spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
26-apr.-2024

Sfaturi pretioase pentru post de la maica staretã a Mãnãstirii Ivãnesti

- Advertisement -

POST… “Dacã am pãcãtuit, vom posti pentru cã am pãcãtuit. Dacã n-am pãcãtuit, vom posti ca sã nu pãcãtuim. Sã dãm ceea ce avem: postul, si vom primi ceea ce nu avem: nepãtimirea”, sunt cuvintele sfântului pãrinte Makarios Simonopetritul, de care ar trebui sã tinem cu totii cont. Progresul tehnologic, tentatiile lumii moderne si comoditatea ne fac însã sã uitãm cu totul de învãtãmintele crestine. Uitãm cã postul este important nu doar pentru trup, ci si pentru suflet, cã pe lângã abtinere si gânduri bune, mai înseamnã si altruism. Maica staretã Antonia de la Mãnãstirea Ivãnesti ne oferã câteva sfaturi menite sã ne ajute sã primim cu bucurie Învierea Domnului. “Într-adevãr, acesta este considerat cel mai greu post din an, pentru cã nu sunt decât douã dezlegãri la peste: de Buna Vestire si de Florii. Dar din punctul meu de vedere nu ar trebui sã fie asa, dacã oamenii si-ar face timp sã gãteascã acasã si sã participe la slujbele din aceastã perioadã. Dacã ar asculta ce se citeste în Triod, toate povestirile despre patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cu sigurantã ar intra în starea specificã postului, si altfel ar primi Învierea Domnului”, a explicat aceasta.

Departe de zbuciumul orãsenesc, pe un platou înalt, înconjurat de pãdure, asezãmântul religios Mãnãstirea “Nasterea Sfântului Ioan Botezãtorul”, construit în timp de oamenii din sat si mãicutele care s-au adunat aici, a reusit sã devinã unul dintre cele mai frumoase lãcase de cult din tarã. De cum pãsesti în curtea mãnãstirii, frumusetea locului îti pãtrunde privirea: biserica e micã, dar impunãtoare, în turnul clopotnitei se aflã un telescop, bustul voievodului Stefan cel Mare vegheazã linistea locului, chiliile maicilor lucesc de curãtenie, iar casa oaspetilor te invitã sã-i treci pragul. Nouã bãtrâni si-au gãsit linistea aici. Alãturi de cele 10 maici, îsi duc traiul în liniste, pace si respect pentru cuvântul lui Dumnezeu.

Ce se mãnâncã la Mãnãstirea Ivãnesti în perioada postului

În fiecare duminicã, credinciosi din tot judetul sau din afara acestuia participã la slujbã, iar apoi iau masa de prânz pregãtitã de însãsi mãicutele de aici. “Este o traditie, în fiecare duminicã îi invitãm pe enoriasi la masã. Felurile de mâncare diferã de la o sãptãmânã la alta, chiar dacã suntem în post. Spre exemplu, duminica trecutã am avut ciobã de fasole si fasole prãjite. Duminica viitoare, de Florii, va fi dezlegare la peste, astfel cã vom gãti peste”, a explicat una dintre mãicutele de la Mãnãstirea Ivãnesti. Maica staretã ne-a oferit însã si câteva îndemnuri de care ar trebui sã tinem cont în aceastã perioadã: “Într-adevãr, este considerat cel mai greu post din an, dar din punctul meu de vedere nu ar trebui sã fie asa. Dacã ne referim la cel alimentar, pentru cã la el se gândesc de obicei oamenii când aud de post, nu ar trebui sã fie deloc greu. Trebuie doar sã-si facã putin timp pentru a gãti. Mâncarea de post trebuie gãtitã, nu e ca si cum ai tãia o feliutã de ceva si gata, ti-ai potolit foamea. Noi, la mãnãstire, avem grijã sã ne aprovizionãm din toamnã cu de toate, le punem la conservat si la congelator, astfel cã avem legume o lungã perioadã de timp… Si facem în asa fel încât într-o sãptãmânã sã nu se repete acelasi fel de mâncare. De exemplu, astãzi (n.r. ieri), am avut la felul întâi o ciorbã de cartofi, iar la felul doi – chiftele de bureti (ciuperci) de pãdure, cu sos si cu mãmãligutã. Disearã (n.r. asearã) vom avea la felul doi urzici cu mujdei si mãmãligutã. Meniul este diversificat. Cartofii se pot gãti în diverse feluri, nu doar prãjiti. Poti sã faci un piure cu niste dovlecei alãturi. Repet, oamenii trebuie doar sã-si facã timp sã gãteascã, pentru cã retete sunt”.

“Oamenii ar trebui sã asculte ce se citeste în Triod, pentru a intra în starea specificã postului”

“Din punctual acesta de vedere, în postul mare, slujbele sunt mult mai lungi. La ceasul întâi, al treilea, al saselea si al nouãlea se adaugã un acatist, lucru care nu se întâmplã în afara postului mare, ci doar în acestea sapte sãptãmâni din an. Se ajung la opt ore de slujbã pe zi, împãrtite dimineata, dupã-amiaza si seara. Miercurea si vinerea se face liturghia înainte sfintitã pe la ora 16:00. Asta înseamnã cã nu se mãnâncã si nu bea nimic pânã când nu se terminã slujba, adicã pânã pe la ora 17:30-18:00. Dar nu e greu, pentru cã ne luãm cu treabã si nici nu ne dãm seama când se face ora de slujbã. Însã nu numai postul alimentar este important, ci si cel spiritual. Oamenii ar trebui sã participe la slujbele ce se fac în post, sã asculte ce se citeste în Triod, pentru a intra în starea specificã postului. Tot Triodul este plin de povestiri care au menirea de a reaminti patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Dacã ati observant, toate bisericile sunt îmbrãcate în aceastã perioadã în vestminte negre, pentru cã totul este cernit, este doliu. Dupã Învierea Domnului, totul se schimbã. Vestminele negre sunt înlocuite cu cele albe, slujbele sunt mai scurte… Dacã toatã lumea ar tine postul asa cum trebuie, altfel s-ar simti bucuria Pastelui”, explicã maica staretã de la Mãnãstirea Ivãnesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.