|

Serviciile medicale devin gratuite. Lista celor scutiți de coplată a fost extinsă

A fost extinsă lista persoanelor care pot beneficia de servicii medicale gratuite, chiar dacă nu au plătit contribuția pentru asigurările de sănătate. Chiar și cei fără un cod numeric personal se pot bucura acum de astfel de servicii.

Începând de luni, a fost extinsă lista persoanelor care pot beneficia de servicii medicale gratuite și sunt scutite de la obligația de coplată.

Astfel, pe lângă persoanele au beneficiat până acum de scutire, precum copiii de până în 18 ani sau pensionarii cu venituri din pensii de până în 900 de lei, vor mai fi exceptate de la coplată și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane sau cele reținute, arestate sau deținute, dacă acestea din urmă nu obțin venituri din muncă, pensie sau din alte surse, arată un act normativ apărut vineri în Monitorul Oficial.

Trebuie menționat că, introdusă în aprilie 2013, coplata în sistemul de sănătate reprezintă obligația pentru pacienți de a achita o sumă de bani pentru serviciile de spitalizare, atunci când se externează.

În urma publicării, vineri, în Monitorul Oficial, a noului act normativ (Legea nr. 186/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru completarea Legii privind drepturile pacientului nr. 46/2003), de acum există și unele categorii de persoane care vor beneficia de servicii medicale gratuite chiar și dacă nu au CNP. …https://www.capital.ro/serviciile-medicale-devin-gratuite-lista-celor-scutiti-de-coplata-a-fost-extinsa.html