|

Serviciul de Pasapoarte al judetului Vaslui elibereazã pasapoarte de tip nou!

VESTE… A început anul si s-au reluat cozile cetãtenilor moldoveni din fata Serviciului Judetean de Pasapoarte. Vasluienii, dar si cetãtenii români din R. Moldova, care doresc sã beneficieze de un pasaport trebuie sã stie cã, din aceastã sãptãmânã, se elibereazã si în judetul nostru noile tipuri de pasapoarte simple electronice si pasapoarte simple temporare. Institutia Prefectului judetul Vaslui a prezentat, ieri, detalii despre noile pasapoarte, documente de cãlãtorie sigure, care vor preveni încercãrile de falsificare si, din acest motiv, periodic, elementele de sigurantã vor fi schimbate în pas cu evolutiile tehnologice din domeniu.

Astfel, în aceastã sãptãmânã a fost pusã în circulatie noua generatie de pasapoarte simple electronice si simple temporare. Noile pasapoarte au elemente de sigurantã care le vor face aproape imposibil de falsificat si un design modern cu detalii inspirate din istoria si geografia tãrii noastre. Fiecare paginã a noilor pasapoarte contine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunãrii, Lacul Rosu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mãnãstirea Bârsana etc. „Cu aceastã nouã generatie de pasapoarte facem un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protectie împotriva fraudãrii documentelor. Elementele de securitate implementate au la bazã noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare si elemente optic variabile, precum si unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor mentionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de luminã, inclusiv în infrarosu, dar sunt si elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran si fir metalic, fir de coasere în trei culori (rosu, galben si albastru), una dintre culori fiind fluorescentã. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în luminã UV, reactioneazã în trei culori (rosu, galben – verzui si albastru). Astfel, pe lângã elementele de securitate pe care le oferã aceste imagini realizãm si o promovare a obiectivelor turistice si istorice ale tãrii noastre”, se aratã în comunicatul oficial al Institutiei Prefectului. Noile modificãri nu vor influenta costul pasaportului plãtit de cetãtean. Totodatã, documentele de cãlãtorie din generatiile anterioare sunt si rãmân valabile pânã la data mentionatã în acestea. În lipsa documentelor care justificã necesitatea si urgenta deplasãrii în strãinãtate, pasaportul simplu temporar se elibereazã într-un termen ce nu poate depãsi 10 zile lucrãtoare. Termenul de valabilitate este de 10 ani, în cazul pasaportului simplu electronic, si de 12 luni, în cazul pasaportului simplu temporar.

A fost lansatã si o aplicatie, se poate urmãri în timp real cum se solutioneazã cererea depusã la Pasapoarte

Cu acest prilej, a fost dezvoltatã o aplicatie on-line, denumitã „status pasaport”, pentru ca cetãtenii sã poatã urmãri procesul de solutionare a cererii de eliberare a pasaportului simplu electronic si sã poatã veni sã-l ridice de la ghiseu mai repede decât data comunicatã la depunerea cererii în situatia în care, în urma consultãrii aplicatiei, rezultã cã pasaportul simplu electronic se aflã în ghiseu. Link-ul cãtre aplicatie este disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, pe site-ul oficial al institutiei, www.pasapoarte.mai.gov.ro si pe site-ul Institutiei Prefectului judetul Vaslui, în pagina dedicatã Serviciului Judetean de Pasapoarte.