spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Senatorul Tãtaru, pledoarie pentru pacienti

- Advertisement -

DISCUTII … Peste optzeci de personalitãți importante în domeniul medical si nu numai (medici de prestigiu, politicieni, autoritãti, ONG, lideri ai societãtilor profesionale si de pacienti, reprezentanti de firme farmaceutice, ambasade implicate în asistența și protecția drepturilor pacienților, reprezentanti mass-media) cu totii au luat parte la Conferinta Nationalã numitã “Drepturile pacientilor – între teorie si practicã”, organizatã la initiativa Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritãti si a Comisiei pentru Sãnãtate Publicã, din Senat, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Pacientilor si Zilei Mondiale a Hemofiliei. Senatorul PNL de Husi, dr. Nelu Tãtaru, unul dintre organizatorii evenimentului, a pledat pentru ideea ca pacientii sã primeascã toate informatiile necesare privitoare la investigatii, diagnostic, tratament, chiar si fãrã a solicita în mod expres acest lucru.

“Asigurarea accesului la servicii de sãnãtate este considerat în întreaga lume un drept fundamental al individului si constituie o conditie de bazã pentru îmbunãtãtirea sãnãtãtii populatiei întregi. În România, drepturile pacientilor, întâlnite în diferite legi, pot crea confuzii fiind interpretate de instanțe în mod diferit si, tocmai din acest motiv, nici jurisprudenta din domeniu nu este una unitarã. Ar trebui sã înțelegem aceste drepturi nu ca drepturi ale pacientului împotriva medicilor, dar ca fundament pentru succesul relației dintre medic și pacient, în beneficiul reciproc. Îmi doresc ca împreunã sã identificãm posibile solutii si directii prioritare pentru îmbunãtãțirea accesãrii serviciilor medicale si respectãrii legislatiei actuale nationale si internationale privind drepturile pacientilor. Obiectivul principal este acela de a modifica legislatia în domeniu si adoptarea unui proiect de declaratie a Senatului, pentru întãrirea protectiei drepturilor pacientului”, a precizat Biro Rozalia-Ibolya, presedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritãti a Senatului României. În calitate de secretar al aceleiasi comisii, senatorul PNL de Husi, dr. Nelu Tãtaru, a fost cel care a prezentat initiativa legislativã a membrilor celor douã comisii în vederea modificãrii articolului 12 din Legea 46/ 2003. Prin aceastã initiativã se doreste ca pacientul sã primeascã toate informatiile necesare privitoare la investigatii, diagnostic, tratament fãrã a solicita în mod expres acest lucru. Necesitatea acestei interventii legislative derivã din practica neunitarã a institutiilor sanitare, dar si din dorinta de a beneficia de dreptul de a cere si a obtine o altã opinie medicalã asupra investigatiilor de înaltã performantã”, a spus dr. Nelu Tãtaru.

“În prezent, România nu are mecanisme eficiente pentru a garanta dreptul copiilor la servicii medicale”!

La eveniment au mai luat cuvântul dr. Vasile Ciurchea, presedinte CNAS, dr. Sorin Luca, directorul Directiei de Asistentã Medicalã a Ministerului Sãnãtãtii, prof. dr Daniel Coriu, Institutul Clinic Fundeni, Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, Daniela Buzducea, director executiv World Vision, Angela Mesaros, presedinta FADR, Nicolae Oniga, presedinte ANH, Irina Moroianu Zlãtescu, presedinte IRDO si altii. În cadrul evenimentului s-au discutat disfunctionalitãtile privind respectarea în practicã a drepturilor pacientilor si inegalitãtile de sansã, dificultatea accesãrii serviciilor medicale pentru pacientii din mediul rural. Reprezentantul copiilor din mediul rural, Alexandru Vlad, alãturi de World Vision si SNMF, au fost vocea tuturor copiilor pacienti accentuând problemele cu care se confruntã copiii bolnavi la sate, în România, mai ales în privinta serviciilor medicale insuficiente. “În prezent, România nu are mecanisme eficiente pentru a garanta dreptul copiilor la servicii medicale, în afarã de responsabilitatea implicitã a pãrintelui. În mediul rural, accesul dificil la servicii de sãnãtate, calitatea mai scãzutã a acestora si problemele socio-economice cu care se confruntã familiile cele mai vulnerabile sunt surse de inechitate care pun în pericol potentialul de dezvoltare al copiilor. De aici si indicatorii de malnutritie, mortalitate si morbiditate disproportionat de mari în mediul rural, pentru care s-ar impune interventii reparatorii urgente”, a spus Alexandru Vlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.