spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Sentintã în cazul de coruptie în care este cercetat medicul veterinar Ioan Bejan din Bârlad

- Advertisement -

ACORD VALIDAT S-a dat sentinta în cazul unui fermier din satul Ivesti, Ghilimei Dumitru-Bogdan, si a cumnatei sale, Ghilimei Constantina. Cei doi fermieri au fost acuzati de DNA de folosirea sau prezentarea, cu rea-credintã, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv complicitate la aceastã infractiune si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã în formã continuatã. Judecãtorii vasluieni au validat acordul de recunoastere a vinovãtiei, semnat de Constantina Ghilimei. Femeia a fost condamnatã la doi ani închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani si interzicerea, pe o perioadã de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a unor drepturi.

Procurorii militari au anuntat în luna mai cã a fost încheiat un acord de recunoastere a vinovãtiei cu inculpata Ghilimei Constantina, pentru sãvârsirea infractiunilor de: folosirea sau prezentarea, cu rea-credintã, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã în formã continuatã si complicitate la sãvârsirea infractiunii de fals intelectual în formã continuatã. Atunci ei au anuntat si trimiterea în judecatã a medicului veterinar Ioan Bejan din Bârlad si a altor douã persoane pe care acesta le-ar fi ajutat sã încaseze ilegal subventii. Una din cele douã persoane este pompier militar, astfel cã faptele de coruptie au fost anchetate de cãtre Parchetul Militar Iasi. Constantina Ghilimei, din comuna Ivesti, unde s-a petrecut fapta, a declarat expres cã recunoaste comiterea faptelor retinute în sarcina sa, acceptã încadrarea juridicã pentru care a fost pusã în miscare actiunea penalã si este de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv doi ani închisoare, cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani si interzicerea, pe o perioadã de 2 ani dupã executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege si de a fi ales în autoritãtile publice sau în functii elective publice si de a ocupa o functie care implicã exercitiul autoritãtii de stat. Dosarul cu acordul de recunoastere a vinovãtiei a fost trimis la Tribunalul Vaslui, care a dat sentinta care a devenit definitivã, prin neapelare: „Tribunalul Vaslui admite acordul de recunoastere a vinovãtiei încheiat de Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul pentru efectuarea urmãririi penale în cauze privind infractiunile de coruptie sãvârsite de militari cu inculpata GHILIMEI CONSTANTINA si o condamnã pe aceasta la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani si interzicerea, pe o perioadã de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a alege, de a fi ales în autoritãtile publice sau în functii elective publice si de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritãtii de stat, pentru sãvârsirea infractiunilor de folosirea sau prezentarea, cu rea-credintã, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, dacã fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnãturã privatã în formã continuatã si complicitate la sãvârsirea infractiunii de fals intelectual în formã continuatã. Dispune desfiintarea totalã a înscrisurilor falsificate.  Obligã pe inculpata Ghilimei Constantina la plata sumei de 2.300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de cãtre stat.”

Vã reamintim cã, în rechizitoriul întocmit, procurorii militari au arãtat ce s-a întâmplat de fapt. „În cursul anului 2012, inculpatii Ghilimei Dumitru-Bogdan si cumnata sa, Ghilimei Constantina, în cadrul cererilor de finantare prin Mãsura 112 <<Instalarea tinerilor fermieri>>, au folosit, în relatia cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale – Agentia de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit – Oficiul Judetean Vaslui, mai multe documente în cuprinsul cãrora au atestat fie aspecte inexacte, fie nereale (printre care cã sunt membri ai unei familii de fermieri si cã au lucrat în cadrul unor ferme mai mult de 50% din timpul de lucru). În demersul lor infractional, cei doi inculpati au beneficiat si de ajutorul medicului veterinar Bejan Ioan (medic de liberã practicã împuternicit – concesionar- pentru activitatea de prestãri servicii sanitar-veterinare în cadrul circumscriptiei sanitar-veterinare Ivesti, jud. Vaslui), care le-a întocmit si pus la dispozitie o parte din documente prin care se atesta transferul, prin persoane interpuse, a peste 100 de ovine de la inculpatul Ghilimei Dumitru-Bogdan la cumnata sa, Ghilimei Constantina. În realitate, s-a urmãrit si realizat fãrâmitarea exploatatiei inculpatului Ghilimei Dumitru-Bogdan, prin interpunerea persoanelor respective care nu au avut niciodatã o intentie realã de a tranzactiona efective de ovine, fiind doar simpli semnatari ai unor formulare de miscare a efectivelor zootehnice, în vederea constituirii în mod artificial a exploatatiei apartinând inculpatei Ghilimei Constantina. În aceastã modalitate inculpatul Ghilimei Dumitru-Bogdan a obtinut pe nedrept fonduri europene si din bugetul national, în cuantum de 106.668 lei, aferent transei I de platã, debit ce a fost recuperat integral la data de 13.02.2014 prin plata voluntarã a beneficiarului.”, precizeazã procurorii militari. Celelalte persoane implicate în acest dosar nu au primit sentintele, cauza fiind încã pe rol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.