. În urmã cu sase-sapte ani, Enache îndeplinea o functie de conducere în cadrul Companiei Nationale “Posta Românã”, de acolo a plecat în Parlamentul României, în 2012.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.