|

SENZATIONAL: Pâine de Tanacu, cu gust de brânzã, mãsline si ceapã, produsã la Gura Bustei! | FOTO

IDEE DE TOATÃ LAUDA… Ce legãturã este între satul Tanacu, suburbia Gura Bustei, municipiul Gheorgheni si retetele unguresti de panificatie? Niciuna, în aparentã, însã suntem pe punctul de a exclama cã toate localitãtile enumerate mai sus au o legãturã extraordinar de puternicã. Si asta pentru cã, de o lunã de zile, un om de afaceri provenit din comuna Tanacu a deschis, în suburbia Gura Bustei o brutãrie, cu pâine produsã în mod traditional. Pâine cu brânzã de burduf, pâine cu ceapã si mãsline, pâine cu cartofi, pâine cu secarã, unele produse dupã retete oferite de un brutar din municipiul Gheorgheni, judetul Harghita. Victor Strujan a deschis brutãria de aproape o lunã de zile si vinde, acum, în jur de 400 de pâini produse în mod traditional, majoritatea cumpãrãtorilor venind din Vaslui tocmai la magazinul de la Gura Bustei, pentru aceastã pâine extraordinarã.

Se spune cã, pentru a obtine fonduri europene, trebuie date spãgi în stânga si în dreapta, altfel nu ai nicio sansã. Povestea lui Victor Strujan, vasluianul care si-a deschis o brutãrie cu pâine traditionalã în suburbia Gura Bustei demonstreazã cã lucrurile nu stau nici pe departe asa. “Aveam aceastã vilã în Gura Bustei, pe care doream sã facem un spatiu comercial. Am gândit sã fac un proiect pentru fonduri europene, sã-mi iau o brutãrie si sã produc pâine. Am fãcut proiectul, m-am dus si l-am depus pentru SAPARD. Acolo, mi s-a spus cã este posibil sã nu ajungã fondurile pentru întreprinderi noi, dar am spus cã-l las, poate mai apar oportunitãti. Spre surpriza mea, la 24 de ore dupã ce am depus dosarul, am fost sunat si mi s-a spus cã s-a aprobat proiectul meu, cu o linie de panificatie în Gura Bustei. În douã sãptãmâni, au ajuns si utilajele, fãrã sã plãtim nimic. Eu am pus la dispozitie spatiul si am acoperit cheltuielile cu montarea liniei de panificatie”, ne spune Victor Strujan, care are deja o poreclã amuzantã, datã de nepotii din Italia si Anglia, Tata-tu. Tocmai de aceea, firma sa se cheamã Tatatu Bakery, primele pâini fiind scoase pe piatã acum o lunã de zile.

“Cãutãm sã scoatem pâinea la vânzare în magazinele din Vaslui”

Magazinul de prezentare si desfacere este pe strada principalã din Gura Bustei. Acolo, ne-am convins ieri, mergând sã vedem cea mai nouã brutãrie din oras, vin foarte multi locuitori din oras, pentru a cumpãra pâinea cu cartofi sau pâinea cu ceapã si mãsline, plus alte sortimente de pâine. “Acum o lunã si ceva, ne-a venit un mester brutar de la Gheorgheni, care a verificat utilajele montate cu ajutorul fondurilor europene, care au costat 40.000 de euro. Domnia-sa mi-a dat câteva retete de pâine, mi-a spus sã le pãstrez bine, pentru cã îmi vor aduce succes în afaceri. Asa am ajuns sã scot pe piatã pâinea cu cartofi, care nu se produce nicãieri în Vaslui, pâinea cu brânzã de burduf, pâinea cu cartofi si ceapã sau pâinea cu mãsline. Am angajat si trei bãieti, care se ocupã de linia de panificatie, dupã cum au fost învãtati de mesterul de la Gheorgheni. Suntem la început, dar mã bucurã cã vindem 400 de pâini, zilnic, în conditiile în care linia de panificatie ne permite sã vindem 1.000 de pâini pe zi”, ne-a spus bunicul Tata-Tu. Este adevãrat, întreprinzãtorul si-ar dori sã aibã un spatiu de vânzare în oras sau sã intre în magazinele din Vaslui, însã considerã cã, fiind la început, lucrurile merg mai greu. Numai cã vasluienii sunt extraordinar de multumiti. “De când s-a deschis brutãria, numai de aici iau pâine. Vin din oras pentru douã sau trei pâini, sunt extraordinare la gust”, ne-a mãrturisit un vasluian care a venit ieri la brutãria lui Victor Strujan pentru a cumpãra douã pâini cu secarã.

Douã pâini, cu ingrediente speciale, sunt vândute cu 3,5 lei/bucatã, restul se vând cu 3 lei

În general, kilogramul de pâine la bunicul Tata-Tu este 6 lei, iar pâinile costã 3 lei, au câte 500 de grame fiecare. Cele mai scumpe sunt si cele la care se folosesc ingrediente mai de calitate: pâine cu cartofi si ceapã este 3,5 lei, la fel ca si aceea cu cartofi si brânzã de burduf. Restul, cea cu secarã, cu mãlai, cu cartofi sau cu mãsline costã 3 lei bucata. “Eu stiu cã folosesc doar ingrediente de calitate. La pâine cu cartofi, de pildã, folosesc piure din cartofi, nu pastã fãcutã din fulgi, plus plãmãdealã. Nu mã abat de la retete, vreau ca pâinea sã fie gustoasã, pe placul tuturor. Sper sã fie pe placul vasluienilor, pentru cã este fãcutã cu dragoste”, a mãrturisit patronul brutãriei.